Världens dödligaste träd

För ettusenniohundratrettiofem år sedan, den 24:e augusti, så brakade det loss ordentligt i den numera tillfälligt lugna Neapelbukten. Vulkanen Vesuvius vaknade på fel sida och i ett sällan skådat inferno kom den att etsa fast den romerska staden Pompeji i både mannaminne och aska.
En person som såg allt med egna ögon, var den då artonårige Plinius den yngre, som för tillfället vistades i naturfilosofen och farbrodern Plinius den äldres villa. Några år efter utbrottet skrev Plinius till sin vän, Cornelius Tacitus, om händelsen - en traumatisk upplevelse som förvandlade flervåningshus till rykande enplansvillor och som även dödade hans korpulente farbror.
Plinius skriver att hans farbror var stationerad vid Misenum som chef för en flotteskader. Under den ödesdigra dagen, då flottbasens män vankade omkring med halvöppna ögonlock under tidig eftermiddag, så gjorde hans mor alla uppmärksamma på ett moln av ovanlig form och storlek. Plinius den äldre hade då klättrat upp till en höjd för att få bättre utsikt över fenomenet. Från rådande avstånd var det dock inte tydligt vilket berg som hade producerat det märkliga molnet. Det var först senare som man förstod att det var det där enorma berget - det där med det stora hålet i mitten. Det som pyrde och bubblade titt som tätt.
Molnets utseende liknades vid ett speciellt barrträd - en paraplypinje. Det hade stigit till en ansenlig höjd och såg ut som en trädstam som på toppen hade spridit ut sig likt ett täckande grenverk. Resten är historia.
Richard Holmgren, 2014
Vill du veta mer om det Svenska Pompejiprojektet och våra arbeten där, titta då in på The Swedish Pomepii Project's hemsida - HÄR.
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Anders » Journalisten Christer Holmgren är Jack the Ripper på spåren.: ”Jag har snart själv läst ut boken "Cutting Point" och den är jättebra. Textensto..”
-
eric » Linköpings första byggnadsverk – en 50 meter lång skeppssättning : ”finns det någon som helst anledning till varför denna skeppsättning inte finns m..”
-
Katarina Nordqvist » Petra - en stad hälften så gammal som tiden: ”Nu har jag lyssnat på första avsnittet om etruskerna i Vetenskapsradion histori..”
-
katarina nordquist » En härskare med universum i sitt grepp - föreläsning på Medelhavsmuseet: ”Hejsan! Tack fören trevlig och intressant föreläsning om Tutanchamon. Kände til..”
-
Ingrid Hovden » Han målade och sålde 15 000 tavlor med samma motiv...: ”Hei. Jeg har arvert et Anemon maleri fra min farbror da jeg ble 18 år. Elsker di..”
Bloggarkiv
Länkar
- Populär Historia
- Svenska Institutet i Rom
- Riksantikvarieämbetet
- Världskulturmuseerna
- Medelhavsmuseet
- Stormaktstiden
- Arkeologiforum
- Svenska Rominstitutets Vänner
- Antiquitates
- Arkeologi och antik historia, Uppsala Universitet
- Arkeologibloggar
- Vetenskapsradion Historia P1
- Tidskriften Medusa
- Numismatiska Forskningsgruppen
- Historiska Museet
- Kungliga Myntkabinettet
- Museum Gustavianum
- Upplandsmuseet
- Östergötlands Museum
- Fornvännen
- Svenska Arkeologiska Samfundet
- Svenska Pompejiprojektet
- Fabro - Graphic Design
- Arkeloggen - Arkeologi på Svenska
- Arkeologerna - Statens Historiska Museer
- ISIS - Sveriges Egyptologiska Förening
- The International Interdisciplinary Institute
- Populär Arkeologi
- Arkeologi och byggnadsvård i Östergötland