CSN:s värsta fiende heter autogiro

CSN slarv

Under flera tillfällen har jag erfarit att Centrala Studiestödsnämnden har slarvat med att skicka ut inbetalningsblanketter till vårt hushåll. Nej, jag har aldrig missat någon betalning men fenomenet förefaller nästan systematiskt och lite märkligt – åtminstone fram tills dess att jag förstod att CSN lever på att du inte betalar in i tid och att 60 procent av deras verksamhet finansieras av avgifter.
 

Att CSN medvetet skulle strunta i att skicka ut inbetalningsblanketter är kanske att ta ut svängarna. Men på det sätt som CSN finansieras så har jag svårt att tro att de skulle se över undermåliga rutiner som i slutändan faktiskt gynnar dem. Likt en David utan slunga har du heller ingenting att sätta emot den Goliat som menar att det är ditt eget ansvar att kontrollera uteblivna inbetalningsblanketter. Kanske CSN borde överväga att tydliggöra den alternativa lösning som finns till blankettutskick - autogiro. Detta så att inget tas för givet av misstag. Men varför skulle de hjälpa dig med detta när de fiskar in 450 kronor i straffavgift för en missad inbetalning? Om du själv, eller CSN, slarvar med vidare en betalning så blir det ytterligare 450 kronor, und so weiter, und so weiter, tills det att ditt bankkonto skrumpnat likt en döende himlakropp.
 

Enligt Jonas Ohlin på SvD Näringsliv (26 jan, 2015) skickade CSN ut 330 000 påminnelseavgifter under 2014. I teorin blir det 148 miljoner kronor om året på grund av slarv eller skral privatekonomi. Sanningen om var delar av denna oordning ligger kommer du aldrig att få veta eftersom en osäker postgång är en utmärkt stötfångare för CSN:s tänkbara tillkortakommanden. Det faktum att ett brev aldrig kan försvinna är en så hundraprocentigt säker lösning att det legitimerar 450 kronor för varje förlorad försändelse. Eller hur?! Denna oreda grundar sig tydligen på politiska beslut som uppbackats av samtliga våra partier. Hela härligheten är en lösning för att finansiera detta av mig nu högst misstänkliggjorda maskineri. Autogiro är en således nyckeln till solsken, men hur ska CSN då finansiera sin verksamhet?    

Något att tillägga?

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln