Transsylvanien Arkeologi Resa


Resan tar dig över bergen och in i de transsylvaniska skogarna. Utfärden hämtar inspiration ur regionens rika historia, vackra landskap och genuina städer och byar. Inte minst kommer du att möta de guldrika berg som fick romarna att ta sig hit över Donau för nära 2000 år sedan. Har du inte älskat historia innan, så kommer du att göra det efter denna resa. Gör dig även redo att möta lokala historier om äkta vampyrism och berättelser om den riktiga Dracula.
 

Transsylvaniens vapensköld med de sju saxiska fästningarna Transsylvaniens vapensköld med de sju saxiska fästningarna

Resan gick 6 - 13 oktober, 2019 

I hjärtat av Europa ligger Transsylvanien, känt för sitt saxiska kulturarv, sina stora rovdjursrika skogar och Karpaternas dramatiska bergstoppar.

Res med arkeolog Richard Holmgren till vackra, mytomspunna Transsylvanien. Under vår vecka här kommer vi bland annat att besöka de platser som lockade romarna att erövra det dakiska landområdet. Hur såg dessa platser ut då och vad hände sedan? Vi kommer att erfara udda landskap, slott och befästningar samt de händelser som fram till idag speglas genom territoriets rika natur och historia.

Räkna således med berättelser om daker och romare, om saxiska handelsmän, om personen bakom Dracula samt sanningen om forna legender som givit sin prägel till denna mytomspunna region. Inte minst kommer du att få uppleva det moderna Transsylvanien med allt vad det innebär av spännande kök och kulturliv.
Här finner du en fängslande mix av små jordbruksbyar där höet slås med lie och potatisen skördas för hand, en kulturskatt i form av romerskt arv, medeltida arkitektur samt kommunisterans storvulna skrytkomplex under Ceausescus styre.

Saxarna kallade Transsylvanien Siebenbürgen, de sju städerna, efter regionens huvudorter och Sibiu blev den mäktigaste av dem. Sibiu var en av två europeiska kulturhuvudstäder under 2007 och ett besök där blir en av höjdpunkterna på resan. Viscri är en liten saxisk by med bibehållen medeltida gatuplanering och en kyrka på världsarvslistan. Världsarvsstaden Sighisoara och Biertan är ytterligare klenoder i det saxiska arvet. Er lokala transsylvanske guide kommer att förmedla kunskapen om sitt land på engelska och er ciceron, arkeologen Richard Holmgren, förmedlar den arkeologiska och mycket av den kulturhistoriska delen på svenska.

Resa Transsylvanien




















DAGSPROGRAM

Dag 1: Bukarest skatter
Efter flygningen till Bukarest färdas vi omgående till Nationalmuseet för rumänsk historia. Landets huvudstad, även kallad ”Lilla Paris” bjuder på stora kontraster mellan den gamla stadens kvarter, den franska arkitekturen från 1800-talet, ortodoxa kyrkor och kommunisttidens stora huskomplex, inte minst Ceausescus projekt.
Vi besöker det gamla kungliga palatset där dagens Nationalmuseum ligger, med Trajanuskolonnen inleder med en spännande inblick i Roms fälttåg mot Dakien. Middag äter vi i stadens äldre delar på den prestigefyllda restaurangen Caru cu Bere, från 1879. En natt i Bukarest.


Dag 2: Transfagarsanvägen över Karpaterna
Efter frukost far vi mot territoriet Transsylvanien. Vägen går delvis över en av Europas vackraste leder - den så kallade Transfagarsanvägen. Vi upptäcker inte minst befästningen Poenari, vilken har en direkt koppling till Vlad Tepes - fursten som inspirerade till Bram Stokers legendariska greve. Detta är den äkta befästningen som uppfördes av Vlad Tepes alias Dracula och alltså inte slottet Bran, vilket vi besöker senare under veckan. Befästningen har vida vyer över landskapet och har många trappor. Slutdestination är Sibiu där vi tillbringar tre nätter för dagsturer i trakten. Sibiu var Europas kulturhuvudstad 2007 och är nominerad till Unescos världsarvslista. Det var den mest inflytelserika och betydelsefulla sachsiska staden öster om Wien under Habsburgarnas era. De gamla stadsdelarna minner om en svunnen tid och
Sibiu känns kanske mest tysk av alla sachsiska städer och byar i landet, med tjocka husväggar i sten och spetsiga tak lagda med rött tegel. Från Lilla torget spänner Ljugarbron i järnsmide, Guldsmedens torn och den trånga gatan Guldsmedspassagen samt Rådhuset. Rappade hus med tjocka väggar, små fönster och djärva färger gör Sibiu till en färgstarkt vacker historisk stad. Vi bor centralt med middag i den medeltida staden.
 

Dag 3. Från Alba Iulia längs Guldets väg
Första utfärden går till förbundsstaden Alba Iulia och det
mäktiga citadellet Alba Carolina – dessa betydelsefulla lämningar berikar oss med en över 2000 år gammal historia. Efter detta följer vi ”guldvägen” för att undersöka traktens guld- och gruvhistoria vilken inte minst lockade hit romarna. Vi gör en historisk rundresa från det speciella guldmuseet i Brad till platser såsom Gura Barza och besöker vidare en unik gruvgång från romartidens guldbrytning. Staden Brad når vi åter medelst ånglok som tar oss över den smalspåriga gruvarbetarjärnvägen, Mocanita. Middag serveras hemma hos en familj i den traditionella byn Sibiel.


Dag 4. Bland Romare och Daker
Idag styr vi kosan mot bergsskogarna och staden Sarmizegetusa som var dakernas huvudsäte och det viktigaste militära, religiösa och politiska centrat före och under krigen mot Rom. Sarmizegetusa var dakernas största och bäst befästa stad med lämningar som eggar till kunskap om ett förlorat rike. Bered er på en vacker skogspromenad och en hårresande historia om hur romarna intog staden under svåra omständigheter. Vi far sedan tillbaka mot Sibiu för lunch och för egen tid i staden med eftermiddagspromenader samt sedermera en gemytlig middag i vår sachsiska handelsstad.
 

Dag 5. Världsarv på rad
Tidigt lämnar vi Sibiu för att besöka två kulturbyar, Viscri och Biertan samt inte minst den medeltida staden Sighisoara. Väster om Sighisoara ligger den lilla staden Biertan och dess imponerande muromgärdade kyrka från 1400-talet, med på Unescos världsarvslista. I Biertans befästningar placerades par i skilsmässotankar för att de noggrant skulle överväga sina planer. Resan går vidare genom Oltdalen mot Sighisoara, sinnebilden av myternas Transsylvanien med lutande kullerstensgator, ålderdomliga barockfasader och befästningar samt skirt tunna spiror. Här föddes Vlad Tepes som hyllas som nationalhjälte i försvaret mot ottomanerna, men genom sin grymhet även blev rollmodell för Bram Stokers Greve Dracula.
Resan går vidare över Hartibaciuplatån genom byar etablerade under 1100-talet som sachsiska försvarsposter i ett mjukt böljande landskap. Här utlovar vi ett mycket pittoreskt möte med byn Viscri - byn som fick prins Charles att bli kär i Transsylvanien. Byn Viscri har kunnat reparera historiska byggnader, bibehålla den medeltida stadsplanen och dess befästa världsarvskyrka. Slutdestinationen idag är den legendariska staden Brasov, där vi intar vår middag på en ypperlig restaurang samt även övernattar en natt. När hotet från den ottomanska expansionen blev allt starkare under 1400-talet påbörjade Brasovborna att förstärka sin stad med mäktiga bastioner och murar som löpte runt staden. Stadens mest kända landmärke är den gotiska Svarta Kyrkan påbörjad 1385, vars profil skjuter upp som dolkar mot himlen. Det berömda rådhustorget sägs vara den plats där barnen, som Råttfångaren av Hameln förtrollade med sin flöjt, dök upp.


Dag 6: Bland vampyrlegender, tinnar och torn
Efter frukost och under färden mot Bukarest, ska vi utfylla vår slottsrevy med både prakt och dramatik. Som sig bör så måste vi besöka det spektakulära slottet Bran vilket även är känt som Draculas slott. Detta blir ett fascinerande komplement till vårt tidigare besök vid Poenari.
Slottet Bran ligger i ett bergspass utanför Brasov där sachsarna byggde ett befäst slott i slutet av 1300-talet. Beläget på en liten höjd, Dietrichs klippa, reser sig slottet med spetsiga tinnar och torn mot skyn, draperat av mörk barrskog och höga ogästvänliga berg. Man förstår att det varit lätt att plantera myten om att Greve Dracula bott här, trots att det är en falsk sådan.
Efter en sedvanlig rustik lunch fortsätter vi mot slottet Peles - ett i Karpaterna vilandes nyrenässansslott längs med Orientexpressens rutt. Peles var sommarresidens för Rumäniens första kung, Carolus I, och är vackert placerat på böljande gröna kullar med Karpaternas blekgrå taggiga toppar som stark konstrast i fonden. Såsom hämtat ur en folksaga av bröderna Grimm.
Peles uppfördes 1875 i tysk renässansstil och varje rum är möblerat för att representera ett europeiskt land. Slottets terrasser går i italiensk senrenässans, dekorerade med statyer, krukor, kolumner och fontäner. Här bodde landets mest berömde kompositör, George Enescu, på invitation av drottning Elisabeta där han fick framföra recitaler inför hennes hov. För de pengar han tjänade för sin första konsertturné i USA byggde Enescu en liten villa, Luminis Villa, vid sidan av Peles och här komponerade Enescu en månad om året under 20 år. Huset är nu ett minnesmärke över kompositören efter det att denne testamenterat huset åt den rumänska staten. Under kvällen når vi Bukarest för middag och övernattning centralt i huvudstaden.


Dag 7. Folkets stad
Idag kommer vi att ordna ett besök i parlamentspalatset - Nicolae Ceausescu rev stora delar av den gamla stadskärnan för att uppföra ett så kallat ”Folkets Palats” som ett monument både över honom själv som hans tid. Detta är världens näst största administrativa byggnad och för många ett exempel på ett synnerligen bombastiskt och smaklöst maktmissbruk. Avskedsmiddag.

Dag 8. La revedere
Det är tid att säga "La revedere" till detta spännande land. Det är dags att bege sig hem för att som samtalsvampyr dränera nära och kära på unika berättelser och upplevelser.
 

Vidare reseinformation, pris och bokning hittar du på Historiska Resors länk här under. Välkommen! 
 


Har du några frågor till guiden om resans utfförande och innehåll, så kan du ställa dem i fältet nedan. 
 


...Lite mer om resan till Transsylvanien
 

Viscri
Brasov i Transsylvanien Brasov i Transsylvanien

Vår resa kommer att utgå från Rumäniens huvudstad, Bukarest. I huvudstadens historiska museum finns en fantastiskt detaljerad kopia av Trajanuskolonnen i Rom, vilken kommer att berika oss med spännande detaljer kring kejsar Trajanus fälttåg mot det forna Rumänien, det vill säga Dakien. Läs mer om Trajanuskolonnen längst ned på sidan.
 

Under färden kommer du att bekanta dig med det mest spektakulära av landets arkitektur och monument. Vi besöker klassiska kyrkborgar i lantliga och traditionella idyller eller Peles helt underbart vackra slott - som du ser på bilden intill. Vi kommer att pendla mellan medeltid och antik historia. Den senare innefattar exempelvis ett besök vid det dakiska huvudsätet Sarmizegetuza. 

I Transsylvanien lär du också känna områdets långvariga gruvindustri och den historia som kretsar kring de rika guldförekomsterna. Det var inte minst denna ädelmetall som lockade romarna att ta sig över Donau och till landet bortom skogen. Under vår upptäcktsfärd kommer du att besöka ett tjugotal högintressanta platser, däribland städer och byar såsom Brasov, Viscri, Sighisoara och Biertan. I den spektakulära och sachiska handelsstaden Sibiu, även Europas kulturhuvudstad 2007, kommer vi att övernatta i tre nätter. Detta ger en ypperlig tillfällighet att kombinera resandet med en viss form av "hemkänsla" och mindre packande. 

Väl mött till en spännande och händelserik resa!

 

Richard Holmgren,
guide och reseledare


​Läs mer om er ciceron här

Klicka på bilden nedan för att komma till bloggen. Där hittar du den spännande bakgrunden till Trajanuskolonnen i Rom, vilken beskriver de romerska fälttågen mot Dakien.