Från jägare och samlare till jägare och samlare...

Jägare och Samlare

Sedan tiden för Big Bang har det mesta strävat efter ordning. Ur detta kaos skapades liv och vidare kultur. Lagbundenhet och symmetri fick ett medvetande och blev en kraft att räkna med. Djur blev fantastiska på att springa fort, bita hårt och se möss i fjärran. Människan å andra sidan utvecklade ett otroligt färgseende som lade grunden till sortering av ätbart eller giftigt, brukbart eller värdelöst. 

Jägare och Samlare

Åren gick och inre strukturer växte alltmer fram ur den reptilhjärna som förstod att kaos var något som kunde bemästras. Snart kunde en oordnad föreställning om ett liv efter döden kontrolleras med hjälp av gravgåvor och reseplanerare ristade i sten. Oskyldiga egyptiska krokodiler hamnade i linnebindor och moderna undulater begravdes i bekväm bomull tillsammans med foto på nära och kära. Krokiga stigar blev raka avenyer, trädgårdar styrde upp kaotisk natur genom blommor och buskar som arrangerades efter färg och form. Färgsprakande fågelägg sorterades i utdragbara lådor, i avsedda rum, i speciella hus. Tråkiga semesterfoton fick textetiketter och ordnades i album och vår identitet klassificerades på hyllor i form av diplom, boktitlar, skivalbum eller som personliga hemdekorationer. Om prydnadssakerna var unika eller gamla så hamnade de dessutom bakom glas för allmän eller privat beskådan.

Plundring av en 2000 år gammal grav i Jordanien. Foto: Richard Holmgren Plundring av en 2000 år gammal grav i Jordanien. Foto: Richard Holmgren

Numera är nästan allt i sin ordning och låt oss därför fortsätta att sortera. Det är bra för oss. Att hitta mjölken i affären skulle annars bli en rentutav destruktiv sysselsättning. Men låt oss också sortera ut bra sortering från mindre bra sortering.

Sedan en längre tid tillbaka finns det ett antal jägare som satt i system att plundra vår världshistoria på antikviteter. Detta föranleds av de som vill köpa, ordna och samla. Som du nu säkert också förstått så är ordnandet och samlandet en tvångstanke och ett allmänmänskligt symptom. Frågan är hur vi i detta fall kan fortsätta vårt samlande utan att hetsa till lusten att äga? Går det? Svaret måste bli ett sannolikt ja och kanske är vi på rätt väg? Strukturerande för att skapa ordning, så kallade taxonomier, är mänskligt universella men det är däremot inte ägandet. Faktum är att vi inte längre behöver uppsöka en avkrok på Papua Nya Guinea för att se att så är fallet. Se bara på våra egna moderna trender där vi till exempel inte längre behöver äga våra musiksamlingar. De finns i molnet. Den interaktiva skivsamlingen ger oss ändå en möjlighet att katalogisera i personliga och digitala mappar. 

Skivsamling i iTunes
Skivsamling i iTunes

Många vill dock fortfarande äga en antik kruka och muséer måste därför bli bättre på att inte sortera fram kontextlös bronsålderskonfektyr bakom museiglas - ointagliga pjäser som retar till investering och ägande. Sortera istället mer på funktionalitet. Det finns många spännande och estetiskt intetsägande vardagsfragment. Vet du till exempel hur en romare rakade sig?

Richard Holmgren


(Texten är en version av min krönika på samma tema i Populär Arkeologi, Nr. 2, 2015)

Något att tillägga?

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln