Förlorade städer & Döda havet
- Jordanien

Resa Jordanien Petra

2-10 april 2022
Länk till bokning hos researrangören finner du längst ned

Under vår resa till Jordanien får du specialguidning av arkeologen Richard Holmgren som arbetat i Jordanien under 30 år. Samtidigt som du erfar ökenpalats, forcerar urgamla dalgångar eller övernattar under en stjärnklar ökenhimmel, så lyssnar du till berättelser om historiska platser och karaktärer, ibland ur det bibliska dramat. Jordanien var skådeplatsen för Moses och hans bror Aron, för Johannes Döparen, förbundsarken samt gudar och legender. I dramatiska landskap möter du beduiner, besöker utgrävningsplatser och vågar dig ut utanför turistområden. 
 

Richard Holmgren arkeolog och guide

Richard Holmgren, ciceron

Vi undersöker förlorade städer – världens äldsta, det mytomspunna Petra, det romerska Jerash, Philadelphia och platsen för de legendariska bronsåldersstäderna Sodom och Gomorra. Vi inspekterar eremitgrottor, äter nyttigt och gott och avslutar med Dödahavsbad vid förstklassigt boende.
Varmt välkommen till en unik upptäcktsresa!
Resa Jordanien Petra

PROGRAMMET I KORTHET
 

Dag 1. Till skillnad mot korsriddartidens flera veckor långa resa, tar vi istället flyget.
Dag 2. Historiska städer – Ammoniternas högborg (Amman) & Österns Pompeji (Jerash).
Dag 3. Johannes dopplats vid Jordanfloden – Moses berg Nebo – Korsriddarborgen i Kerak – Gamla Kungsvägen mot Petra.
Dag 4. Med arkeolog i klippstaden Petra – senaste upptäckterna och teorierna.
Dag 5. Expedition till utgrävningsplatsen på Arons berg, utanför Petra.
Dag 6. Lilla Petra – Jeepsafari i Wadi Rum – Övernattning i ”mars-poddar”.
Dag 7. Färd genom Wadi Araba – Bibliska Sodom – Kvällsdopp i Döda havet.
Dag 8. Fri dag på lyxhotellet Marriott vid Döda havet.
Dag 9. Hemfärd med unika kunskaper och upplevelser.

DETALJERAT PROGRAM

Resa klippstaden Petra


Dag 1

Resan går med reguljärflyg till Amman där du bekantas med vår vecka i Jordanien samt er ciceron och guide, arkeologen Richard Holmgren. Du gör dig även förtrogen med vår jordanske guide som kommer att berika dig i landets kultur- och samtidshistoria. Vi checkar in på vårt hotell centralt i huvudstaden och äter middag.
 

Resa Jordanien Jerash

Dag 2

Dagen inleds i Ammans allra äldsta stadsdel, runt dess citadell. Platsen är utmärkt för att inleda vår vecka med vår tidsmaskin – den buss som kommer att ta oss över stora delar av Jordanien, från norr till söder. Vi ska först bekantas med stadens äldsta historia och få en inblick i den forna vardagen samt hur man gräver fram den.
Vi åker därefter mot de högre och mer skogbeklädda delarna av landet – på vägen passerar patriarken Jakobs ”blå flod” på vår rutt mot den romerska staden Jerash. Den senare har ofta kallats för Österns Pompeji då den är en av de bäst bevarade antika städerna utanför Rom. Efter en smaklig lunch beser vi magnifika lämningarna av gator, tempel och publika byggnader av en sällan skådad bevaringsgrad. Med arkeologisk kunskap ska vi även måla fram det som inte längre syns och väcka liv i en stad som var samtida med apostlarna. I gatuhörn som dessa proklamerade de första kristna sina budskap. Mot en sällan svikande och vacker solnedgång tar vi oss tillbaka till Amman för att smälta intryck och middag på hotellet.

 

Resa Jordanien korsriddare

Dag 3

Efter frukost tar vi oss mer än 400 meter under havsnivån – ned till världens lägsta punkt. Vi gör här en dubbel djupdykning eftersom vi ska studera nya och häpnadsväckande upptäckter som kan kopplas till traditionen om Johannes Döparen och själva dop-platsen. Här möter du historier om eremitliv på en vit fossil havsbottnen - där arkeologiska utgrävningar blottat bassänger och kyrkor som rests över den sedan länge förlorade platsen för Johannes verksamhet och således där Jesu dop ska ha skett. Vi far sedan upp på berget Nebo där Moses och hans folk ska ha blickat ut över det förlovade landet. Vi undersöker varför just detta anses vara platsen för den gammaltestamentliga berättelsen, dit även pilgrimer sökt sig genom århundraden. Från berget ser du ut över ikoniska platser såsom Jeriko och om sikten är riktigt bra, ända bort till Jerusalem. Efter en gemytlig lunch i staden Madaba fortsätter vi den gamla Kungsvägen genom moabiternas land som ska föra oss ända ned till Edoms berg och staden Petra. På vägen passerar vi även det bibliska Arnon, dvs dagens djupa dalgång Wadi Mujib, innan krokiga vägar leder oss vidare till korsriddarborgen i Kerak. Under tidig kväll når vi klippstaden Petra där vi bor och äter middag i den moderna delen av den antika staden, kallad Wadi Musa (Moses dalgång).
 

Resa Jordanien Petra

Dag 4

Petra är obeskrivligt och storslaget. Den tidigare glömda staden omfattar cirka en mil i diameter. Vi kommer att göra en mjukstart i klippstadens alla skrymslen och vrår, där vi besöker arkeologernas egna favoriter. Er ciceron Richard som har arbetat med utgrävningar i Petra under 15 år och kan området i detalj, ska se till att du får en upplevelse som rimmar med upptäcktsresa - detta utanför de normala stråken. Först möter du “faraos skattkammare” som anses vara en av de mest spektakulära objekt som man kan uppleva som resenär. Vi fortsätter djupare in i staden och provar lite olika dolda pilgrimsleder. Vi ska även se till att få en inblick i de allra senaste upptäckterna. Mycket har hänt de senaste åren. Vi ska även försöka att nå den höga offerplatsen, al-Madba. Vägen dit skriker av mystik och slingrar sig fram mellan rosenröda klippor och bort från turiststråken. Richard kommer också att bekanta dig med spännande aspekter på Petras första kristna samt hur staden lämningar kan belysa Gammaltestamentliga frågor om gudsuppfattning och religion. Färden går vidare genom ett flertal grav- och tempelmonument innan vi når stadens centrum med delvis utgrävda lämningar. Vi lär oss datera keramik och intar sedan en sen och välförtjänad lunch. Resten av eftermiddagen kan du upptäcka på egen hand. Petra har över 700 monument och efter rekommendationer kan du fokusera på det du vill och har ork till. Vid solnedgången är du tillbaka på vårt bekväma hotell, där du kan pusta ut innan en rikt nyanserad middag. 
 

Resa Moses och Aron

Dag 5

Efter frukost väntar beduinernas på oss med Jeepar eller riddjur inne i Petra. Efter en färd över stigar, hällar och bäckraviner bestiger vi sedan det heliga Arons berg. Platsen har varit en pilgrimsort under 1500 år eftersom platsen helgats till Moses äldre bror Aron, som enligt traditionen finns begravd här – det vill säga på det bibliska berget Hor. Efter upptäckten av några papyrusfynd i Petra, avslöjade ett textsegment en plats som omnämnde den helige översteprästens Arons hus. Efter eftersökningar och utgrävningar på det avlägsna Arons berg, gjordes unika upptäckter på en topp med vidunderlig utsikt över Wadi Arabas dalgången. Richard som har grävt på berget under ett tiotal år, ser till att du kommer uppför bergets sluttningar och in på utgrävningsplatsen som annars är stängd för de som hittar dit. Vi nyttjar den gamla pilgrimsleden som utgrävningsteamet iordningsställde för de karavaner som försåg utgrävningen med logi och vatten. På vår exkursion har vi med oss lunchboxar och under vägen kommer vi också passera antika gravar som fortfarande bebos av traktens lokala beduiner. Vi återkommer till Petra och vidare till hotellet för middag vid kvällningen. 
 

Resa safari

Dag 6

Vår dagstur inleds med en färd till en plats vid namn al-Beida. Här stannade antikens karavaner och slog läger då de inte kunde ta sig in i staden Petra p.g.a. platsbrist. Här finns en samling festsalar som alla är uthuggna i berget – vi når dem via en sval dalgång. Spännande nog, ruvar platsen på mycket äldre lämningar som vi även ska besöka - en nära 9000 år gammal bosättning som speglar Petra i ett helt annat ljus. Platsen som är samtida med Jerikos äldsta tid ger vittnesbörd om världens första odlare, deras vardag och religion. Efter detta tar vi oss sydöst och till den röda öknen, Wadi Rum. Platsen har en lång historia som spänner årtusenden tillbaka. Det unikt röda landskapet har inte minst lockat stora filmproduktioner för att återspegla utomjordiska miljöer eller både filmkaraktären och den verklige Lawrence av Arabien. Vi åker på Jeepsafari och vaggas in i spännande miljöer, berättar gamla traditioner och slutar dagen vid en alldeles speciell plats för middag och övernattning i öknen under en stjärnklar natthimmel. Du kommer att sova i privata och lyxigt runda sfärer med panoramafönster som väcker dig till en magisk utsikt. Kanske är detta det närmste du kommer en rymdbas på planeten Mars, så ta tillfället i akt!
 

Resa Döda havet

Dag 7

På morgontimmarna ger vi oss iväg och ned igenom Wadi Araba, den dalgång som förbinder Aqabaviken i söder med Döda havet i norr. Dalgången som är en förkastningsspricka, kantas av enorma vyer och antik gruvdrift – ”Kung Salomos” koppargruvor om man så vill. Vi når så småningom Döda havets sydöstra kust och en besynnerlig plats som en gång föll offer för dalgångens raseri – det område som historiskt har identifierats som platsen för de bibliska städerna Sodom och Gomorra. Här har Richard arbetat med utgrävningar sedan 1994, där expeditionen tror sig ha lokaliserat det antika biskopssätet Sodoma, vilket uppfördes där man tänkte sig platsen för det förstörda Sodom. Med arkeologisk och kulturhistorisk insikt i områdets lämningar, så kommer du att gå över de murar som legat till grund för berättelsen om det ödelagda Sodom. Vi tittar på spår efter liv, en unik plats utanför den gängse kart- och turistrutten. Färden går sedan vidare norrut och följer Dödahavets strandlinje för att nå vårt luxuösa hotell under senare delen av eftermiddagen. Detta är platsen där du kan vila upp benen, insupa intryck och svala drycker. Tittar du rakt över sjön så ser du fyndplatsen för Dödahavsrullarna, Qumran. Middag på hotellet.
 

Resa Marriott Jordanien

Dag 8

Från gårdagens kvällsavkoppling vid hotellet kan du idag behagas av bad och olika flytkonster i Döda havet. Vakna på lyxigt boende, kisa ut över en exotisk och disig Dödahavsutsikt. Njut av att inte passa några tider, smält några dagars kunskap och intryck och ta en lång, sen och lyxig frukost. Hotellet äger flera utmärkta faciliteter i form av barer, matställen, pooler samt om man så vill, en spa-anläggning med relaxavdelningar för tex massage. Döda havets vatten finns till förfogande hela dagen med sin otroliga flytkraft och hälsolera. Under kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag och skålar för ”success in the desert”.
 

Hotell Jordanien

Dag 9

Efter frukost är du redo att lämna hotellet för att fara mot flygplatsen i Amman. Hemma väntar dina reseberättelser och i dammiga böcker kan du fortsätta äventyret. Nu vet du vad det handlar om. Väl mött till en resa med de bästa tänkbara upplevelser du kan få från landet Jordanien!
 

Resa klippstaden Petra


EN RESA FÖR DIG?
 

Veckan i Jordanien förenar både rekreation, spännande vetenskap och genomförbara utmaningar. Färdernas karaktär kräver normal grundkondition och fungerande leder, en resa som lämpar sig för alla åldrar och människor med såväl ett gediget historieintresse som allmän nyfikenhet. Är du dålig på historia så är detta inkörsporten. Är dina historiekunskaper redan vässade så får du arkeologiska erfarenheter och miljöer till dina redan förvärvade kunskaper. Skyr du historia, njut då av spektakulära platser, miljöer och egendomliga berättelser. 

 

BOKAR GÖR DU NEDAN, PÅ ORIENT TRAVEL - VÄLKOMMEN!

Äventyrsresa