Angkors gåtor med arkeologen
Richard Holmgren

- Kunskapsexpedition till Kambodjas kulturskatter
 17-28 november, 2020

 

”Romarna måste ha byggt det!” - så sa den spanske upptäcktsresanden Marcelo de Ribadeneyra när han på 1600-talet råkade nå fram till de till stora delar övergivna djungelruinerna.

Den franske arkeologen Henri Mouhot, utsänd av The Royal Geographical Society i London, bedömde även han att de anslående templen måste vara jämnåriga med romarriket och jämförbara med Salomos tempel. Ingen av dem kunde föreställa sig att det var förfäderna till de kambodjaner som omgav dem som uppfört de imponerade byggnadskonstruktionerna. Inte heller hade de några kunskaper om det rike, det samhälle och den kultur som byggde djungeltemplen i det inre av Kambodja.

Idag vet vi mycket mer om Angkors tempel. Vi vet att de uppfördes av Angkorväldet, Kambudjadesa, och dess gudakungar under imperiets storhetstid från ca 800 till ca 1400 e Kr. Vi vet att kungarna var starkt påverkade av indisk religion och kultur, och att templen byggdes som helgedomar för framförallt Shiva och Vishnu. Vi vet att riket när det var som störst täckte stora delar av Sydostasien och sträckte sig från dagens södra Vietnam till dagens Thailand, och från nuvarande Laos till Malaysia. Vi vet att avancerade bevattningssystem gav den ekonomiska utveckling som var grunden för tempelbyggandet.
 

Historiska Resor


Just nu är med andra ord en mycket spännande tid att besöka Angkor med omgivningar. Nya arkeologiska undersökningar med satellit och drönare planeras, och forskarna försöker finna svaret på frågorna om hur vanligt folk levde. Hur gudarna och kungarna levde vet vi redan en hel del om

Vår arkeologiska expedition till dagens Kambodja går egentligen till det gamla Angkorväldet - när vi reser från imperiets höjdpunkt till dess vagga. Vi ser förstås de världskända monumenten, som självaste Angkor Wat och det centrala stadstemplet Bayon, men tar också del av de allra nyaste arkeologiska rönen och går på jakt efter det försvunna Mahendraparvata. Vi vandrar på Kulenberget, platsen för Angkorväldets tillkomst och för Angkors första huvudstad. Här övernattar vi i lokalt homestay, ser de aktuella arkeologiska utgrävningarna och träffar arkeologer och lokalbefoknng. På vår färd genom det gamla väldet ser vi också det spektakulära klipptemplet Preah Vihear, tempelpyramiden Koh Ker och djungeltemplet Beng Melea. Vi söker också upp Angkorväldets tidigare huvudstad, Sambor Preikuk och ser lämningarna av förangkorianska centralorten Angkor Borei. Självklart besöker vi också huvudstaden i dagens kambodjanska kungadöme, Phnom Penh. En unikt innehållsrik, initierad historisk och arkeologiskt resa till en mäktig men till stora delar okänd civilisation. En resa som också ger inblick i dagens expansiva Kambodja som sätter dessa länders utveckling i ett historiskt perspektiv.
 

Arkeologi Historia Resor


Under de senaste åren har vi tack vare ny arkeologisk teknik, laserradarteknik kallad LiDAR, fått veta så mycket mer om Angkor - en stad som kan ha haft runt en miljon invånare och anses ha varit världens till ytan största urbana centrum före den industriella revolutionen. Framför allt har arkeologerna lokaliserat Angkors föregångare, Mahendraparvata, på berget Kulen nordväst om Angkor. Här inleddes Angkorväldets storhetstid då Jajavarman II år 802 på denna plats lät utropa sig till världshärskare och gudakonung. Runt honom då fanns en nybyggd storslagen huvudstad med palats och tempel, en stad som senare övergavs, togs över av djungeln och försvann.

Vår mycket kunnige och vältalige ciceron på resan är arkeolog Richard Holmgren som flankeras av engelsktalande kambodjanska expertguider som kan ge hela bilden av det leende landet. Trevliga måltider med likasinnade bestående av den grönsaks- och smakrika men ändå milda kambodjanska husmanskosten. Bekvämt mellanklassboende i Siem Reap, Preah Vihear, Phnom Penh samt två nätter på enkelt hemmahos-boende utan egen wc/dusch i outforskade Phnom Kulen.
 

Angkor

PROGRAMMET I KORTHET 

Dag 1-2) Kulturexpeditionen lyfter mot Angkor
Dag 3) En historisk tillbakablick – med tuktuk till Banteay Samré
Dag 4) Leende ansikten och imponerande världsarvstempel bland lotus och lianer
Dag 5) Mot Gudakungens stad från Kvinnornas rosenskimrande citadell
Dag 6) Guden Shiva förkroppsligad bland djungel och cashewnötter
Dag 7) Spektakulärt belägna gränstrakter och djungelövervuxna Beng Mealea
Dag 8) Kronologisk baklängesresa från Sydostasiens största insjö
Dag 9) Kungens Phnom Penh vid den mäktiga floden
Dag 10) På jakt efter handelstaten Funan längs kanalernas Angkor Borei
Dag 11) Egna strövtåg i Phnom Penh – hemresa
Dag 12) Hemkomst

Vidare reseinformation - detaljerat program, pris och bokning
hittar du på Historiska Resors länk här ovanför.
Välkommen! 

 

Resa Kambodja