Här rann mjölken direkt ur kranen

Ishak Pashas palats. Foto: Richard Holmgren

Ishak Pashas palats är som taget ur en scen i sagosamlingen "Tusen och en natt”. Under varje steg genom byggnaden, skriker väggar, tak och golv av de mest utsökta stenarbeten i barock och rokoko. Palatset ligger längs med Sidenvägen i Östra Turkiet - ett stenkast från gränsen mot Iran. Hela härligheten färdigställdes år 1784 av den kurdiske storvisiren, Ishak Pasha, som för övrigt önskade dricka mjölk direkt från kranen. 

mjölk

Här flödade ingen honung, men nog flödade det mjölk alltid. På en beryktad fontän vid palatsets ingång - eller utgång - beroende på var man är på väg, finns två kranar som emanerar från en nisch i väggen.

Fontänen med mjölk. Foto: Richard Homgren Fontänen med mjölk. Foto: Richard Homgren

Kranarna hämtade en gång i tiden sitt innehåll från palatsets nära och avlägsna omgivningar. Den ena kranen flödade av iskallt vatten från det svala höglandet och den andra flöt ymnigt av färsk mjölk. Om det var får-, get- eller komjölk framgår inte, men det är ingen orimlig sak i sig att herdar i trakten hade som uppgift att varje dag fylla en cistern med mjölk för att behaga boende i palatset eller överväldigade besökare. Jag menar, i palatsets kök fanns även jättelika bassänger som varje dag fylldes med is från omkringliggande glaciärer - sannolikt genom några ottomanska sherpas som sprang skallgång upp och ned för berget Ağrı Dağı. Bassängerna med is var följaktligen palatsets lösning på våra tiders ”kyl & frys”.

Enligt en annan tradition så kunde kvinnor med sinande bröstmjölk få sig en extra boost om de drack av vattnet i fontänen. Kanske en överentusiastisk besökare någon gång missförstod just vattnets stimulerande potential - någon som med halvslutna ögonlock, öronproppar och stora framtänder lyckats föra vidare en för Pasha vansinnig idé om att mjölk skulle ha runnit direkt ur hans kranar? Jag vet inte, men själv föredrar jag faktiskt denna senare version, den med kranar av mjölk - inte rinnande bröstmjölk alltså, men en alternativ animalisk laktosboost som kunde berika livet. Båda varianter levererar ju i slutändan ändå samma resultat - inte sant? Vidare hade nog Ishak Pasha blivit ganska besviken över frågan om vad som kom ur hans vattenkranar på gården - speciellt efter det att "han" huggit fram, mejslat in och pyntat ut, 7600 kvdratmeter sterilt berg.

Ishak Pashas palats i Östra Turkiet, interiör. Foto: Richard Holmgren

Något att tillägga?

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln