loading...

Kungens Italien & Etruskerna

18 september, 2023 (7 dagar) 

Du avnjuter sex magnifika dagar i de italienska bergen sju mil norr om Rom. Här upplever du landskapen, maten och kulturen kring de gamla etruskerna. Vi gör strövtåg i italienska landskap och njuter av lokala och rustika kök. Resan skulle därför också kunna kallas för en kulinarisk resa även om den varvas med spännande besök vid många historiska platser där vi möter myterna kring ett svunnet folk.

Er guide, arkeologen Richard Holmgren, har arbetat som arkeolog i området under trettio år. Detta är också platsen där Gustaf VI Adolf arbetade med svenska utgrävningar från sent 50-tal. Vi kommer att bo lite enklare i den italienska bergsstaden Blera för att ha nära till platsens omgivningar. Etruskerna och resans trerätters-menyer ligger i fokus där vi provar olika recept och specialiteter från platsens lokala matproducenter. Detta är en resa utöver det vanliga och utmärkt för dig som älskar Italien med allt vad det innebär – även om du redan är en van och erfaren Italienbesökare. Du behöver inte heller vara en passionerad kännare av etruskerna - men du kommer garanterat hem som sådan.

- LÄNK TILL RESFAKTA - SE NEDERST PÅ SIDAN

Dagsprogram

Dag 1: ”Från svenska till etruskiska kullar” 
Under måndagen flyger vi till Rom där vi under kvällen åker vi vidare till den genuina och gamla bergsstaden Blera, sju mil norr om Rom. Incheckning och en lättare kvällsbuffet sker på vårt hotell. Boendet är enkelt och är den lilla stadens enda hotell. Härifrån har vi ett bra utgångsläge för att kunna utforska de spännande omgivningarna under våra utfärder. 
 
Dag 2: ”Olivolja, vin, ost, tryffel och kulturvandring” 
Efter frukost börjar vi dagen med en stadsvandring i den antika staden Blera. Med sina 3000 invånare och omgivningar från Medeltid och Etruskisk tid, lär vi känna suggestiva gränder och livet i en stad som fortfarande lever. Italien har många vackra små städer men ofta har de påverkats negativt av massturism och renovering till ett Italien som ofta bara är vackert på ytan. Blera är däremot levande på alla nivåer med allt vad det innebär av traditioner kring självförsörjning och gatuliv. På vår exkursion tar vi med lokalt säsongsvin och slår oss ned i det gröna mellan etruskiska lämningar. Lunchen äter vi på La Torretta där vi intar en rik trerättersmeny och provar tryffel och vildsvin från skogarna kring Blera. Under eftermiddagen blir vi guidade i stadens olivoljefabrik där vi blir introducerade i tillverkningsprocessen och inte minst i smaken av den lokala olivoljan Colli Etruschi, ”Etruskiska Kullar”. På kvällen sitter ni till bords igen i staden, skålar och njuter av livet.

Dag 3: ”Kungens utgrävningar och den etruskiska frågan” 
Dagen fokuseras på den svenska utgrävningsplatsen San Giovenale. Här lär vi känna historien kring arkeologernas och kungens etruskiska utgrävningar från 1956-1965. Ni blir också uppdaterade på de allra senaste teorierna och undersökningarna – inte minst tittar vi närmare på vad som fortfarande ligger kvar under markytan. Vi strövar omkring bland lämningar i ett delvis frodigt och öppet landskap där vi undersöker etruskernas vardag och traditioner. Dagens lunch intar vi på det näraliggande Antiquitates – som inte bara är en plats för upplevelserik arkeologi, men även har ett av traktens smakrikaste kök. Under sen eftermiddagen återkommer vi hit för att titta närmare på olika arkeologiska experiment och de många aktiviteter som man pysslar med här. Platsen skapades för att studera byggnadsteknik, antik parfym- och keramiktillverkning och mycket mer. Vi stannar kvar under kvällen för ännu en middag med nya italienska specialiteter och vin på Antiquitates. Sedan sover man gott.

Dag 4: ”Antikens skatter och en helstekt gris” 
Frukost i all ära, sedan reser vi med tidsmaskinen till det etruskiska museet i staden Tarquinia. Här får du en lättsam och spännande introduktion i etruskiska föremål som huserar i ett gammalt vackert renässanspalats. Tarquinia var det etruskiska högsätet och ger en inblick i lite av det bästa från tiden. Att Tarquinia dessutom är en mycket trevlig stad med utsikt över slätten och Medelhavskusten, gör inte saken sämre. Efter ett skönt bombardemang av etruskiska vardag, dess utensilier och religiösa föremål, söker ni upp en trevlig restaurang för lunch på egen hand. Om ni vill så kan ni hänga på er guide så rekommenderar han ett bra ställe. Vi möts senare upp och beger oss vidare mot de bemålade gravarna i Tarquinia. Detta är, om man så vill, Italiens version av ”Konungarnas dal”. Ni går ned i och introduceras i etruskisk gravritual och konst, detta bland de finaste gravarna i sin kategori. Därefter besöker vi en lokal keramikverkstad, Massimo Bordo’s hantverkslokal, där han demonstrerar tillverkning och bemålning av keramik enligt antika metoder. Vill ni inhandla något av hans unika hantverk så går det också bra. Middag sker åter på Antiquitates, men denna kväll testar vi helstekt gris som slaktats och kryddats på plats. Det smälter i munnen.

Dag 5: ”Hemligheten om tygfärgning, purpur och svavelbad” 
Färden går idag mot Tolfabergen och den gamla gruvstaden Allumiere. Där möter du ett påvligt palats som byggts om till stadens museum och er guide kommer där att berätta om gamla metoder av tygfärgning och garvning. Städerna i Tolfabergen ruvar nämligen på en av den historiska världens rikaste industrier och brytningen av mineralet alun - något som kommit att påverkat oss alla på ett eller annat sätt. Detta kan även ha en viktig koppling till den rika etruskiska ekonomin. I den näraliggande läder-metropolen Tolfa, äter vi lunch under valven på restaurang La Loggetta. Vi smakar på lokala bergsspecialiteter, bl.a. traktens berömda sniglar (i linje med säsong). Bussen tar oss vidare till den gamla påvestaden Viterbo och de gamla påvliga och varma svavelbaden Terme dei Papi. Badet är frivilligt och vill du hellre strosa runt i Blera och ta en aperitif på en bar, så kan du göra det. På kvällen strålar vi samman i vår temporära hemstad, somliga svaveldoftande, för en gemensam middag med nya läckerheter och konversationer. 

Dag 6: ”De dödas stad” 
Under tidig morgon njuter vi av den lugna morgondaggen i den dramatiska och lummiga Bleradalen, med en promenad ned till den 2000 år gamla Djävulsbron och Dionysos domäner.
Sedan ger vi oss av tilldag ger vi oss av till den alldeles unika nekropolen och etruskiska begravningsplatsen, Banditaccia, som ligger nära den antika staden Cerveteri. Om ni inte blivit uppslukade av den etruskiska kulturen ännu, så kommer denna magiska plats att göra det åt er. Vi vandrar bland gravar i ett område som ser ut att vara hämtat ur Sagan om Ringen. Vi tittar in i de viktigaste gravarna och guidas runt på platsen.
Retur till Blera och resten av dagen på egen hand.
Avskedsmiddag.


Dag 7: ”Djävulsbron och hem från den eviga staden"
Smockfulla av tanniner, italienska kök och etruskologiska tankar far vi under fömiddagen mot Roms flygplats i Fiumicino. Här checkar vi in för hemfärd och sedan är det dags att åka hem och längta tillbaka. 

Väl mött till en annorlunda och spännande kulturupplevelse i Italien! 

Blera

Vidare reseinformation, pris och bokning hittar du på Historiska Resors länk här under. Välkommen! 
 


Någon fråga om resan?

Klicka på kartan för att
se din resrutt

Klicka nedan för större bilder
Klicka nedan för större bilder