Bakom porten döljer sig...
... en minst sagt spännande historia!
När de gamla romarna grundlade en stad, så föregicks detta av en alldeles speciell ceremoni. En jordfåra skulle plogas för att fastställa stadens yttre gräns - den så kallade sulcus primigenius.
Fåran skulle plogas av stadens grundläggare och denne skulle använda en plog av brons. En vit oxe och en ko spändes för plogen så att oxen befann sig på plogfårans utsida och kon på dess insida. Själva arrangemanget gick sedan motsols och man plöjde sedan ett varv runt den planerade stadens omfång. Jord som hamnade på fårans utsida, kastades in så att den hamnade innanför gränsfåran.
Så fort plogen nådde den plats där stadens portar skulle ligga - vilka skulle vara tre enligt gammal etruskisk sed - så lyftes plogen och bars över den tänkta portens bredd. Enligt antikens författare så är det just bärandet (portare) av plogen som bildar roten till ordet porta. Av denna anledning så kallar du fortfarande dörren till ditt trapphus för just en ”port”.
Richard Holmgren
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Bibbi Söderlund » Han målade och sålde 15 000 tavlor med samma motiv...: ”Hej! Har nyligen blivit ägare till inte mindre än två stycken av Kåges anemontav..”
-
Tyra » Flight 19 - olöst mysterium firar 70 : ”Hej Jag skulle villa tillägga att även ett tvåmotorigt Martin Mariner-plan förs..”
-
Roger Björk » Han målade och sålde 15 000 tavlor med samma motiv...: ”Hej! Roligt att läsa om Kalle! Jag minns honom väl och kan höra hans skratt när ..”
-
Branka » Tillbaka till Beirut och Les Caves Du Roy : ”Otroligt vackert skrivet Richard och väldigt rörande! Det är en ära att ha känt..”
-
Hilkka Karlsson » Han målade och sålde 15 000 tavlor med samma motiv...: ”Hej jag har tre stycken 1960,1952,1958.tycker mycket om dom ,undrar va de är vär..”
Bloggarkiv
Länkar
- Populär Historia
- Svenska Institutet i Rom
- Riksantikvarieämbetet
- Världskulturmuseerna
- Medelhavsmuseet
- Stormaktstiden
- Arkeologiforum
- Svenska Rominstitutets Vänner
- Antiquitates
- Arkeologi och antik historia, Uppsala Universitet
- Arkeologibloggar
- Vetenskapsradion Historia P1
- Tidskriften Medusa
- Numismatiska Forskningsgruppen
- Historiska Museet
- Kungliga Myntkabinettet
- Museum Gustavianum
- Upplandsmuseet
- Östergötlands Museum
- Fornvännen
- Svenska Arkeologiska Samfundet
- Svenska Pompejiprojektet
- Fabro - Graphic Design
- Arkeloggen - Arkeologi på Svenska
- Arkeologerna - Statens Historiska Museer
- ISIS - Sveriges Egyptologiska Förening
- The International Interdisciplinary Institute
- Populär Arkeologi
- Arkeologi och byggnadsvård i Östergötland