loading...

Kungens Italien & Etruskerna

En resa för dig som vill lära känna det forna Italien. Och, en resa för dig som älskar strövtåg i italienska landskap och njuter av lokala och rustika kök. Resan skulle därför också kunna kallas för en kulinarisk resa, även om den varvas med besök vid många spännande historiska platser - framförallt fokuserar vi på den etruskiska kulturen.

Er guide är arkeologen Richard Holmgren som i många år arbetat med arkeologiska undersökningar i området. Vi besöker Gustaf VI Adolfs gamla svenska utgrävningar och vi bor lite enklare i den Italienska bergsstaden Blera för att ha nära till platsens omgivningar. Resan fokuserar på den kulturella upplevelsen och inte minst på programmets många trerätters-menyer där vi provar olika recept och specialiteter från platsens lokala matproducenter.

 Du avnjuter mer än fem magnifika dagar i de italienska bergen sju mil norr om Rom. Detta är en resa utöver det vanliga och utmärkt för dig som älskar Italien med allt vad det innebär – även om du redan är en van och erfaren Italienbesökare. Du behöver inte heller vara en passionerad kännare av etruskerna - men du kommer hem som en sådan.

- LÄNK TILL RESFAKTA - SE NEDERST PÅ SIDAN

Dagsprogram

Dag 1: ”Från Sverige och tillbaka till Stenåldern”
Vi flyger till Rom och åker under lunchtid vidare till den genuina och gamla bergsstaden Blera, sju mil norr om Rom. Incheckning sker på vårt hotell. Boendet är enkelt och är den lilla stadens enda hotell. Härifrån har vi ett bra utgångsläge för att kunna exploatera de spännande omgivningarna. Efter uppackning inleder vi veckan med en senare lunch och har sedan en fri eftermiddag. I den näraliggande lilla staden Civitella Cesi finns platsen Antiquitates, det senare är en kulturhistorisk experimentby. Här intar vi sedan förfriskningar i form av lokal ost och vin och välkomnas till sköna dagar i Kungens Italien. Vi får en intressant exposé över tekniker och material från flydda tider och slår oss sedan ned till bords för en fullspäckad middag på platsen.Dag 2: ”Olivolja, vin, ost, tryffel och kulturvandring”
Efter frukost inleds dagen med en stadsvandring i den antika staden Blera. Med sina 3000 invånare och nära omgivningar från Medeltid och Etruskisk tid, lär vi känna suggestiva gränder och livet i en stad som fortfarande lever. Notera att Italien har många vackra städer och byar men som ofta påverkats negativt av massturism och renovering till ett Italien som ofta bara är vackert på ytan. Blera är däremot levande på alla nivåer - med allt vad det innebär av traditioner kring mat, hantverk och gatuliv. På vår exkursion tar vi med lokalt säsongsvin och slår oss ned i det gröna mellan etruskiska lämningar. Lunchen äter vi på La Torretta, där vi intar en rik trerättersmeny. Vi provar tryffel och vildsvin från skogarna kring Blera. Under eftermiddagen blir vi guidade i stadens olivoljefabrik där vi blir introducerade i tillverkningsprocessen och inte minst i smaken av Bleras lokala olivolja ”Colli Etruschi”, Etruskiska Kullar. På kvällen sitter ni till bords igen i staden och njuter av livet.Dag 3: ”Kungens utgrävningar och dofter från Bronsåldern”
Efter frukost promenerar vi ned genom den dramatiska och lummiga Bleradalen, ned till den 2000 år gamla Djävulsbron. Dagen går sedan vidare till den svenska utgrävningsplatsen, San Giovenale. Här lär vi känna utgrävningshistoriken kring Gustav VI Adolfs etruskiska utgrävningar från 50- och 60-talet. Vi vandrar omkring bland lämningar i ett delvis frodigt och ett delvis öppet landskap och lär oss mer om den etruskiska kulturen, dess vardag och traditioner. Vi talar även om de moderna arkeologiska undersökningarna på platsen och er guide berättar om vad han och hans team upptäckt under flygundersökningar med värmekamera. Dagens lunch intar vi på det näraliggande Antiquitates – som ju inte bara är en plats för upplevelserik arkeologi, men även har en av traktens bästa kök. Under eftermiddagen gör vi arkeologiska experiment. Vi tillverkar parfym utifrån antika recept och metoder. Angelo Bartoli som skapade Antiquitates, har studerat och utvecklat metoder för att återskapa antika dofter, b.la. från utgrävningar av den cypriotiska bronsåldern. Behöver vi vila eller koppla av efter detta, så gör vi det, men återkommer för ännu en middag med nya italienska specialiteter på Antiquitates. Sedan sover man gott.Dag 4: ”Etruskiska skatter och en helstekt gris”
Frukost i all ära, sedan reser vi med buss till det etruskiska museet i staden Tarquinia. Här blir vi till en början guidade på museet som ligger i ett gammalt renässanspalats. Tarquinia var det etruskiska högsätet och ger en inblick i lite av det bästa från tiden. Att Tarquinia dessutom är en mycket trevlig stad med utsikt över slätten och Medelhavskusten, gör inte saken sämre. Efter ett skönt och väl valt bombardemang av etruskiskt vasmåleri, vardagsutensilier och spännande föremål, så söker ni upp en trevlig restaurang för lunch på egen hand. Om ni vill, så kan ni hänga på er guide, så rekommenderar han ett bra ställe. Vi möts senare upp och beger oss vidare mot de bemålade gravarna i Tarquinia. Detta är, om man så vill, Italiens version av ”Konungarnas dal”. Ni går ned i och introduceras i etruskisk gravritual och konst, detta bland de finaste gravarna i sin kategori. Därefter besöker vi en lokal keramikverkstad, Massimo Bordo’s verkstad, där han demonstrerar tillverkning och bemålning av keramik enligt antika metoder. Vill ni köpa genuint och vackert hantverk, så går det också bra. Middag sker åter på Antiquitates, men denna kväll testar vi helstekt gris som slaktats och kryddats på plats. Det liksom smälter i munnen.

Dag 5: ”De dödas stad, hemligheten om tygfärgning, blötdjur och varma bad”
Efter frukost går färden söderöver, halvvägs mot Rom. Vi ska under förmiddagen besöka den alldeles speciella nekropolen och etruskiska begravningsplatsen, Banditaccia, som ligger nära den moderna staden Cerveteri. Om ni inte blivit uppslukade av den etruskiska kulturen redan nu, så kommer denna magiska plats att göra det åt er. Vi vandrar bland gravar i ett område som ser ut att vara hämtat ur Sagan om Ringen. Vi tittar in i de viktigaste gravarna och guidas runt på platsen. På vägen mot vår lunchrestaurang passerar vi den gamla gruvstaden Allumiere i Tolfabergen. Under färden introduceras du i gamla metoder av tygfärgning och garvning. Städerna i Tolfabergen ruvar nämligen på en av den historiska världens rikaste industrier och brytningen av mineralet alun - något som kommit att påverkat oss alla på ett eller annat sätt. I den näraliggande läder-metropolen, Tolfa, äter vi lunch under valven på restaurang La Loggetta. Vi smakar på lokala bergsspecialiteter, bl.a. traktens berömda sniglar (i linje med säsong). Bussen tar oss vidare till den gamla påvestaden Viterbo för att äntligen se de spännande föremål som grävts fram på de svenska utgrävningarna i Aquarossa och San Giovanale. Sedan tar de som vill fram baddräkten för ett frivilligt kvällsdopp i Viterbos varma och svavelrika påvebad, Termi dei Papi. På kvällen tar ni er svaveldoftande och på egen hand för att äta middag i Blera. Fråga Pepe på restaurang La Torretta om det möraste köttet från traktens frigående Maremmakor.  

Dag 6: ”Från den eviga staden till hemstaden”
Efter frukost beger vi oss smockfulla av tanniner, italienska kök och etruskologiska tankar, mot Roms flygplats i Fiumicino, där vi vidare ska checka in för hemfärd. Sedan är det dags att längta tillbaka!

Väl mött till en annorlunda och spännande kulturupplevelse i Italien!

Blera

Vidare reseinformation, pris och bokning hittar du på Historiska Resors länk här under. Välkommen! 
 


Någon fråga om resan?

Klicka på kartan för att
se din resrutt

Klicka nedan för större bilder
Klicka nedan för större bilder