Vad tyckte resenärerna?

Guide & ciceron Richard Holmgren

"Resan ger unika möjligheter att uppleva flera av arkeologins absoluta toppnummer på ett intimt sätt. Eftersom Richard har både deltagit i utgrävningarna och har långa relationer med kollegor, så kommer man "bakom scenen". Hans guidning placerar det vi såg i ett större sammanhang vilket har gett stor behållning"

/Mikael Johansson


"Resan var en totalupplevelse! Bra upplägg och väl genomfört. Och, fantastiskt att med proffsig ledning få se och uppleva trakter och antika platser som man inte har hört talas om sedan man gick i söndagsskolan"

/Johan Lamberth


”Ett stort och mycket varmt tack för din fantastiska ledarinsats med vår grupp. Kaye och jag var eniga om att resan i Jordanien var nog en av de absolut bästa resor vi gjort. Det beror dels på upplägget av resmålen men framför allt på din livfulla och osedvanligt kunniga beskrivning av de olika platser och föremål som du berättade om. Vi uppskattade din humanistiska syn på bibelns myter (berättelser) kopplade till dina egna erfarenheter och slutsatser. Du måste tala om för oss om du avser att leda en resa till ytterligare något annat resmål. I så fall är vi de första att boka in oss på den resan”

/Kaye & Erland Hedgren/Sandell


”Vi åkte med på resan för att se Petra, några egentliga förväntningar utöver detta hade vi inte. Vi kan nu efteråt inte ens säkert säga om Petra verkligen blev resans höjdpunkt, istället kändes varje dag som en ny och helt unik upplevelse, den ena mer omtumlande än den andra. Så här efteråt står det också helt klart att det var Richard som var helt avgörande för att resan blev en av vårt livs största upplevelser, du är en reseledare och berättare av Guds nåde! Du har en alldeles fantastisk kunskap i ämnet, det märks att du gillar att berätta om detta och du har en otrolig förmåga att trollbinda dina resenärer. Och du har dessutom en sällan skådad charmfull och positiv utstrålning. Och vi älskade dina små spontana infall av typen ”nu skall ni få se något som turisterna aldrig får se”, ja... du var helt enkelt fantastiskt bra!”

/Wulf & Brigitte Trepte


”Fortfarande uppfylld av resan som överträffade mina förväntningar, trots att de var högt ställda! Härligt! Tack för att du delade med dig så frikostigt och entusiastiskt av dina erfarenheter och kunskaper - det kändes lyxigt att få så mycket extra! Guld värt! Nu ska jag damma av bibeln och läsa om valda delar”

/Karin Sjöberg


”Och, tack för en suverän vecka, med "extra utav allt", alltifrån avloppsklättringar till att få se och höra om Sodom (som jag inte trodde fanns/funnits på riktigt, erkännes…) Så nu har jag faktiskt också läst delar av Första Mosebok! Men, som sagt, nu är man tillbaka i den regniga verkligheten igen, fast med många fantastiska minnen att leva på”

/Kristina Svedberg


”En STOR, Stor UPPLEVELSE...
Du är en synnerligen påläst och en ytterst inspirerande person. (Jag är "krävande" när det gäller att uppfylla mina höga förväntningar, DU ÖVERTRÄFFADE...). Din "multidisciplinära" ansats satt perfekt!
(Boken sitter mycket bra...dock är personen alltid mera spännande att få lyssna till…)”


/Jan Sjölin


”Jag vill tacka dig för den fina resan i Jordanien som vi fick göra med dig
 som vår reseledare.
Resan sitter kvar, varje dag tänker jag på den och dina kunskaper och stora värme 
som människa”

/Monica Bergstrand


”Vi är belåtna med resan och att vad Herman Lindqvist betyder för Sveriges historia kan Richard Holmgren komma att betyda för arkeologin!”

/Martin Zade-Oppen


”Vi är så nöjda med vår resa! Tack vare ditt stora kunnande och din entusiasm blev resan extra intressant. Ett mycket positivt minne för livet”

/Ann-Sofie Kåreby


”Tack för en mycket givande resa och din förnämliga guidning. Vi fick verkligen många nya infallsvinklar till vår kulturella bakgrund och dessutom uppskattar vi din förmåga att bjuda på dig själv”

/Håkan & Kicki Svan


”Tack för mycket trevligt resesällskap. Och STORT tack till Richard för din aldrig sinande entusiasm och ständigt glada humör. Fantastiskt att ha en "privatarkeolog" med sig på resan”

/Åsa & Björn Giver


”Tusen tack Rickard för att Du gjorde vår Jordanienresa så minnesvärd. Den inblick Du gav oss i vår "kulturs vagga" var synnerligen fängslande så vårt intresse är väckt för mera studier i ämnet”

/Mette & Kaj Lüsch


”Hej igen och oändligt tack för din medryckande och våldsamt kunniga guidning! Tyckte också mycket om dina egna hypoteser, t ex den om korset som symbol. Ser fram emot din bok”

/Kristin Hintze


”…våra förhoppningar har infriats med råge tack vare ditt stora kunnande, avslappnande sätt och så förstås all din omsorg. Vilken tur att Stefan fick se den här resan!”
/Margareta & Stefan Nyström


”Tack för den härliga resan. Ditt sätt att dela med dig av din kunskap gjorde allt så levande och intressant!”

/Britta Hjort


"Vi vill bara framföra vårt varma tack till "Mannen, Myten och Legenden", Richard Holmgren, som gjorde vår Jordanienresa till landet i våra hjärtan!
Finns inte bättre reseledare!  Kunnig, social och framförallt humoristisk!"


/Kram o hej från Ulla o Tommy Carlberg! 


”Man pratar om " feel good " filmer och tillika böcker. Vår resa kan definitivt klassificeras som en "feel good resa" och det tack vara dig. En fantastisk upplevelse att bära med sig. Att få höra dig berätta var en upplevelse i sig”

/Eva Bygren


”Ett par följdfrågor från resan. Du placerade Abraham, Moses och bl.a. David och Salomo i tänkbara tidsperioder. Kunde du repetera?”

/Göran & Eva-Christina Carlsson

Svar:
”Moses kan vi placera mellan 1250 och 1450 f.Kr., beroende på vilka kronologier man anammar. Men låt oss säga runt 1350 f.Kr. Då vill jag påpeka att det handlar om vilken tid man ska placera händelserna kring Moses och INTE om de har inträffat eller ej.
Kung Salomo finner ni under mitten av 900-talet f.Kr och kung David således strax dessförinnan. Arkeologen Israel Finkelstein vill placera Salomo ytterligare 100 år senare och då gissar jag att kung David halkar med :) ”


/Richard Holmgren


"Tack för den resa du bjöd oss på. Vi var uppfyllda av alla intryck som utan dig till stor del gått oss förbi. Ja. vi hade nog aldrig kommit till Blera eller någon av de andra platserna du visade oss. Maten som bjöds är också något som stannat kvar i våra gommars minne..."
"En svensk arkeolog i Blera
kan allt om etruskernas era
i Fufflunskt rus
han höjer sitt krus
som är gjort av etruskisk lera..."


/Christina & Torsten Ljungqvist


"Richard motsvarade inte mina förväntningar om en high-brow-arkeolog som vänligen skulle undervisa oss om det gåtfulla etruskerfolket. Han överträffade dem - men på ett hel annat sätt. Mycket kunnig men också rolig o pedagogisk. Han förmådde förmedla mycken kunskap på ett sätt som vi andra kunde ta till oss. Inriktningen på att förstå sammanhangen - tex med andra kulturer - kändes helt rätt. Jag fick ut så mycket jag, med ringa förkunskaper, rimligen kunde begära. Det var dessutom roligt. Och vilka måltider! Jag slutar där. Stort tack!!"

/Inger & Berndt Öhman


"En svensk arkeolog med hus uti Blera
Drog ut landsmän i blåst och lera
Han lärde oss allt om "etruski"
Lät oss njuta av sniglar, tryffel och påvens jacuzzi
Nu vill vi honom alla högt applådera"


/Fredrik Krook


"...To begin with, we must say that the trip even exceeded our expectations. Obviously, we were expecting at least a pleasant time, this wasn’t the cheapest of trips. But that it was going to be so informative, interesting and FUN!! That we hadn’t even hoped for. 
The trip was so well planned – you (Richard and Hakob) took in everything, well so it seemed. You also found some fantastic restaurants, which definitely isn’t always the case with these trips. 
Then of course we have all the ‘fun at the funfair’ features, one nearly every day: suspension bridge, cable car, jeeps (getting stuck in the snow), exciting hikes in the middle of nowhere, bracing the rapids (OK exaggeration), the surprise and fabulous mini concert. WOW!!! So many bonuses in such a short time. You were probably exhausted after the trip – so were we!
We thank you so very, very much for making this trip the success it turned out to be.
By the way, Hakob, I have been telling everyone how stunning the Armenian landscape is. That also came as a surprise. My head rotated like an owl’s all through the coach rides."

 
/Bertil and Kathleen Gow Sjöblom"...Först ett varmt varmt tack till Dig Rickard för ett fantastiskt värdskap under vår resa i Jordanien. Du lyckades verkligen förmedla en ocean av kunskap om många historiska områden och tider när Du så generöst lät oss ösa ur din kunskapsbank. Det är en sak att vara bokbildad och en annan att kunna förmedla allt detta på ett så pedagogiskt och inspirerande sätt som Du kan. Dessutom skapade Du en trivsel bland oss alla deltagare i gruppen och sammantaget gör det att vår Jordanienresa blev en helt oförglömlig upplevelse."

/Gunilla & Åke Axsäter