Förnedring och romersk toalettkultur

Romersk toalett från staden Dougga i Tunisien. Foto: Richard Holmgren

Bilden ovan visar en 2000 år gammal romersk toalett. Den ligger intill ett badhus i den gamla Nordafrikanska staden Dougga. Typisk för många publika toaletter från tiden, är just att holkarna var arrangerade på rad som på fotot. Du ser också att framsidan av varje holk har en karakteristisk fåra. Vad hade då denna för huvudsyfte? Vänta ska du få höra - den ska förfärligt nog leda oss ända till Golgata!

Toalettrulle
Romersk soldat med svamp på Golgata. Teckning: Fabrizio Luciani Romersk soldat med svamp på Golgata. Teckning: Fabrizio Luciani

På många av de publika romerska toaletterna satt man bredvid varandra på en bänk. Detta har att göra med att under själva holken fanns en inbyggd ränna där avföringen periodvis spolades bort. Men man hade ofta även en ränna med rinnande vatten framför själva toalettbänken.
I denna sköljde man av den pinne på vilken en tvättsvamp var fäst i ena änden - tersorium. Denna fördes sedan in genom den fåra du ser på framsidan av holken och fungerade som dåtidens svar på vår tids toalettpapper. Ibland doppade man även svampen i vinäger vilket hade en rengörande och desinficerande effekt.

Om en romare hade besökt en av våra moderna toaletter, så kan du med andra ord räkna med att denne inte hade sträckt sig efter toalettpappret - men istället efter själva toalettborsten på golvet.

Med utgångspunkt från Matteusevangeliet 27:48 samt Markusevangeliet 15:35-37, så menar vissa sakkunniga att det sura vin (vinäger) som erbjöds för att fukta Jesus läppar under hans lidande på korset, hade en helt annan symbolik. Som ett led i den förnedrande behandling som Jesus genomled före och under korsfästelsen, är det möjligt att den indränkta svamp som var fäst på en pinne symboliserade det i sammanhanget förfärliga redskap som vi lärt känna från romersk toalettkultur.

Fabrizio Luciani Fabrizio Luciani

Fabrizio Luciani har gjort teckningen av den romerska soldaten.

Fabrizio är en exceptionellt skicklig illustratör från Rom som nu verkar i Sverige. Han illustrerar böcker, gör reklamteckningar, posters och logotyper. Besök hans websida FabroDesign och se hans alster och tjänster. 


www.fabrodesign.se


Något att tillägga?

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln