Kapokträd - demoner och sex i skogen.

Richard Holmgren med Yerro Jallow vid ett gigantiskt kapokträd. Foto: Andreas Liljegren.
kapok

Kapok (Celiba pentandra) brukar även kallas för bomullsträd. Det närmsta man kommer ett snöfall i tropikerna är när trädets frökapslar springer sönder och vida sprider sina singlande flingor. Trädets frukter innehåller nämligen frön som sitter på silkesliknande hår. Dessa äger förvisso en likhet med bomull, men det är inte från kapokträdet som vi får bomull - då får man leta någon annanstans. Trädet äger dock andra spännande egenskaper. Låt oss botanisera.

Fibrerna i kapokträdets frukter är för sköra för att använda som textilmaterial. Däremot fungerar dessa utmärkt som stoppning i madrasser och kuddar. Fibrerna är dock extremt lättantändliga och därför är kapokstoppade nallebjörnar ett utrotningshotat släkte i Sverige. Som fyllning är materialet bättre lämpat att användas i vatten, där fibrerna i pressat tillstånd, kan bära nästa 40 gånger sin egen vikt. Detta har gjort råämnet utmärkt som fyllning i exempelvis simdynor, inte minst eftersom det är vattenavstötande. Med klorfyllda näsor och i sällskap med ilskna badvakter var vi en gång i tiden fullständigt beroende av dessa tropiska frukter. 
 

Votivgåvor i form av ymnighetshorn inuti det livgivande kapokträdet. Foto: Richard Holmgren. Votivgåvor i form av ymnighetshorn inuti det livgivande kapokträdet. Foto: Richard Holmgren.

Trädet förekommer i olika former på nästan samtliga kontinenter – exempelvis i Västafrika, som på bilden ovan. Hos Bengfolket i Elfenbenskusten, även kända som Gan- eller Nganfolket, har kapokträdet haft en alldeles speciell funktion. I boken Under the Kapok Tree, beskriver Alma Gottlieb den värsta form av synd som kunde besmutsa den livnärande jorden. Detta var att utöva sex i skogen eller på de omkringliggande åkrarna. Glöm därför tanken på att dra dig undan med din partner.
För att kunna skilja socialt accepterade platser från svartlistade lokaliteter för sexuellt umgänge, lät en lokal fackman plantera ett rituellt kapokträd i varje by. Detta träd syftade till att göra sexuella aktiviteter accepterade i de enskilda samhällena. Sex i skogen var med andra ord förbjudet eftersom det inte fanns några rituellt planterade kapokträd som kunde legitimera dylika aktiviteter. Förvirrande nog bestod hela skogen av dessa träd, men de saknade alltså ovan nämnda egenskaper. Trädet representerade begynnelsen och därmed förutsättningen för hela bylivet. Att bryta mot detta sextabu kunde således få grava konsekvenser. En kvinna kunde på så vis äventyra sin fruktsamhet eller ställas inför svårigheter att föda barn. Följden av handlingen kunde även föras vidare till hennes anhöriga, speciellt via det matrilinjära släktledet. 

 

Inuti stammen på ett gigantiskt kapokträd. På ön Tobago bör detta ses som ett synnerligen vågat initiativ. Foto: Richard Holmgren. Inuti stammen på ett gigantiskt kapokträd. På ön Tobago bör detta ses som ett synnerligen vågat initiativ. Foto: Richard Holmgren.
Enligt en tradition från Trinidad och Tobago, består satans borg av ett stort kapokträd som växer djupt inne i skogen. Bazil är en dödsdemon som en gång fängslades inuti trädet av en slug snickare. Den senare lär ha lurat demonen att träda in i trädstammen, vilken innehöll sju urholkade våningsplan. Där härskar Bazil ännu idag. Lika förödande som sex i skogen, vore det således att försöka att ha ostörd sex inuti ett kapokträd. Åtminstone på Tobago.

/Richard Holmgren
 
Sex i skogen

Något att tillägga?

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln