Ugglor med dolda motiv?

Etruskisk vas med ugglemotiv
Etruskisk vas med ugglemotiv

Det har figurerat en del ugglor i sammanhanget på sistone. Arbetandes på Svenska Institutet i Rom, hade jag en etruskisk liten vas i min hand. Den bar ett dekorativt motiv av en liten uggla - och vid ett besök på zoologiska muséet satt åter en uggla och stirrade tillbaka bakom glas.

Ugglor observerar sin omgivning från dunkla vrår, väntandes på det perfekta tillfället att under total tystnad slå till mot sitt byte. Nojig? Nej, men ett ypperligt tillfälle att berätta en spännande historia om ugglor.

Minervaugglan (Athene noctua). Foto: Richard Holmgren Minervaugglan (Athene noctua). Foto: Richard Holmgren

I egenskap av att kunna se i mörker har ugglan alltid varit en symbol för visdom och kunskap. Man brukar även säga att återkommande ugglor i vardagen betyder att man ska vara uppmärksam på ett viktigt budskap - en uppmaning och varning om att man ska lyssna till intuition och dold kunskap för vägledning. Gör du detta, så kommer du att ha ett stort försprång och vara redo för det oväntade.

Etruskerna var stora importörer av grekiska vaser. Tillsammans med dessa attiska vaser följde också en drös populära och dekorativa motiv. Lokalt kom man sedan att utveckla egna skolor och exportvaror. En sådan lokal variant var just denna etruskiska uggle-vas från 300-talet f.Kr., vilken ville efterlikna de mästerliga originalen. I Aten avbildades ugglan på vishetsgudinnan Athenas hjälm. Motivet var så populärt att det inte fanns en vas, en skulptur, en vägg som inte hade plats för minst en uggla. Detta drevs så till den spets att det gav upphov till talesättet ”att sända ugglor till Aten”, vilket skulle kunna jämföras med ”att bjuda bagarbarn på bröd”. Den uggla som figurerar i alla dessa sammanhang var den fågel vi idag givit namnet Minervaugglan, även känd som Athene noctua. Du kan se den på bilden ovan och det var denna som dök upp på både vasen och på zoologiska muséet.  

Så vad var det då med antikens Aten och dess ugglor? Platsen har även kommit att kallas för den västerländska civilisationens vagga - en demokratins födelseort där ugglor kom att manifesteras en masse. Var kanske dessa nattfåglar ursprungligen aristokratins sätt att demonstrera sin makt genom invigd kunskap? Ville någon anspela på en vakande beredskap över den fiende som utmanade de som hade makten - lokalt och vida?
I Rom var det gudinnan Minerva som kom att bära den mytologiska traditionen från Grekland vidare – därav namnet "Minervauggla", vilket dock syftar till en och samma fågel. Enligt en gammal romersk tradition bringade ugglor död där de hoade från husens tak och att placera en ugglefjäder nära en sovande person, kunde få vederbörande att tala högt om sina förborgade hemligheter.
 

Ugglorna på dollarsedeln Ugglorna på dollarsedeln

Hur mycket det än har spekulerats om varför ugglan kom att manifesteras i det antika Grekland, så har dess moderna variant sannolikt kommit att associeras med den makt och politik som vi känner från Grekland och det romerska imperiet. Den moderna stat som åter igen tycks ha halkat in på detta ugglespår finner vi i en av västvärldens senaste skapelser - i Amerikas förenta stater. Några ville uppenbarligen ge uttryck för fågels totem även i nordamerikanska sammanhang. Tydligt är att ugglan fortfarande associeras med dolda budskap för redan invigda, eftersom den just kommit att manifesterats lite i det dolda.
 

uggla
Kapitolium sett från ovan Kapitolium sett från ovan

Tittar vi noga, så hittar vi ugglor både på de amerikanska dollarsedlarna som vid maktens korridorer i USA:s regeringsbyggnader. Till vänster kan du se hur hela Kapitolium, med sina kringliggande vägar och parker, faktiskt bildar en jättelik uggla. Att fågeln är viktig i både ett ekonomiskt och politiskt sammanhang understryks inte minst i den privata Bohemian-klubben eller "Bohemian Grove" som den kallas overseas. Klubbens medlemmar har utgjorts av både mediamagnater, prominenta militär- och affärsledare samt regeringstjänstemän och presidenter. Sedan sent 1800-tal har man med jämna mellanrum träffats för att delta i olika högtidliga aktiviteter. Sedan klubbens grundande har dess maskot utgjorts av en stor uggla (se bilden nedan). Denna tolv meter höga staty, som tillverkades på tjugotalet, är gjord av cement som gjutits över en stålkonstruktion. Sedan den invigdes har den fungerat som rekvisita i en av deltagarnas speciella ceremonier, den så kallade ”Cremation of Care”, där en docka offras genom bränning framför ugglan i en årlig fruktbarhetsrit. Jätteugglan påminner faktiskt väldigt mycket om de pyttesmå ugglor som gömmer sig på dollarsedelns nederkant. Är det kanske samma uggla och är fruktbarhetsriten med sitt offer en ritual för en ekonomisk god avkastning? Och, vad hade grekerna och romarna sagt om de sett detta? Förmodligen att allt fortfarande var i sin ordning.
 

Cremation of Care-ugglan (Fair use as per the Copyright Act of 1976’s provisions of sections 17 U.S.C. § 106 and 17 U.S.C. § 106A) Cremation of Care-ugglan (Fair use as per the Copyright Act of 1976’s provisions of sections 17 U.S.C. § 106 and 17 U.S.C. § 106A)

Filosofen Friedrich Hegel skrev att Minervaugglan endast breder ut sina vingar under skymning, vilket betyder att filosofin inte kan förstå ett historiskt tillstånd förrän det är i sitt flyende skede. Filosofin kan inte vara normativ eftersom den endast förstår i efterhand. Å andra sidan har vi nu också lärt att ugglan ger oss en hint om att lyssna till intuition för att kunna handla i tid. Detta ger oss trots allt ett försprång för det oväntade. Kanske det är dags att strö lite ugglefjädrar i Vita husets sängkammare?


Richard Holmgren 2014
 

...och förresten

...det slog mig att invånarna i antikens Aten kanske inte hade sämre fantasi än amerikanarna med deras Kapitolium. Athenas akropolisklippa ser faktisk ut som en jättelik uggla :)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln