Verkligen, titta! Lyssna i vildmarken!
- Rapport från våra utgrävningar av tidigkristna eremiter vid Döda havet

Den Svenska Dödahavsexpeditionen, ledd av undertecknade, påbörjade sina utgrävningar av en högst anmärkningsvärd klosterkyrka i Jordanien under 1995. Byggnaden påträffades ute på Lisanhalvön i Dödahavet, där kyrkan hade legat täckt av salt och kalkliknande sediment i över 1500 år. Det var en sensationell upptäckt, inte minst för att kyrkan legat slumrande mitt i de antika händelsernas centrum.
Lämningen som bär det lokala namnet Dayr al-Qattar al-Byzanti, skulle inte bara öppna en port till ökända och gammaltestamentliga berättelser men även visa oss ett viktigt kapitel av kristendomens tidiga evolution.
Inledningsvis kände vi inte till omfattningen av de många lämningar som omgärdade Dayr al-Qattar - en fornlokal som faktiskt fortfarande expanderar. Under den senaste vistelsen i området, under december 2016, kunde ytterligare en eremitbostad läggas till i den långa lista av eremitceller och bostadskomplex som nära och vida omgav klosterkyrkan.
Vissa eremitbostäder kan dateras till övergången från det fjärde till det femte århundradet och de representerar ett monastiskt samhälle som organiserats i linje med de mönster vi lärt känna från ökenkloster i Egypten och den Judéiska öknen. Dessa i sin tur bygger på den andliga utveckling och esoteriska kunskap som gått i arv från tidigare kulturer, där nu nya frågor kom att kretsa kring det bibliska innehållet – en slags vägledning till ett gott och rättfärdigt liv.


Med sina förgreningar kom sammanslutningarna i den Judéiska öknen att bli det viktigaste monastiska området i Palestina. Som ökenområde i Jerusalems närhet återfanns här många heliga platser endast en dagsvandring från klostren. Från hela den kristna världen kom individer av djup religiös övertygelse samt människor med hög intellektuell bakgrund att samlas här. En livlig kosmopolitisk förening av människor kom därför att etablera sig i såväl den heliga staden som i öknens dalgångar. Ökenmunkarna kom att följa sin strikta livsstil i utvalda isolerade landskap, men närheten till bebyggd och odlad mark var också nödvändig i endera riktningar, där livsförnödenheter var viktigt för ökenlivet och där sinnade hade möjlighet att erfara de nya lärdomsinstitutionerna. Öknens omgivningar och dess frånvaro av distraktion var med andra ord nyckeln till begrundande och samtidigt en port på glänt till det gudomliga och obesvarade.

Vid den södra Dödahavsstranden kom just Lisanhalvön, med sitt säregna och extrema landskap, att bilda grunden för den tillvaro munk- och eremitlivet eftersträvade. Fossil havsbotten har här skapat ett unikt landskap med kritvita klippor och dalgångar. Dessa sedimentära formationer är bitvis så mjuka att de med lätthet kan urholkas till eremitceller eller inristas med tidlösa sanningar. På en vit platå stoltserar klosterkyrkan Dayr al-Qattar och med sin grund lagd i sten, någon gång kring 400-talet, skiljer den sig från al-Lisans spridda och handhuggna eremitceller. Vi har idag inga litterära referenser som med säkerhet kan identifiera det coenobium vars ruin idag går under namnet Dayr al-Qattar. Förmodligen nämns detta monastiska centrum i flera tidiga referenser, men problemet att koppla de än så länge anonyma arkeologiska lämningarna med omnämnda platsnamn eller kristna grupperingar, kvarstår.
Från relativt enkla boningar kom Dayr al-Qattar att utvecklas till en mer elaborerad samlingsplats - en klosterliknande miljö med ett gemensamt regelverk för dess coenobiter. De ursprungliga klustren av eremitceller brukar som fenomen kallas för en laura och mycket tyder på att dessa även samexisterade med klostren från 300-talet och några hundra år framöver. Vid sidan om rollen som monastiskt centrum, är den mest accepterade teorin idag att Dayr al-Qattar representerar biskopssätet Sodoma - den plats som manifesterade området där bibelns syndfulla städer Sodom och Gomorra tänktes ha legat. Lämningar från bronsåldern, kulturhistoriska traditioner och andra näraliggande kristna lämningar som bygger på denna tradition, bekräftar också detta på flera sätt.


Det svenska arbetet vid Dödahavet är en kamp mot tiden. Samtidigt som varje enskilt objekt kräver sin tid att dokumentera, så återfinns hela tiden nya lämningar och inskriptioner. Erosionen är ett ständigt hot mot dessa porösa lämningar och osedvanligt kraftiga regn, hårda vindar samt konstanta mikroskalv nöter hela tiden på de tidigkristna vittnesmålen. Inte minst så har även moderna lycksökare lämnat djupa ärr med hackor och spadar i jakten på föremål att sälja på den beklagliga antikvitetsmarknaden. Eftersom halvön är ett rigoröst bevakat militärområde samt positionerad på tidigare delvis minerad mark, så har denna typ av framfart dessbättre försvårats. Under augusti 2011 fokuserades det arkeologiska arbetet till en mycket intressant dalgång som fått arbetsnamnet “Elias dal”. Under mitten av 1990-talet återfann vi här en handfull eremitbostäder med ett flertal grekiska inskriptioner från sent 300-tal - en av dessa ristningar löd i klartext “ELIAS”. En djup naturlig grotta, i anslutning till eremitcellerna, indikerade att grottan kan ha varit platsens fokus.
Utgrävningar inuti grottan hade tidigare inte givit några resultat - något som inte heller är ovanligt när man dokumenterar resterna av ett asketiskt leverne. Men lämningarna i dalen, likt andra lokaliteter på Lisanhalvön, vittnar om en slags tidigmonastisk evolution om man så vill. Enskilda grottor, förmodligen tillhåll för de första eremiterna, kom att utökas av alltfler eremiter som grävde ut enskilda boningar i kluster vid olika enskilda dalgångar. Fenomenet brukar kallas för en så kallad laura, vilka i sin tur skapade egna gemensamma centra. Dessa kom med tiden att få en viktig roll i egenskap av ett enklare kapell uthugget i klippan. På Lisanhalvön ser vi att dessa centra kom att direktansluta celler för olika ändamål i linje med gemensamma aktiviteter såsom måltider och religiösa ceremonier. Ett av al-Lisans tre olika eremitcentra kom till och med att byggas om till en klosterkyrka med ett kapell och tillhörande baptisterium - vilket just var fallet med Dayr al-Qattar. De övriga två enheterna, med ett par kilometers mellanrum, har sedan fortsatt som två isolerade eremitcentra, dock tillhörande al-Lisans monastiska helhet som sådan.

Elias dal, eller “Wadi al-Elias”, visade sig även ruva på just en central samlingsplats med arbetsnamnet Qasr Elias. Längst uppe på en bastionsformad platå, centralt i dalen, kunde vi under rasmassor skönja ett större rum flankerat av fem mindre utrymmen. Det tunga arbetet med att flytta de djupt nedstörtade sedimenten, som en gång bildat konstruktionens tak, innebär alltid en risk. Cellernas sprickfyllda väggar kan kollapsa när fyllningen tas bort i strävan att nå bottenlager och golvytor. Det är därför viktigt att återfylla varje enskild cell efter att den dokumenterats. Det större centrala rummet har förmodligen tjänstgjort som ett kapell, men den exakta funktionen av de kringliggande rummen är ännu oklar. Qasr Elias finner en parallell till ett tredje coenobium på al-Lisan, det vill säga Qasr at-Tuba, som efter utgrävningar visade sig innehålla ett centralt kapell. Där återfanns bland annat en piscina, i detta fall en bottenlös urna nära altaret för att tvätta ur de kärl som används vid mässan. Det är inte ovanligt att det i anslutning till kapellet fanns ett lagringsutrymme för de liturgiska föremål, vin och olja som användes vid dessa tillfällen. Ett sådant utrymme återfanns under 2011 års dokumentation av Qasr Elias. Bland rester av tegel, repfragment, keramik och olika matrester upptäcktes även olika ristverktyg. Kanske är det just dessa som använts för att rista några av de många inskriptioner som även kommit att exponeras i Qasr Elias.

En av utgrävningens epigrafiska experter, i detta fall med inriktning på al-Lisans grekiska och arameiska texter, är fransmannen Emile Puech. Han har tidigare arbetat med tolkningar av Dödahavsrullarna och översättningen av den messianska apokalypsen. Trots att al-Lisan exponerat sporadiska papyrusfragment, så dröjer det innan Emile Puechs kunskaper kommer till sin fulla rätt ute på den vita halvön. Ännu saknas det längre och sammanhängande texter om flera rader. Ett återfunnet fragment från 1996 gäckar fortfarande experterna med sitt innehåll. Läskunniga får tills vidare hålla till godo med de inskriptioner som finns ristade på cellernas väggar. Ett par exempel på sådana är;
“Maria, mor till Herre Jesus, beskydda oss! Herre, låt oss få komma in, för vi har begått synd!”
"Verkligen, lyssna till oss och skydda oss, o Jesus.
Verkligen, titta! Lyssna i vildmarken!”
Det är alltid något speciellt när historien talar direkt till oss. Al-Lisans tysta omgivningar får plötsligt en röst. Här ute i vildmarken bodde några av kristendomens tidiga kommuniteter. Bland de vita sedimenten togs flera stapplande steg av denna judiska sekt som föga anade att de 1700 år senare skulle ha över 2 miljarder anhängare. För bara femton år sedan var detta en vit fläck på kartan - i dubbel bemärkelse - men för varje utgrävningssäsong växer bilden av en plats som talar ett allt tydligare språk.

En av expeditionens stora frågor är hur långt tillbaka vi finner spår av kristna utövare och vad som hände dessförinnan i övergången från hednisk tro till judendom. Svaret kan möjligen finnas i de näraliggande och tiotusentals gravar tillhörande de arabiska nabatéerna. Denna plundrade nekropol brukar kallas för Gazone och ligger i gränslandet mellan det vita al-Lisan och de odlade fälten. Nabatéerna nådde sin kulturella höjdpunkt kring Kristi födelse och vi känner dem kanske bäst som invånare och skapare av den ökända klippstaden Petra. Detta folk har i många fall visat hur de begagnat platser med starka judiska traditioner. De var trosutövare av den forna gudavärlden men som ett handelsfolk från öknen kom de ofrånkomligen alltmer i kontakt med den judiska kulturformen. Hur kunde då de som inte var judar hitta en ingång till judisk troslära, dess seder och traditioner? Vad som uppstod i detta möte är en intressant fråga som kanske tydligast illustreras i missionären och aposteln Paulus predikningar – det vill säga stötestenen om hur hedningar (icke-judar) kunde inympas på det judiska trädet. Speglar kanske Paulus ord ett behov hos många människor vars vardag alltmer kom att uppträda mellan två olika världar, där lösningen på problemet kom att så ett frö till den kristna världs- och livsåskådningen?
av Richard Holmgren & Anders Kaliff,
Projektledare för den Svenska Dödahavsexpeditionen sedan 1994.
Något att tillägga?
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
fredrik ousbäck » Linköpings första byggnadsverk – en 50 meter lång skeppssättning : ”Gjorde en lite film: https://youtu.be/JvVY6SddYlI //Fredrik Ousbäck”
-
Anders » Journalisten Christer Holmgren är Jack the Ripper på spåren.: ”Jag har snart själv läst ut boken "Cutting Point" och den är jättebra. Textensto..”
-
eric » Linköpings första byggnadsverk – en 50 meter lång skeppssättning : ”finns det någon som helst anledning till varför denna skeppsättning inte finns m..”
-
Katarina Nordqvist » Petra - en stad hälften så gammal som tiden: ”Nu har jag lyssnat på första avsnittet om etruskerna i Vetenskapsradion histori..”
-
katarina nordquist » En härskare med universum i sitt grepp - föreläsning på Medelhavsmuseet: ”Hejsan! Tack fören trevlig och intressant föreläsning om Tutanchamon. Kände til..”
Bloggarkiv
Länkar
- Populär Historia
- Svenska Institutet i Rom
- Riksantikvarieämbetet
- Världskulturmuseerna
- Medelhavsmuseet
- Stormaktstiden
- Arkeologiforum
- Svenska Rominstitutets Vänner
- Antiquitates
- Arkeologi och antik historia, Uppsala Universitet
- Arkeologibloggar
- Vetenskapsradion Historia P1
- Tidskriften Medusa
- Numismatiska Forskningsgruppen
- Historiska Museet
- Kungliga Myntkabinettet
- Museum Gustavianum
- Upplandsmuseet
- Östergötlands Museum
- Fornvännen
- Svenska Arkeologiska Samfundet
- Svenska Pompejiprojektet
- Fabro - Graphic Design
- Arkeloggen - Arkeologi på Svenska
- Arkeologerna - Statens Historiska Museer
- ISIS - Sveriges Egyptologiska Förening
- The International Interdisciplinary Institute
- Populär Arkeologi
- Arkeologi och byggnadsvård i Östergötland
Etikettmoln
gravfrid arkeologer akeldamak dräktnål wtc äventyrare jägare lazar ljus sommarvärd resekväll muck järnålder delos medea legend baetyl relik pompeji palats barnoffer summit försvinnande julljus israel lund gustaf vi adolf populära påve stay behind duva taronik sjösäkerhet oxe mobil grottmålningar ägg munsbit sova slarv trump förstörelse veteskapsrådet dödsrike olof palme syndafloden nyfödd m/s estonia slussen mount rushmore national memorial sveriges sista publika avrättning cutting point nobel färskvara nattportier kristendom irak elfenben akilleshäl kvilleeken kopparstenålder notapparat ko haddock plankor dig färskost minervauggla zombie eremiter radioaktiv ulaanbaatar charon biopremiär webb kart pyramidbyggare klippa tintin silverfat ancient city shaman vadstena 1959 athens wine konungarnas dal begravningsfölje gladiatorspel ursprung apartheid får på träd vax hatshepsut death motsägelsefull ruins get stadshotell 15 000 present inkatempel gåta 2019 tiggeri uran stjälk solgud primitiva pengar vinter helvetet verkligheten ughtasar orienten anemonkalle hegel korsriddartid tabu aaron kosminski bram stoker flodgud james bond golanhöjderna januarimorgon krukmakaråkern golvet klimatexpert käft köttätande etruskisk bärsärk kristus produktion grovis evangelist xian storfilm sanningens mun polarexpedition osama bin laden toalettkultur ruttna herons ångkula stipendier citrus anemoner ceremoni habemus upptäckarglädje andrew chugg china profet blyförgiftning buss göta kanal altare giancarlo panico plinius den yngre buddha väderleksprognos affärsledare falska pike östgötaslätten frihet präst supermänniska fabrik rättegång i januari chefren hakeldama halsring 9/11 explosivt material pokal regeringsbyggnad vampyrkit sommar sara minnesvård stenålder lurendrejeri supersoldat aragil sjunkförlopp globen arena seismograf alingsås tofet foliehatt meteorologi hemlighet sokushinbutsu tro konstantinopel kropp karahunj kåseri amfetaminer emigrants vitus vinifera vetenskapsradion gavazan hjärntillskott mobiltelefoner castra flight 19 isabella david kris belzoni ptolemaios tarquinia lars borgnäs russel crowe stork bagdad steve jobs tektor locktänger förlorad kalla fakta heritage vikbolandet sion kyrkohistoria upptäckare museibesökare karon krigsbeklädnad areni-1 universitet galenskap moulinsart handgemäng civilization glass tombs blommor owl klosterliv ukraina leksaker döden biograf zaida catalán frukt mongolisk betalningsmedel porta populär arkeologi alun thomas quick buffelost vägledning tsantsa rövargrottan balsamering reopen stadskonst talos imperium teknik värdemätare morgon hart island tygfärgning fartkameror mozzarella budskap 2015 veke romerska ockupationen synd vattentäta skott stridsflygplan transylvanien pan am härkost golgata ingmar bergman stötande couch skandal museet helgonförklaras lampa krigsherre pass bedtime stories tetrodotoxin ull semiramis vinäger smak väggen plura sallad uggla trajanuskolonnen utställning indiana jones sekelskiftet parthenon dracula kambodja lamm återuppståndelse sabotage eric berggren judas iskariot aeolipile klimatforskning fingrar anemon presidenter josephus lunds resebyrå theodosius tiggare fluorid "degklump" chaplin sten standar plinius den äldre kran artikel konspiration kalfjället bohemian grove äkta sommarpratare morse humaniora kardinal bröd övning giza akeldama västra götaland manhattan spion climbing andra världskriget julljusstake juda tomas karlsson sema colosseum exorcisten aronofsky metsamor spegel vatten wulstring klubbsymboler praetorium klättring area-51 knacka dörr konungaboken tal islamiska staten riksbankens jubileumsfond styx lisbeth arkens djur myt estoniakatastrofen holy lance jordfåra android fof fredspris grave robbery påminnelse god jul benjamin från tudela syrien förståsigpåare monterozzi ny teori kulturhistoria vår jesaja öron tecktor charles lechmere akademiker burro civilisationens vagga zombiepulver munk himmelska fridens torg siwa charun hemmet bönekvarn skolfröken formation tänkaren pilot metusalem grädde motiv athena noctua antiokus diodorus silver världskulturmuseerna res till bocca della verità batteri lön port kontroversiell discover camorra dold förkrympt huvud apostlagärningarna pripyat antikens kultur skvaller iron man arsenik dokumentär utomjordingar fabrodesign the seventh seal aerial hällristningar pär karlsson anemon-kalle skymning centralasien koka grodor mysterium äventyrsbad lockerbie lamb of tartary geshur arkeologi armenien resa petra jordanien vetenskapsradion historia expedition ararat kina noaks ark vin richard holmgren turkiet djatlovpasset film noas ark grotta recept grekland historia döda havet palmemordet offer cheops föredrag jesus ufo stad apple mausoleum skatt iphone tidsresenären kylskåp får julgran vas död förbundsarken sol dna mystery romare sidenvägen skulptur flygfoto brons gravar max von sydow holmgren indoeuropeiska språk herodes jack the ripper antiken taklamakan förhistoria tutankhamons grav droger guld new theory aten svt japan jerusalem träd brand elefanter världens äldsta vin mars guidning gladiator mat ark podcast areni biblisk arkeologi julbock molok venedig fattigdom korsfästelsen biblisk seriemördare neapel kaos stockholm kejsare mumier pyramid kolonn mumie aron äventyr bronsålder historiska resor fruktbarhet hannibal skattjakt romersk noak gud bibeln sodom utgrävning populär historia religion egypten tempel kloster etrusker rom noah dyatlov pass grav noa föreläsning medelhavsmuseet katabatic försenad dricksvatten myter hunger games elfenbenskusten kenotaf olja tagelskjorta kunskap burrata trafikpolis tron dimma handel gränsland john mandeville bernt carlsson bonnier expeditions swedish babylon grottklubb akropolis signerad örebro läns museum palme alunit knight hathor glödlampor bomullens historia sydafrika soldater gudar nytänkande elefantfot etruscan människohuvud attiska schaman hidden snickare milou gambling köpcentrum argonauterna plutarchos birka chernobyl vattenfyllda skattgömma fora looting marco polo site analfabet stadsgräns spel vintillverkning rumskullaeken mytologi straff podcaster ammon fynd konflikter kung romersk tradition kartor delta imperier lydia capolicchio flyg svanelid tyger utvandrarna dräkt exoskelett horatius stonehenge strabo marmorpalats helig självmumifiering förborgad lyxvara äggvita tophet thinker tatev globen betong gregory areshian trolldom krigsmaskineri jordbruk obs gädda vampyrer totem fjäll kinder kartago mjölk pompeii ödets spjut nabatéer budbärare krigsindustrin skåne caracalla gäddfiske samuelsboken juleljus gravplundring taxonomi stiftshistoriska sällskapet tonto lödöse museum korsriddare karlsons klister 137 ara bomull angkor wat statliga medel columbus upptäckter svenska institutet i rom sommarprogram strukturera medelhavsinstituten tusen vulkan beirut toalett sällskapsresan andrée vattenledning trailer tomb köpmän kolmårdens djurpark adonia fruktbarhetsrit tavla tushpa istanbul desert blodsåkern italien kung david ombergs turisthotell tibern tepes markusplatsen totalstation sex filosof försörjning skänninge wikileaks etnologi silverpenningar januari nineve tandvård arken legender påven malaria amazonas folke bergman fågel anemon kalle venuehotels vildget google earth motsägelser location tersorium ipad bomullsplanta dag hammarskjöld ljusstake vatikanen utgrävningsrapport kärnkraft rikedomar 1949 dante gävle how to lotusställning ericsbergs säteri deir el-bahri konspirationsteori ström kranvatten spännande kök perfektion stacks makedonien gihonkällan offerlund huvudjägare athena ost fukushima saknad le penseur plog hasardspel okänd karavan svensk film husky oas rabbi akiba arcdoc pulver minerva asphodelus dynamit christer holmgren smartphone knucklebones kristen lädersko sverige jätte straffskyldig e4:an kulturarv reseberättelse gott nytt år avgift fjäder mångkultur forskning och framsteg telefon sulcus primigenius heliga lansen hål saga hav press sarkofag nyckelord is indianer messias jul new york times bergsbestigning armchair ishak pasha grundlägga blod betyl kultgrotta in memoriam sexuella övergrepp ekg ben-hur titanic fiske historieforskning stake 1945 monastery hålrum bröstmjölk vesuvius longinus dushara sändebud premiär josef qin shi huang sos resor krönikeböckerna sjuarmad arkeologiska föremål big bang bronsskatten valv lim "estonia - den sista vågen" fager planta djungel rumänien korrupt brasilien jebuséer salomo trajanus urartu regering natt vulkanutbrott hotel excelsior sprängning berg tartarer kryssning vlad atén dyatlovpasset uppskäraren tronarvinge dollar blomstermotiv van kulturinstitut exploring aska vox surt liv henry lee nervgift theory markuskyrkan arons berg oljelampa heliga birgitta visdom parfymera isbjörnar galax det sjunde inseglet fabrizio luciani flygande tefat swedish television tandstatus ararats berg hammare kulturantropologi tjernobyl sven hedin acropolis intuition armani palmeutredning purpur new york dis mynt forntiden skelett usa arkitektur unknown tjernobylkatastrofen hyrcanus fru krympa grekiska vaser buffel diet amelia earhart tidskrift portare speldjävulen ånga kaffefilter självmord thukydides mac aegae gihon upptäckt konstnär illicit excavation dokusåpa marshallöarna auguste rodin plöja tärning bebyggelse härbärge durupinar hollywood arena jerusalems förstöring csn mytologiska sorbet infrared copernicus plogfåra casino kyrkpressen världens äldsta äldst superhjälte feidias zorats karer lagos synagoga davids stad försäljare roswell 3d castrum skuld kaukasisk sår vayots dzor fossil åkermark antidepressiva nostradamus excavation soma anders kaliff gaslighting buddhism romerska imperiet väder januari 2014 allseende öga utsmyckning jordbävning pyramider nato polarbröd pazuzu dispater tatius kalle foto packa kapitolium varning pressfrihet scanpyramids fontän utbrott kristi spjut al uzza
26 januari 2017 13:20:16
26 januari 2017 13:21:51