Blev blyförgiftade vattenledningar romarrikets fall? Sanningen gör dig knäsvag!

"Sanningens mun”. Förmodligen en del av en 2000 år gammal romersk fontän. Kanske föreställer den Tiberns flodgud?  

De gamla romarna använde sig alltmer frekvent av vattenledningar i bly. Av denna orsak har den kanske mest utbredda myten om romarrikets fall just utgått från att romarna blev blyförgiftade genom sina vattenledningar. Stora delar av befolkningen skulle därmed successivt ha blivit mer och mer hålögda tills kollapsen blev ett faktum. Är det rimligt? Njä. De spår av bly som har upptäckts i enstaka skelettmaterial från tiden, härrör snarare från förvaringskärl, smink och sötningsmedel i viner.

I denna myt finner vi dock en stor ironi. Om ett framtida imperium istället kommer att ställa sig en liknande fråga - om vad som blev vår egen tids undergång - skulle det då finnas fog för påståendet att vårt fall berodde på förgiftning genom våra vattenledningar? Förmodligen inte, men det är intressant att vi i diskussionen om Roms fall inte ägnar den minsta tanke på att vattenledningar av bly är rena rama hälsokuren jämfört med det som vi i modern tid får i oss genom våra vattenkranar.

Fluorid är en starkt giftig substans. Den är giftigare än bly men bara något mindre giftig än arsenik. Flera länder i vår samtid häller den i dricksvattnet av en anledning som vi verkligen borde höja på ögonbrynen inför. Nämligen för att vi ska ha friska tänder. I annat fall används fluorid i bekämpningsmedel för att förinta insekter och råttor. I USA tillsattes Fluorid i dricksvattnet för första gången på 1940-talet, detta för att förbättra befolkningens tandstatus. De gör det fortfarande idag. Detta är både farligt och onödigt eftersom man numera även får i sig den giftiga substansen från annat håll, exempelvis genom alla andra produkter som innehåller kranvatten SAMT tandkräm och olika tandvårdsprodukter.

Enligt Fluoride Action Network, 2012, så är det endast en liten del av Västeuropa som tillför fluorid i dricksvattnet. I de 25 länder som utvecklat program för att tillföra fluorid, så är det i elva av dessa länder mindre än 20 % av befolkningen som dricker vatten med den giftiga tillsatsen - i Argentina 19% och i Storbritannien 11%.
I elva av världens länder är det mer än 50% av befolkning som dricker kranvatten med tillförd fluorid - i Hong Kong och Singapore 100%, i Israel 70 % samt i USA 64%. I det senare fallet dricker fler människor vatten med fluorid, 194 miljoner, än resten av världen sammanräknat. I Sverige förekommer fluorid endast naturligt i grundvattnet och 2004 infördes ett högsta tillåtna gränsvärde på 1,5 mg per liter.

Känner du överdriven törst eller får eksemliknande utslag? Eller kanske nässelutslag på kroppen alternativt mag- och muskelsmärtor samt kramp eller svaghet i den samma? Kanske huvudvärk eller sviktande syn? Då kan det möjligen bero på fluorförgiftning. Zoofysiologen Jan Sällström som ägnat hyllmetrar i ämnet, menar att det även kan finnas ett samband mellan befolkningens kraftiga ökning av allergier och ett för stort intag av just fluorid. 

Om romarrikets fall verkligen berodde på blyförgiftning genom sina vattenledningar eller ej - det känns lite som överkurs just nu, eller hur?
Kanske är det just detta som sanningens mun kan förmedla till våra imperier idag?


Richard Holmgren, 2014

"Sanningens mun" (La bocca della verità). Här i omodifierad version
"Sanningens mun" (La bocca della verità). Här i omodifierad version

Något att tillägga?

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln