Förstummat kulturarv ser på i skräck - Syrien och Irak

Bildstorm, så kallad ikonoklasm, är ingalunda något nytt fenomen. Genom historien har religiösa symboler eller monument förstörts av religiösa eller politiska skäl. Många har idag bevittnat Islamiska statens (IS) metodiska skadegörelse av kulturarv och arkeologiska lämningar i Syrien och Irak. Men varför är det så svårt att skriva om företeelsen och kanske olämpligt att visa den i bild? Hur bör vi förhålla oss till fenomenet och handeln med antikviteter som även finansierar delar av IS verksamhet?

Genom satellitbilder har vi kunnat ta del av IS destruktiva framfart i ett flertal antika ruinstäder. Ett ökänt exempel är staden Palmyra som ingår i ett av FN-organet Unescos världskulturarv. Platsen har blivit en sinnebild för både plundring samt ett verktyg för terroristpropaganda med ett flertal raserade monument. Vi har även sett omfattande förstörelse från det forna Nineve, vilket vi idag känner som staden Mosul. Med sina majestätiska portar var detta en gång Assyriens huvudstad - stadsportar som nu är fullständigt utplånade. Listan på förstörelse är lång och den romerska handelsstaden Dura-Europos är sedan några år i princip helt utplundrad.
I populärskrift är det betydligt lättare att avfatta historiskt religiösa och politiska skeenden. Vi kan lättare förhålla oss till fälttåg, ödeläggelse, fifflande med antika statskassor samt politiska mord – detta så länge de sker i skuggan av tempeltak och kolonner. Det är historier om slitningar som på något sätt legitimeras genom avstånd i tid. Svårigheten med att konstruktivt närma sig plundring och kulturarvsförstörelse i nutida konfliktområden, är det faktum att vi ofrånkomligen måste bemöta yttringar i vår egen samtid. Men, det är inte lätt att bära ut sanningens fackla utan att sveda någon i skägget. Vi måste även tillåta oss att kritisera aktörer som inte alltid har direkta kopplingar till Islamiska statens ideologi. I det senare fallet tänker jag på världen utanför konfliktzonen och den roll som inbegriper både media, olika former av korruption samt både din och min bild av antika föremål. Det finns idag ett ganska tydligt plundringsmönster där kulturellt värdefulla föremål smugglas ut från Syrien och Irak till konsthandlare i västvärlden. Detta triggar en olycklig spiral av ignorans och illgärningar.

Publicitet - viktigt för att sprida skräck
Varför kan det då vara olämpligt att rapportera kring IS illdåd? Många menar att terrorister och media har hamnat i en olycklig bindning till varandra. Sedan början av 2000-talet har ett flertal skribenter och forskare även liknat mediernas terrorrapportering med en ”perverterad form av underhållningsindustri”. Vän av ordning noterar att det dessvärre även kan gälla de rader som formuleras här och i detta nu. Låt oss dock för en stund ha överseende med detta, för att åtminstone kunna vara konstruktiva. Olyckligtvis har affärsmässiga skäl inte sällan kommit att dominera över en mer analytisk journalistik. Problemet är också att överpublicitet har en tendens att över tid döva läsaren - där denne vaggas in i bruset av ett upprepande informationsflöde. Detta kräver i sin tur allt fetare rubriker och i värsta fall allt brutalare och mer omfattande dåd.
Vissa hävdar att om media slutade att rapportera om terrordåden, så kommer de snart att upphöra. Andra menar att media kan anklagas för att bedriva en tystnadskonspiration eller att göra saken värre genom att utesluta rapportering. Ett exempel på bristfällig rapportering med katastrofala följder är platsen Julfa... och med handen på hjärtat, hur många minns Julfa? Platsen ligger i Azerbajdzjan och ända in på 2000-talet fanns här världens största medeltida samling av 1500 omsorgsfullt skulpterade armeniska stenkors, så kallade khachkar. Dessa jämnades med marken under en skadegörelsen som var ett brott mot Unescos världsarvskonvention från 1972. Trots EU-parlamentets medling, återstår idag bara grus. Knappt.
Men hur ska media då kunna hantera detta dilemma och hur ska man kunna sprida kunskap om händelser utan att det blir en del av terrorns propagandaapparat? Ett första steg kan vara att undvika fokus på själva förstörelsen. Istället för att media riktar in sig på bävan och skräck, bör man kanske visa bilder på motstånd. Genom att lyfta fram människor och organisationer som engagerar sig mot destruktiva krafter - ja, de är många - så kan man skapa en känsla av samlad kraft, engagemang och möjlighet att påverka. Detta har möjlighet att bli en kontrasts till den negativa nedåtspiral av hopplöshet som tenderar att råda idag. Truismen i att inte ge upp mot terrorismen och att låta den diktera vårt dagliga liv, borde i högsta grad även gälla nyhetsflödet.

Plundring som finansiering
Islamiska statens ideologi kan alltså gynnas på det sätt som förödelsen porträtteras. I detta finns även ett relaterat problem som berör milisens finansiering. Samtidigt som monumentala kulturarv förstörs i Syrien och Irak, smugglas antikviteter på regelmässig basis ut till köpare i framförallt Europa, i USA och delar av Asien. Genom flera internationella organisationer som arbetar med arkeologi och kulturhistoria i Främre Orienten, har en tydligare bild av handeln med antikviteter växt fram. Några av dessa är American Schools of Oriental Research samt de antikvitetsdepartement som är verksamma i eller nära konfliktområdena. Genom dessa vet vi idag att den väpnade salafistiska terrormilisen ofta rekryterar utsatta invånare för att plundra antikviteter. Föremålen används sedan som mutor till korrupta tjänstemän samt som realkapital mellan brottsliga inrättningar, ofta i byteshandel mot vapen inom och utanför landet. Rariteter nyttjas även för att kunna ta sig över gränsområden, men den kanske mest omfattande handeln berör alltså den internationella och svarta marknaden av antikviteter.
Det är ingen enkel sak att ta fram ett marknadsvärde på antika föremål och därför krävs även nätverk av utomstående experter som kan värdera föremålen innan försäljning. Detta görs i regel av mellanhänder i länder som ligger i direkt anslutning till konfliktzonen och därifrån kan föremålen exporteras vidare under relativt kontrollerade former. Dessa expertnätverk är inte några nyetablerade institutioner. De har funnits där i decennier och skott sig på den plundring som även pågått i fredstid. I samband med konflikten i Syrien och Irak har detta dock blivit en alltmer lukrativ affärsmodell. Under långvariga konflikter är fattigdomen dessutom så utspridd att plundringen av framförallt gravföremål blir en given överlevnadsstrategi i vanliga människors vardag.

Varför vill vi köpa antika föremål?
En nyckel till att få stopp på plundringen och de krafter som finansieras av denna, är att komma till bukt med ett annat problem. Svaret på detta återfinns inte i djupa kulturlager, men väl djupt inne i det mänskliga kynnet. Precis som idag var antikens människor i behov av attiraljer. Ett slags hyllande av föremål – både som funktionella, religiösa, intressanta eller endast vackra sådana. Det var också av denna anledning som arkeologin inledningsvis blev möjlig som disciplin – det vill säga studiet av människans materiella kultur. I allt detta finner vi ett tidlöst dilemma. Idag får vi lära oss att man inte blir lycklig av att äga en massa föremål och speciellt inte de som grävts fram ur jorden. Det finns flera anledningar till detta. Rovgrävda föremål kan förlora sitt sammanhang om de inte tas fram av expertis, det vill säga arkeologer. Inte minst kan olika kulturer äga levande traditioner till sitt förflutna genom identitetsskapande kulturföremål. Följaktligen efterlämnade kejsar Titus ett Jerusalem i trauma, när han år 70 tog med sig den sjuarmade ljusstaken hem till Rom.
Rovgrävningar efter fornfynd föranleds alltid av en köpkraft. Det senare utgörs ofta av ägare till privata samlingar eller kuriositetsjägare. Samlandet är ett allmänmänskligt drag som hängt med oss sedan vi var jägare och just samlare. Frågan är hur vi i detta fall kan fortsätta att ”samla” antikviteter utan att hetsa till lusten att äga? Att skapa ordning för att styra upp vår tillvaro, så kallade taxonomier, är mänskligt universella. Men det är däremot inte ägandet. Många vill dock fortfarande äga en antik kruka och därför måste bland annat muséer bli bättre på att inte lyfta fram vackra föremål - pjäser som eggar till investering och ägande. Fokusera istället på det forna livet med allt vad det innebär och förklara för TV:s värderingsexperter att deras arbete med arkeologiska föremål inte nämnvärt skiljer sig från det som sker i mörka vrår kring konfliktzonernas gränser. Avslutningsvis bör det understrykas att plundring inte endast är resultatet av väpnade konflikter, men ett i allra högsta grad pågående dilemma. Detta bottnar ofta i fattigdom eller bristen på konsekvenstänkande i världens alla länder. Risken att endast fokusera på rovgrävning och kulturarvsförstörelse vid en bestämd konflikt, gör att vi står handfallna inför ett pågående problem som vi faktiskt kan påverka.
Richard Holmgren
Efterskrift – ett legendariskt möte i Syrien
Det är med vemod jag minns mina arbeten och utgrävningar i norra Syrien. Mellan arbetspassen, längs med floden Eufrat, svalkade vi oss under de vattenkaskader som pumpades ut över ett prunkande jordbruk. En man som låg på sin ålders dödsbädd, tillkallade oss en kväll för att stolt berätta att han en gång hade arbetat med utgrävningar under självaste Lawrence av Arabien. En fantastisk tidslänk således - detta med åren 1912-1914 och de berömda utgrävningarna av Karkemish, ett stenkast norröver. Mannen i sängen finns inte längre i livet och föga visste han att detta även skulle inbegripa hans by och allt som vi hade grävt fram – en plats med potential att engagera både gödande turism och kunskap och därmed alternativ till plundring.

Numera råder kaos. Stora delar av Syrien och intilliggande länders inkomst har tidigare baserats på nyfikna turister som i sin tur även finansierade underhållet av arkeologiska platser. Hotbilden av terrorism med uteblivna resenärer påverkar ett helt humanistiskt ekosystem. Människor som lever av turistnäring tvingas in i en ekonomiskt ohållbar tillvaro och vetenskapliga institutioner nödgas omorganisera sig i hålrummet av uteblivna projekt. De arkeologer som fortfarande arbetar i fält gör det ibland med livet som insats och akuta arkeologiska undersökningar blir ibland hastverk eftersom det som grävs fram måste färdigställas under en enda säsong. Att pausa arbetet med halvt exponerade lämningar är otänkbart när rovgrävningar är en del av vardagen.
Richard Holmgren
Något att tillägga?
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Danilo » Dyatlovpasset i Vetenskapsradion Historia: ”Ny bok om dyatlovpasset 2025??”
-
Danilo » Dyatlovpasset i Vetenskapsradion Historia: ”My bok om dyatlovpasser 2025??”
-
Danilo » Den förfärliga och oförklarliga olyckan vid Dyatlovpasset : ”Ny boken Om mysteriet dyatlovpasset aar 2025??”
-
Johan » Förbundsarken i arkeologiskt ljus: ”Vet du vart arken är/ligger? Eller är allt bara en massa vackra ord och beskrivn..”
-
Giovanni » Dyatlovpasset i Vetenskapsradion Historia: ”Ny book dyatlovpasset aar 2024??”
Bloggarkiv
Länkar
- Populär Historia
- Svenska Institutet i Rom
- Riksantikvarieämbetet
- Världskulturmuseerna
- Medelhavsmuseet
- Stormaktstiden
- Arkeologiforum
- Svenska Rominstitutets Vänner
- Antiquitates
- Arkeologi och antik historia, Uppsala Universitet
- Arkeologibloggar
- Vetenskapsradion Historia P1
- Tidskriften Medusa
- Numismatiska Forskningsgruppen
- Historiska Museet
- Kungliga Myntkabinettet
- Museum Gustavianum
- Upplandsmuseet
- Östergötlands Museum
- Fornvännen
- Svenska Arkeologiska Samfundet
- Svenska Pompejiprojektet
- Fabro - Graphic Design
- Arkeloggen - Arkeologi på Svenska
- Arkeologerna - Statens Historiska Museer
- ISIS - Sveriges Egyptologiska Förening
- The International Interdisciplinary Institute
- Populär Arkeologi
- Arkeologi och byggnadsvård i Östergötland
Etikettmoln
kulturhistoria vår estoniakatastrofen holy lance jordfåra android fof fredspris grave robbery påminnelse god jul benjamin från tudela syrien förståsigpåare monterozzi ny teori bönekvarn spel stadsgräns analfabet site marco polo looting fora skattgömma vattenfyllda chernobyl birka plutarchos argonauterna bocca della verità batteri skolfröken formation tänkaren pilot metusalem grädde motiv athena noctua antiokus diodorus silver världskulturmuseerna res till arsenik dokumentär glödlampor hathor knight alunit palme örebro läns museum signerad akropolis grottklubb babylon swedish bonnier expeditions lockerbie lamb of tartary utomjordingar fabrodesign the seventh seal aerial hällristningar pär karlsson anemon-kalle skymning centralasien koka grodor mysterium äventyrsbad papegojfisk 1300 silhuett geshur åker gömma missionär nedläggning borg elisabeth hesselblad julklapp kapok riksantikvarieämbetet markus terracotta ruiner stierngranat jönssonligan toalettpapper panichetto pinje lost cities thoth kokt fisk karl gustav holmgren brännoffer högborg puniska krigen nationalmuseum korruption polis angelo bartoli gudomlig "den osannolike mördaren" åsna begravningsplats papegoja kyrkor väderlek regeringstjänstemän flavius josefus sanskrit försnilla själ polarbröd gravfrid arkeologer akeldamak dräktnål wtc äventyrare jägare lazar ljus sommarvärd resekväll muck järnålder delos antidepressiva fossil åkermark vayots dzor baetyl relik pompeji palats barnoffer summit försvinnande julljus israel lund gustaf vi adolf populära påve stay behind äldst världens äldsta sår kaukasisk skuld ägg munsbit sova slarv trump förstörelse veteskapsrådet dödsrike olof palme durupinar härbärge m/s estonia slussen mount rushmore national memorial sveriges sista publika avrättning cutting point nobel färskvara nattportier kristendom irak elfenben akilleshäl kaffefilter ånga notapparat ko haddock plankor dig färskost minervauggla zombie eremiter radioaktiv ulaanbaatar charon biopremiär apartheid får på träd pyramidbyggare klippa tintin silverfat ancient city shaman vadstena 1959 athens wine konungarnas dal begravningsfölje gladiatorspel ursprung uran stjälk solgud mynt dis new york purpur palmeutredning armani intuition acropolis sven hedin tjernobyl kulturantropologi hammare ararats berg flodgud james bond flygande tefat fabrizio luciani det sjunde inseglet galax isbjörnar parfymera visdom heliga birgitta oljelampa arons berg markuskyrkan theory kryssning tartarer berg golanhöjderna januarimorgon krukmakaråkern golvet klimatexpert kulturinstitut van blomstermotiv dollar tronarvinge uppskäraren dyatlovpasset atén vlad djungel planta fager sprängning hotel excelsior vulkanutbrott natt charles de lorme citrus anemoner ceremoni habemus upptäckarglädje andrew chugg china profet supermänniska fabrik "estonia - den sista vågen" lim valv bronsskatten buddha väderleksprognos affärsledare falska pike östgötaslätten frihet präst in memoriam kultgrotta dushara longinus vesuvius bröstmjölk hålrum monastery 1945 stake historieforskning fiske titanic ben-hur ekg sexuella övergrepp hav saga sjunkförlopp globen arena seismograf alingsås tofet foliehatt meteorologi hemlighet sokushinbutsu tro konstantinopel kropp karahunj kåseri russel crowe stork hål heliga lansen sulcus primigenius telefon forskning och framsteg mångkultur fjäder avgift gott nytt år reseberättelse kulturarv e4:an straffskyldig jätte areni-1 kristen knucklebones smartphone christer holmgren dynamit asphodelus minerva pulver arcdoc rabbi akiba oas husky svensk film zaida catalán frukt okänd hasardspel plog le penseur saknad fukushima ost athena huvudjägare offerlund gihonkällan makedonien stacks perfektion spännande kök imperium teknik konspirationsteori deir el-bahri ericsbergs säteri lotusställning how to gävle dante 1949 rikedomar kärnkraft utgrävningsrapport vatikanen ljusstake pan am härkost ipad tersorium location motsägelser google earth vildget venuehotels anemon kalle fågel folke bergman amazonas malaria påven legender arken tibern ombergs turisthotell golgata ingmar bergman stötande couch istiden skänninge försörjning filosof sex totalstation markusplatsen tepes vattenledning andrée sällskapsresan vinäger smak väggen plura istanbul tushpa tavla fruktbarhetsrit adonia kolmårdens djurpark köpmän tomb trailer fluorid "degklump" chaplin toalett beirut vulkan tusen medico della peste fingrar anemon presidenter josephus medelhavsmuseet armenien noa grav vetenskapsradion historia kina noah rom etrusker turkiet djatlovpasset noaks ark vin richard holmgren noas ark grotta recept grekland historia föredrag äventyr aron mumie kolonn pyramid mumier kejsare stockholm skattjakt hannibal fruktbarhet historiska resor brons max von sydow holmgren guidning indoeuropeiska språk herodes jack the ripper antiken taklamakan förhistoria tutankhamons grav droger försvunna podd ugglor king tours linköping iran etik alperna säpo skeppssättning documentary urartisk oupptäckta skatter zeus plundring 2014 kyrka pengar kult gamla testamentet arkeolog grottmålningar sveriges radio blogg museum georgien nya testamentet archaeology populärkultur san giovenale alexander den store underjordisk media p1 samlare gomorra new theory guld aten svt japan jerusalem träd brand elefanter världens äldsta vin gravar mars gladiator cheops offer palmemordet döda havet tidsresenären iphone skatt mausoleum apple stad ufo jesus bronsålder film romersk noak gud bibeln sodom egypten tempel utgrävning populär historia religion ararat expedition kloster jordanien dyatlov pass petra resa föreläsning arkeologi svenska institutet i rom sommarprogram strukturera medelhavsinstituten klimatforskning aeolipile judas iskariot eric berggren sabotage ara bomull angkor wat dracula parthenon sekelskiftet indiana jones utställning trajanuskolonnen uggla sallad pulcinella desert blodsåkern italien kung david återuppståndelse lamm kambodja bedtime stories pass krigsherre lampa helgonförklaras museet skandal wikileaks etnologi silverpenningar januari semiramis ull tetrodotoxin transylvanien stridsflygplan vattentäta skott synd romerska ockupationen veke 2015 budskap mozzarella fartkameror tygfärgning hart island morgon värdemätare nineve tandvård talos stadskonst reopen balsamering rövargrottan tsantsa vägledning buffelost thomas quick alun populär arkeologi porta betalningsmedel mongolisk bomullsplanta dag hammarskjöld biograf döden leksaker ukraina klosterliv owl blommor tombs glass civilization handgemäng moulinsart galenskap universitet ström kranvatten krigsbeklädnad karon museibesökare upptäckare kyrkohistoria sion vikbolandet heritage kalla fakta förlorad locktänger tektor steve jobs bagdad karavan lars borgnäs tarquinia ptolemaios belzoni kris david isabella flight 19 castra mobiltelefoner hjärntillskott gavazan vetenskapsradion lädersko sverige press sarkofag nyckelord is indianer messias jul new york times bergsbestigning armchair ishak pasha grundlägga blod betyl vitus vinifera emigrants amfetaminer lurendrejeri stenålder minnesvård sara sommar vampyrkit regeringsbyggnad pokal explosivt material 9/11 halsring hakeldama chefren rättegång i januari aragil supersoldat qin shi huang sos resor krönikeböckerna sjuarmad arkeologiska föremål big bang pestdoktor plinius den yngre giancarlo panico altare sändebud premiär josef rumänien korrupt brasilien jebuséer salomo trajanus urartu regering stipendier herons ångkula ruttna toalettkultur göta kanal buss blyförgiftning storfilm xian evangelist grovis produktion kristus bärsärk etruskisk käft köttätande pandemi exploring aska vox surt osama bin laden polarexpedition sanningens mun bram stoker aaron kosminski tabu korsriddartid hegel anemonkalle orienten ughtasar verkligheten helvetet vinter primitiva pengar liv henry lee nervgift tiggeri 2019 gåta inkatempel present 15 000 stadshotell get ruins motsägelsefull death hatshepsut vax swedish television tandstatus usa arkitektur unknown tjernobylkatastrofen hyrcanus fru krympa grekiska vaser buffel diet amelia earhart tidskrift portare speldjävulen forntiden skelett självmord thukydides mac aegae gihon upptäckt konstnär illicit excavation dokusåpa marshallöarna auguste rodin plöja tärning bebyggelse kart webb hollywood arena jerusalems förstöring csn mytologiska sorbet infrared copernicus plogfåra casino kyrkpressen kopparstenålder kvilleeken superhjälte feidias zorats karer lagos synagoga davids stad försäljare roswell 3d castrum mobil oxe sjösäkerhet nyfödd syndafloden nostradamus excavation soma anders kaliff gaslighting buddhism romerska imperiet väder januari 2014 allseende öga utsmyckning jordbävning pyramider nato taronik duva pazuzu dispater tatius kalle foto packa kapitolium varning pressfrihet scanpyramids fontän utbrott kristi spjut al uzza legend medea terrakottaarmén diocletianus radio lyssna moraletik hand fågelmask ångmaskin les caves du roy obelisk erich von däniken skådespel filmanalys emperor alexandria krönika 2001 jubileum dakien fästning budget fettsugning skor undersökning axel boethius focus estonia vacker bly pålspetsaren perikles dyatlov chrysostum salomon dollarsedel zoologiska indien smittskydd roman svenska pompejiprojektet katabatic rymdhjälmar ellen key romarrikets fall myter hunger games elfenbenskusten kenotaf olja tagelskjorta kunskap burrata trafikpolis tron dimma handel försenad dricksvatten iron man skvaller antikens kultur pripyat apostlagärningarna förkrympt huvud dold camorra discover kontroversiell port lön gränsland john mandeville bernt carlsson soldater gudar nytänkande elefantfot etruscan människohuvud attiska schaman hidden snickare milou gambling köpcentrum bomullens historia sydafrika hemmet charun siwa himmelska fridens torg munk zombiepulver civilisationens vagga burro akademiker charles lechmere tecktor öron jesaja mytologi straff podcaster ammon fynd konflikter kung romersk tradition kartor delta imperier lydia capolicchio flyg svanelid vintillverkning rumskullaeken