loading...

Tunisien & Kartago

Resan ges inte för tillfället. Maila eller ring för frågor om när resan återuppstår eller om du har en egen grupp. Resan sker då med lämplig researrangör. 
 


I sedvanlig Tidsresa-anda, erfar du här Tunisien på ett lite annorlunda sätt. Richard Holmgren tar dig med till ett Tunisien som du kanske endast kommit att associera med rekreation och bad. Nu blir det annorlunda, åtminstone till en början.

Denna upptäcktsfärd förenar strandbadet med smala gränder, Nordafrikanska färger och dofter samt spännande historia och arkeologi. Som arkeolog är Richard en utmärkt ciceron när det gäller att återskapa det förflutna. Med erfarenheter från Mellanösterns arkeologi ger han ett ramverk för fenicisk religion och historia som kommit att lägga grunden till det sägenomspunna Kartago. En bild målas fram av konflikten Rom-Kartago men också av romarnas liv och umbäranden i Nordafrika.

Medan du smakar ny mat och kisar mot solen, så får du hela den spännande bakgrunden till det som senare skulle bli Hannibals legendariska alpvandring med elefanter mot Rom.

- PRIS & RESFAKTA SE NEDERST PÅ SIDAN

Dagsprogram

Dag 1: ”Välkommen till Tunisien” På flygplatsen, Tunis Carthage Airport, möts du av färdens representanter. Transfer sker till Hotel Diplomat i Tunis där vi intar middag och övernattar.

Dag 2: ”Det legendariska Kartago” Efter frukost på hotellet bekantar du dig med resans ciceron och guider som ska ledsaga dig runt på upptäcktsfärd i Tunisien. Vår buss, eller ”Tidsmaskinen” om du så vill, kommer sedan att ta oss till Bardo National Museum. Här mjukar vi upp genom att lära oss att tolka innehållet i några av muséets spännande romerska mosaiker. Genom de många fantastiska föremålen får du också ett historiskt ramverk för de många kulturer som passerat revy i det land som vi idag kallar Tunisien.
Efter museet fortsätter vi vår färd till staden Tunis centrala delar – närmare bestämt stadens Medina (den gamla staden) med sina smala gränder samt tid för besök på Tunis huvudgata. Efter lunch, på en restaurang i en av Tunis norra förorter, kommer vi sedan att anlända till det gamla Kartago. Bland ruiner och med en strålande utsikt över bukten, bekantar vi oss med stadens legendariska historia och öde. Vi börjar med att besöka Tophet – den antika och heliga plats som dedikerades till de feniciska gudarna Tanit och Baal. Hur var det nu med fenicierna och deras barnoffer? Vi försöker reda ut detta på denna storligen suggestiva plats.
Efter Tophet beger vi oss till den puniska hamnanläggningen. Du kommer garanterat att bli förvånad över hur mycket som finns kvar av den legendariska hamnen i antikens Kartago – denna plats som på allvar kom att utmana hela det romerska imperiets existens. Och sedan, juvelen på kronan, Byrsa-kullen som utgör platsen för det gamla Kartagos stadskärna. Vi besöker platsen och inte minst kommer vi att göra ett näraliggande besök vid de gamla svenska utgrävningarna från 1973. Utgrävningen ligger i dag i en kulvert under en modern villa. Efter besöket anländer vi till Sidi Bou Said, den vackert och högt belägna kuststaden där du får möjlighet att strosa runt bland caféer och panoramiska vyer. På kvällen återvänder vi till hotellet för middag och övernattning.

Dag 3: ”Antikens storslagna städer och underjordiska villor” Frukost i all ära, sedan väntar era ciceroner på att ta er till Tunis västra regioner. Färden börjar med ett stopp i den andalusiska staden Testour för att sedan fortsätta till Teboursouk, där vi sedermera anländer till och återfinner den gamla romerska staden Thugga. Platsen täcker ungefär 65 hektar och räknas till en av de bäst bevarade romerska städerna i Nordafrika. Vi bekantar oss med de mest säregna bevaringsförhållanden av arkitektur man kan ställas inför. Du kommer garanterat att lära känna stadens uppbyggnad med dess torg, gator, tempel, administration och bad. Vi kan här på allvar tillåta oss att förstå platsens långa historia från punisk tid fram till dess romerska dagar. Vi vandrar omkring, stannar till och målar fram ett storslaget förflutet. Efter detta äter vi lunch och fortsätter sedan till Bulla Regia. Här bekantar vi oss med en mycket säregen arkitektonisk lösning för sommarens varma temperaturer – den att uppföra underjordiska villor, på romerskt vis. Dagen kommer sedan att närma sig sitt slut och vi kör då till El Kef för att äta middag och inkvartera oss i ett av regionens få hotell.

Dag 4: ”Smala gränder och soldränkta fasader Som en liten fortsättning på gårdagens upptäckarglädje i romersk anda, måste vi bara passera en platå på 900 meters höjd som är känd för sina antika byggnadsverk framför det sceniska omkringliggande landskapet. Dagen börjar således i riktning mot Makthar som ligger i Siliana-regionen. Platsen förstördes av Banu Hilal-stammen - en konfederation av arabiska beduinstammar. Resan fortsätter sedan genom det tunisiska landskapet på väg mot den heliga staden Kairouan. Väl på plats så kommer vi att besöka den stora moskén Uqba Ibn Nefaa, som anses vara en av den islamiska världens viktigaste monument – inte minst ett arkitektoniskt mästerverk. Efter lunch besöker vi de enorma aghlabidiska vattenreservoarerna, vilka konstruerades av den sunnimuslimska härskarätten aghlabiderna på 800-talet. Så länge vi håller oss utanför reservoarerna, så öppnar det vidare upp för ett besök till Sidi Sahbis mausoleum – även känt som ”Mosque of the Barber” eftersom stadens lokale barberare en gång i tiden utförde den rituella omskärelsen på platsen. Detta är även en plats av vördnad till Abu Zama’ al-Balaui, en följeslagare till Profeten Muhammed, som enligt legenden lär ha sparat tre hårstrån från Muhammeds skägg. Efter dessa eskapader är det dags att upptäcka Kairouan på egen hand. Det finns mycket att se och tillräckligt med tid att tappa orienteringen i stadens alla gränder. Natten och middagen tillbringar vi på det mycket säregna hotellet ”La Kasbah” – en påkostad suggestiv och fortliknande byggnation i traditionell stil.

Dag 5: ”Från Nordafrikas gladiatorer till en farlig kust” Njut av frukosten innan vi far vidare mot El Djem. Har ni imponerats av Colosseum i Rom, så kommer ni garanterat att imponeras av detta. I El Djem ska vi besöka den storslagna och romerska byggnationen av en av världens bäst bevarade amfiteatrar. Ett spännande perspektiv är hur gladiatorarenan tornar upp sig likt Colosseum men har en betydligt mer blygsam omkringliggande stad i jämförelse med Rom. Detta skapar en till utseendet fullständigt osannolik kontrast. Arenan uppfördes på 200-talet och stod i princip oförändrad fram till 1600-talet. Gladiatorarenan förklarades som världsarv 1979. Här kommer vi att prata om gladiatorernas vardag och inte minst traditionens spännande ursprung.
Efter detta kommer vi att ta oss till kuststaden Mahdia. Under vistelsen där besöker vi Skifa el Kahla: porten till den gamla staden och dess museum. Efter lunch fortsätter vi till Monastir som grundades på de punisk-romerska lämningarna av staden Ruspina. Staden har en välbevarad, Ribat, ett torn som användes för att bevaka kusten mot bysantinska fientliga skepp. Betydligt gladare dagar väntade platsen då den också blev inspelningsplats för Monty Python’s ”Life of Brian”. Monastir inhyser även ett mausoleum av Tunisiens statsman och det självständiga Tunisiens förste president, Habib Bourguiba. Under kvällen anländer vi till Sousse och checkar in på hotellet för middag och övernattning.

Dag 6: ”Berbisk utblick, karavanvägar och vatten till folket Idag leder vägen mot Takrouna, en berbisk by, högt belägen över landskapet. Dess strategiska position gjorde platsen betydelsefull under andra världskriget. Med sina stenhus i fyra nivåer, reflekterar byn den berbiska arkitekturen med innergård som flankeras av valvformade rum. Färden fortsätter sedan till Zaghouan och den dåvarande romerska staden Ziqua med sina akvedukter. Kejsar Hadrianus lät konstruera dessa för att förse Kartago med vatten. Tänk er - en enastående konstruktion där vatten leddes 13 mil från bergen över Ziqua och vidare ut till Kartago vid kusten.
Efter lunch fortsätter vi till Thuburbo Majus som ursprungligen var en punisk stad, senare grundad som en romersk veterankoloni av Augustus, år 27 före vår tid. Stadens strategiska position och dess läge vid viktiga handelsrutter, gjorde platsen mycket betydelsefull. Stadens ruiner är belägna mitt ute i landsbygden och långt från näraliggande städer. Vid dagens slut når vi fram till Hammamet där vi checkar in på vårt hotell.

Dag 7: ”Inget att passa” Vi kopplar av på Hotell Sindbad i Hammamet. Vila benen, ät något gott, bada, njut och se tillbaka på en vecka av fantastiska intryck och upplevelser.

Dag 8: ”Hemfärden” Efter frukost tar vi farväl av Tunisen med allt vad det innebär och beger oss till Tunis Carthage Airport för hemfärd.

Pris & Resfakta

Resans pris från X
 • Vill du resa från annan ort så hjälper researrangören till med anslutningsflyg från hela Skandinavien.
Enkelrumstillägg X

I priset ingår
 • Reguljärflyg till Tunisien inkl. flygskatter. Få hjälp med önskad avreseort  vid bokning.
 • Inkvartering med del i dubbelrum i 4-5 stjärniga hotell samt halvpension.
 • Visum för grupper om minst 5 personer.
 • Transporter & entréer enligt program.
 • Guidning och utflykter enligt program (guidning sker delvis på engelska och delvis på svenska).


I priset ingår inte

 • Enkelrumstillägg
 • Avbeställningsskydd & Reseförsäkring
 • Visum för individuella resenärer.
 • Dryck
 • Dricks (ca 6 USD/dag för sex dagar)
 • Ev, spa-aktiviteter vid badort.

Någon fråga om resan?

Klicka nedan för större bilder
Klicka nedan för större bilder