Forna legender i Södra Kaukasus & berget Ararat
Resan ges inte just nu, men se gärna över resan "Armenien - Legender & Arkeologi öster om Ararat"
Resan går genom Armenien, Georgien och Östra Turkiet, under 14 dagar och ger dig ett unikt tillfälle att uppleva regionens historia, myter och legender. Er reseledare, Richard Holmgren är arkeolog och har arbetat med efterforskningar och utgrävningar i regionen. Tillsammans med lokala guider levererar han en tillgänglig bild av både samtida och forna folk. Äventyret är en fabulös parad av natur- och kulturupplevelser där du färdas längs floder, gör underjordiska besök, utmanar heliga berg, besöker aktuella utgrävningsplatser och erfar sedvänjor samt välsmakande lokala kök.
Samtliga luncher ingår samt flera middagar som vi gör gemensamt. Under några kvällar äter du var du vill på egen hand för att ge dig tillfälle att disponera egen tid. Färden skildrar även den för regionen viktiga historia som inverkat på berättelsen om Noa och hans ark, inte minst vid berget Ararats sluttningar.
Resan är inte religiöst orienterad men populärkultur, forna och moderna trosuppfattningar vägs in för att belysa ett välkänt trosdokument. Guidning förmedlas på engelska med mycket av den historisk/arkeologiska upplevelsen på svenska.
Väl mött till en unik resa!
- LÄNK TILL RESFAKTA - SE NEDERST PÅ SIDAN
Dagsprogram
Dag 1: ”Välkommen till Armenien”
Vi gör en inflygning över berget Ararat och landar sent i Armeniens huvudstad Yerevan. Kanske du till och med kommer att se bergets stora glaciär i rådande månsken. Så snart vi kan checkar vi sedan in på vårt hotell som ligger centralt i staden, inte så långt från flygplatsen.
Dag 2: ”Kungariket Ararat nu och då”
Efter frukost kommer du att bekantas med Yerevans speciella stadskärna och byggnader, många uppförda i traktens karakteristiska tuffsten. Vi inspireras av det över 2500 år gamla fortet Erebuni, där den moderna staden en gång grundades. Här introduceras du i det urartiska riket och ser palatsrester, tempel och kilskrifttexter från kungarna av Urartu. Det var i städer som Erebuni, i regionen av Urartu, som de mesopotamiska berättelserna om syndafloden skulle hämta stoff till de krönikor vi idag känner som Noa och Ararat. Under vår första lunch i Yerevan, bekantar vi oss med varandra och smakar av landets rätter och drycker.Belåtna väntar sedan en ledig eftermiddag i Yerevan. Du får tid att komma i fas efter nedresan och själv lära känna stråk kring hotellet. Slå dig ned i lugn och ro på något av stadens många caféer. På kvällen väntar en trevlig middag tillsammans. Det centrala boendet ger dig vidare tillfälle att möta kvällen med ett rikt gatuliv, pubar och kvällsöppna affärer.
Dag 3:”Ett kloster i berget, hednatempel och gamla manuskript”
Vi besöker idag det magnifika Geghard-klostret som delvis är uthugget ur berget. Detta är ett urtjusigt koncept som elegant sammanfoga natur och kultur. Ljuv körmusik ljuder kanske genom klipp- och kyrkväggar i ett kloster som fått sitt namn efter det spjut som stöttes i Jesus under korsfästelsen – vilket sedan fördes till platsen av aposteln Judas Taddeus. Därefter besöker vi Garni som bland annat äger Armeniens enda bevarade hednatempel - vilket stoltserar på en platå omgivet av djupa raviner. Vi försöker reda ut templets funktion med hänsyn till både rituella som politiska motiv. Vi ger oss även ned i ravinerna med jeepar för att betrakta de för platsen unika basaltformationerna som likt jätteorglar säkert måste ha skapat huvudbry för traktens första invånare. Speciellt då de aldrig sett en orgel. Lunchen intas över det vackra skådespelet och vi smakar på nybakat lavash-bröd med kryddväxter, ost och honung – varför inte skölja ned med sval Kilikia-öl, armeniskt vin eller en iskall vodka av frukter och bär från trakten. Väl tillbaka i Yerevan väntar Mesrop Mashtot-institutet för gamla handskrifter(Matenadaran). Här finner du världens största samlingar av handskrifter från medeltiden, där en lokal guide tar oss med på en bokfärd genom teologi, filosofi, historia, medicin och konsthistoria. Sedan släpps du åter ut i friska luften och har hela Yerevan till förfogande. Leta upp en restaurang och njut av en fantastiskt livfull och vacker kväll i stadskärnan.
Dag 4: ”Noas druvor - Gamla Testamentets författare visste vad de talade om”
Oj vilken dag - nu ska ni få höra. Efter frukost reser vi mot Armeniens södra delar. Vi besöker klosterkyrkan Khor Virap som ligger på en vacker plats med det heliga berget Ararat närmare än någonsin – även om du några dagar senare kommer att stå på dess sluttningar. Khor Virap gestaltar en omdanande historisk händelse, det vill säga år 301 och antagandet av kristendomen i Armenien. Armenien blev därmed världens första kristna stat. Vi klättrar ned i den krypta, eller fängelsehåla, som spelade en viktig roll för omständigheterna kring denna händelse. Efter ytterligare ett par timmar når vi den fertila Arpa-dalens bördiga omgivningar i provinsen Vayots Dzor. Här utforskar vi den spektakulära vin- och kultgrottan Areni-1, där vår ciceron Richard Holmgren har arbetat med utgrävningar av väldens äldsta och mer än 6000 år gamla vinframställning. Det sägs att Noah planterade den första vingården i denna trakt – uppenbarligen var regionens uråldriga historia vida känd – även för författarna till Första Moseboken. I området och efter en gemytlig lunch på en exotisk plats, besöker vi även det spektakulära Noravank-klostret, positionerat vid vackra, lodrätta och rosenfärgade klippor. Varje klosterkyrka vi besöker i Armenien är unik i sitt slag och om du tror att det blir för mycket klosterliv, så kommer du garanterat att tänka om. Vidare under dagen tar dina ciceroner dig med mot en av de gamla passagerna för Sidenvägsrutten, Selim-passet. Vi stannar och besöker ett av de medeltida härbärgena från 1300-talet, vilket uppfördes längs med vägen. En fascinerande plats som ger en bild av hur det gick till när packdjur och handelsmän samsades under ett och samma tak, ibland i isande snöstorm. Efter ytterligare en färd besöker vi sedan den medeltida begravningsplatsen Noraduz. Platsen pryds av det största klustret av khachkar-stenar i republiken Armenien. Det brakar sedan vidare norrut längs med den väldiga och vackra Sevansjön. Kanske råder solnedgång när vi passerar. Vår middag och övernattning väntar i staden Dilijan – en region som ofta liknas vid Österrikes böljande gräslandskap mellan allsköns alptoppar.
Dag 5: ”Exklusivt mejslande från det första till det sista”
Från Dilijan styr vi mellan dalgångarna mot staden Vanadzor. Du kommer här att besöka en av Armeniens skickligaste stenhuggare. Vid det här laget har du börjat förstå att formandet av sten till byggnader, bildkonst och religiösa inrättningar är ett brännande fenomen i Armenien. Det är dags att lära dig detaljerna kring ett av Armeniens mest kända hantverk – hur man skapar landets alla minutiöst urknackade kors-stenar – de som du bland annat besökte igår, i Noraduz. Efter lunch kör vi igenom Loriprovinsen och en ny överraskning väntar oss i Odzun och platsens fantastiskt välbevarade basilika som återuppbyggdes under tidigt 700-tal - men vilken inhyser ännu äldre dekorationer. Här finns kanske den i sten äldsta avbildningen av Jesus med Jungfru Maria? Kyrkans ikonografi avbildar även flertalet ormar i harmoni med Kristus vilket är ovanligt i tidigkristen konst eftersom djuret i fråga representerar ondska. Kan detta beror på influenser från hinduismen? Vi undersöker. Efter att ha passerat gränsen mot Georgien når vi så småningom fram till Kuraflodens dalgång och landets huvudstad Tbilisi. Vi checkar in på vårt hotell och äter en efterlängtad middag.
Dag 6: ”Strövtåg i Tbilisi”
Dagen i ära ägnas åt lokal guidning på olika spännande platser i den Georgiska huvudstaden Tbilisi. Du äter lunch under besöket i staden och på kvällen disponerar du din egen tid för att besöka en eget vald och tilltalande restaurang. Under dagen kommer du att besöka den historiska delen av Tbilisi vid foten av Narikalafortet. Platsen är känd för sina charmiga och romantiska smala gator, sina vackra fasader och allsköns pittoreska platser i tät följd – däribland Anchiskhati- och Metekhikyrkan, Fredsbron, synagogan, Sionikatedralen och de berömda svavelbadhusen. Här finns även linbanan som tar dig till Narikalafortet där man har en enastående utsikt över staden. Den moderna delen av Tbilisi är inte desto mindre imponerande – speciellt Rustaveliavenyn med sin utsökta 1800-tals arkitektur. Övernattning sker på hotell i huvudstaden.
Dag 7: ”På upptäcktsfärd genom Georgien med destination Östra Turkiet”
Vi börjar tidigt vår färd med buss med målet Akahaltsikhe i västra Georgien. Katschipelaren, eller katschis sveti, i riktning nordväst från Tbilisi blir vårt första delmål. Vi stannar till på vägen för att sträcka på benen och tillfredsställa lunchbehovet – antingen vid Rikotipasset eller tar med en picknick-lunch. Stoppet vid Katschipelaren möter en smal, hög och besynnerlig klipp-pelare som kröns av ruinerna från ett eremitage från 800-talet. En munk från den ortodoxa kyrkan, fader Maxim, har återupptagit verksamheten på toppen av pelaren genom att restaurera den medeltida stenkyrkan, vars mått motsvarar en normalstor lägenhet. Vid dagens slut når vi den georgiska staden Akhaltsikhe mot sydväst, där vi tar in på hotell och där du kan uppsöka en restaurang av egen smak och tycke. Staden med sina rötter i 1200-talet har ett utmärkt läge för ett ta oss vidare mot Turkiska gränsen under morgondagen. Akahaltsikhe är egentligen en ganska liten stad men ett trevlig stopp på vägen. I stadens historiska stadskärna finns Rabatis fästning som sticker ut med sina höga murar, torn och kupoler. Inne i fästningen finns ett hotell, ”Gino”, som äger en förträfflig Spa-anläggning som har öppet till 22.00. Få känner till denna facilitet, viken varmt kan rekommenderas för den som är i badtagen.
Dag 8: ”Nordöstra Anatoliens karga sjölandskap med Ararats topp i horisonten”
Efter frukost gör vi ett besök i Rabatis fästning och därefter är det dags att bita ihop och fortsätta vår färd mot berget Ararat. Det ska vara lite bökigt att komma fram om man ska nå platser som få resenärer får se. Frukost i all ära, sedan fortsätter vi den planerade rutten mot gränsövergången Georgien-Turkiet. Vi tar oss över gränsen med allt vad det innebär och fortsätter sedan med en ny buss mot Cildir-sjön. Vi passerar flera vackra vyer i öppna landskap som dramatiskt kommit att ändras sedan vi passerade de georgiska floddalarna. Vi stannar till för lunch vid en traditionell och karg fiskrestaurang nära Cildir, vid byn Esme Pinar. Mätta, dundrar vi söderut för att nå staden Dogubayazit och vårt Hotel Tehran. Vi ser till att stanna till för turkiskt-kaffepaus. På vår färd kommer Ararats bergsmassiv att göra sig alltmer märkbart, eller Ağrı Dağı som det heter på turkiska, alternativt Masis på armeniska. Dess högsta och snötäckta topp på 5137 meter kommer snart att dominera hela horisonten. Berättelsen om Noa som levt en slumrande tillvaro under delar av resan, blossar nu åter upp, där det ju heter; "På sjuttonde dagen i sjunde månaden blev arken stående på Araratbergen. Vattnet fortsatte hela tiden att minska, och när den tionde månaden kom, på första dagen i månaden, blev bergens toppar synliga." Låt oss snart börja utforska områdets kulturhistoria och se hur vi historiskt kan förstå de traditioner som växt fram i kölvattnet av gamla trosdokument.
Dag 9: ”Besynnerliga spår efter Noas ark samt ett förlorat kloster"
Vi kommer idag att ta oss så nära berget Ararat som vi kan. Först gör vi ett besök i en liten by, Gamla Kazan, där vi söker upp några megaliter som under senare tid fått en egendomlig koppling till Noas ark. Vi försöker förstå stenarna i ett kulturhistoriskt perspektiv och begripa hur folket i byarna kommit att sammankoppla dessa med Noa. Vi ska se att traditionen möjligen hämtar stoff ur tidigkristen tid. Vi följer sedan en av få vägar som leder upp mot Ararats norra sluttningar och den djupa Ahora-ravinen. Under flärdfria former intar vi en lunchbox i den lilla byn Yenidogan, eftersom vi kommer att befinna oss långt från matställen. Byn blir arenan för berättelser om sökandet efter Noas ark, om tidigkristen kulturhistoria och om de olika berättelser som kopplar Noa och försvunna reliker till denna plats. Det här blir verkligen ett spännande kapitel under vår resa. Vi fortsätter vidare tillbaka runt berget och 16 kilometer sydöst om Dogubayazit, eller tre kilometer från gränsen mot Iran. Från ett flygfoto, fotograferat av det turkiska flygvapnet under ett kartläggningsuppdrag 1959, dök här en säregen formation upp på bergens sluttningar. Det blev snart känt att man kommit Noas ark på spåren och världens underrättelsetjänster kopplades in. Vi söker upp den minst sagt märkliga formationen och försöker förstå dess betydelse för äventyrare, kreationister och förvirrade arkeologer. Finns det även här lämningar som intresserade tidigkristna pilgrimer? Vi söker svaren. Under eftermiddagen far vi tillbaka till Dogubayazit för middag och en välförtjänt sömn på vårt hotell.
Dag 10: ”Himmelska palats och den övergivna staden Ani”
Vi intar vår frukost och beger oss senare ett kortare avstånd för att bekanta oss med en helt annan historia – den vid Ishak Pashas palats. Byggnationen ligger på en bergssluttning med lämningar från urartisk tid och inleddes i slutet av 1600-talet. Palatset som med andra ord härrör från den ottomanska perioden, verkligen skriker ut sin skönhet bland vågsvallande kullar. Vi guidas runt i palatsets många spännande och vackra utrymmen såsom dess harem, fängelsehålor, kök och privata residens. Här krävs också tid för att exploatera och fotografera på egen hand. Efter detta äter vi vår lunch på platsen och inleder sedan vår återfärd i riktning mot övernattning i staden Kars norrut. Men först på vår väg och under eftermiddagens sena timmar, gästar vi den armeniska ruinstaden Ani. Staden var huvudstad för den armeniska furstedynastin bagratiderna under knappt hundra år från år 961. Vi besöker stadens magnifika grundplan med sin stadsmur, elaborerade och ibland gigantiska kyrkor, palats och talar om dess kommande öde fram till modern tid. Det är svårt att kortfattat beskriva upplevelsen av stadens storslagna om än utspridda lämningar, men när Ani var som störst hade det en befolkning på mellan 100-200 000 invånare. Som sådan, en rival till städer som Konstantinopel, Bagdad och Damaskus. Idag helt övergiven. Middagen äter vi i Kars, sannolikt på den traditionella restaurangen Hanimeli. Övernattar gör vi på hotell i Kars.
Dag 11: ”Drottning Tamaras grottstad och förunderligt god stör”
Frukost! Sedan tar vi bussen, eller ”tidsmaskinen” om ni så vill, den nordliga och snabba vägen norröver. Målet är att ta oss över gränsen och tillbaka in i Georgien. Vi stannar och intar något smått att äta på vägen och följer sedan Mtkvari-floden genom Meskheti-provinsen. Snart passerar vi den dramatiskt belägna borgen Khertvisi. Dess strategiska position bevakade vägen mellan städerna Akhaltsikhe och Akhalkalaki. Platsens första uppbyggnad lär ha blivit förstörd av Alexander den Store men dagens murar kan härledas till mitten av 1300-talet, efter det att mongolerna åter fått borgen på knä. Vi konstaterar att Alexander förmodligen aldrig var här och gör en avstickare söderöver mot Erusheti-bergen. På flodens västra strand möter vi det mäktiga grott-klostret i Vardzia. Här översållas sluttningarna av försiktigt uthuggna bostäder och religiösa installationer från mitten av 1100-talet. Vi besöker den labyrint av gångar som penetrerar bergets alla nivåer och gör oss bekanta med den flera hundra meter långa klippväggen. I komplexets östra del återfinns åttio separata grottbostäder med totalt 240 rum samt sex kapell. Vi gör oss bekanta med den utmejslade Dormition-kyrkan från 1180-talet och därmed drottning Tamaras gyllene period. Beroende på ankomst så intar vi en avkopplande lunch och georgiskt vin längs med flodkanten. Färden fortsätter sedan mot gränsen till Armenien där vi riktar in oss på vårt hotell i staden Gyumri. Middagen avnjuter vi en trivsam och speciell restaurang i stadens närhet där man specialiserats sig på lokalt odlad stör. Vi äter grillat.
Dag 12: ”Aragat ej att förväxla med Ararat sedan Yerevan by night”
Efter vår morgonmåltid i staden med det roliga namnet, far vi i riktning mot de armeniska bergen söderöver, Aragat. Dessa ska inte förväxlas med berget Ararat, vilket ni säkert inte heller gör efter dagarna i Turkiet. Under vår färd passerar vi genom gröna kullar och mindre byar. Vår lokala guide berättar om olika by-samhällen och landets olika minoriteter, t.ex. folkgruppen Yazidi. Vi beger oss sedan upp på berget Aragat och till den iögonfallande Amberd-fästningen. Vi färdas över ett högt bergspass och kommer in i betesfjäll och djupa dalar, kantade av snöklädda toppar. Amberd är en armenisk fästning från 600-talet med omgivningar på 2300 meters höjd. Fästningen, med sina torn, ligger mycket vackert på en klippa med utsikt ned över dalgångarna. Vi kommer att äta på vägen och siktar in oss på lunch hos en familj som åter gör oss bekant med det armeniska köket. Vi fortsätter sedan vår färd och kommer så småningom tillbaka till Yerevan där vi checkar in på vårt hotell och smälter lite intryck med egen tid. Denna kväll råder det inte brist på alternativ till en fullfjädrad middag. Sök upp en restaurang själva eller med vänner från resan. Möt sedan kvällen med en skön spatsertur.
Dag 13: ”Du kom väl ihåg att handla havtornssylt och armenisk brandy”
Nej, det är inte klart ännu. Idag följer du med till platsen för en av regionens äldsta kyrkor som ligger i Etchmiadzin – Armeniens motsvarighet till Vatikanen om du så vill. Här kan du uppleva en fascinerande resa genom tiden, gå in i katedralen, uppleva pågående ceremoni och beundra de slående samlingarna av bibliska reliker. Här kan du äntligen beskåda den enda reliken från Noas ark. Vid det här laget vet du redan allt om denna. Vi återvänder till Yerevan för lunch och sedan har du egen tid i staden igen och en fri kväll. Se till att handla sådant du väntat med – vad sägs om armenisk brandy? I de gamla rysktalande länderna, marknadsförs denna som Cognac. År 1900 vann nämligen denna brandy pris i Paris och imponerade på fransmännen så pass att den sedan dess har tillåtits att kallas ”Cognac”. Den var Churchills favorit. Eller besök kanske den stora matmarknaden där man kan köpa torkad eller färsk frukt – något som är traditionellt i Armenien. Nyplockade hallon smakar gudomligt och torkade mullbär är inte så pjåkigt det heller. Kanske hittar du en armenisk flöjt på stan - en så kallad Duduk. Traditionen gör gällande att den ska tillverkas av virke från aprikosträdet. Mycket ska man höra innan öronen faller av och ta därför tillfället i akt att njuta av dess toner. På kvällen kan du även ta en promenad ned till Republic Square för att se hur de jättelika fontänerna brusande skjuter ut belyst vatten till symfonier av klassisk musik. Detta är en avkopplande mötesplats för stadens innevånare efter mörkrets inbrott. Man känner att man är långt hemifrån… men inte länge till.
Dag 14: ”Farväl till kungarna av Urartu"
Efter midnatt beger vi oss tillsammans ut till flygplatsen i Yerevan. Nu är du redo att prata hål i öronen på nära och kära om en helt fantastisk färd i Södra Kaukasus. Resan är slut, men var ska man börja?
Vidare reseinformation, pris och bokning hittar du på Historiska Resors länk här under. Välkommen!