Foto: Levon Aghikyan
Foto: Levon Aghikyan

Bronsålderns Armenien -
gräv tillsammans med arkeologer

5 - 16 juli, 2019  
Utgrävningsresan återkommer när tillfälle ges!

- i samarbete med tidskriften Populär Arkeologi & Historiska Resor

Gör en unik resa i tiden - där du tillsammans med arkeologer gräver ut och utforskar det mytomspunna Armeniens förhistoria.

Nu har du möjlighet att arbeta tillsammans med arkeologen Richard Holmgren och en grupp armeniska arkeologer under en vecka i fält. Du kommer att gräva ut och att lära dig dokumentera gravar och boplatslämningar från tidig bronsålder (3 500-2 500 f.Kr.). Du bor på hotell i staden Gyumri, några kilometer från undersökningarna, där du har frukost, middag och lunchbox med dig till utgrävningen. Under veckan kommer du även att göra ett par exkursioner till järn- och bronsåldersplatser, du får handledning i fält, lyssna till kvällsföredrag samt spendera tid före och efter utgrävningen i huvudstaden Jerevan.   

Inga förkunskaper krävs, men du kommer däremot att återvända med mången lärdom. Kunskap i engelska är nödvändig för att kunna kommunicera och lyssna till de armeniska arkeologerna, även om Richard även delar med sig av sina kunskaper på svenska. Fältarbetet bringar upptäckarglädje, kvalificerade erfarenheter samt en unik upplevelse - emellertid inga akademiska poäng.

Ta tillfället i akt, dina knäskydd, arbetskläder och förverkliga drömmen om fjärran fältarkeologi!

Foto: Levon Aghikyan
Foto: Levon Aghikyan

Likt en mindre version av Mesopotamien, utvecklades en vital kultur längre norröver mellan de fertila flodsystemen Kura och Araxes. På den armeniska högplatån spreds här den så kallade Kura-Araxkulturen under nära 1 500 år med början från ca 3 600 f.Kr. En av de mer kända fyndplatserna för den tidiga bronsåldern heter Karnut och ligger i nordvästra delen av dagens Armenien. Platsen undersöktes för första gången på åttiotalet, men arkeologiska utgrävningar återupptogs under 2016. Under två år har nu tio gravar och 600 kvadratmeter av själva boplatsen grävts ut.

Arkeologen Levon Aghikyan, som forskar i gravskick från tiden, har identifierat nya och för tiden unika ritualer på platsen. Under juli 2019 får du möjligheten att själv arbeta vid sidan om arkeologerna för att studera nya teorier kring relationen mellan boplats och gravar samt aspekter på begravningsritualer, såsom varför det här finns skelettlämningar framför själva gravkamrarnas ingångar. 

Den armeniska staden Gyumri – tidigare det ryska Alexandrapol, domineras av en arkitektur med mörk vulkanisk sten. Gyumri blir vår bas. I fält arbetar du tillsammans med en grupp likasinnade entusiaster under ledning av engelsktalande arkeologerna Levon Aghikyan och Ruben Badalyan (Department of Early Archaeology), vilka är forskare vid Institutet för Arkeologi och Etnografi i Jerevan. På utgrävningen finns även arkitekten Lilit Ter-Minasyan, fotografen Arshaluys Mkrtchyan samt Annapaola Passerini från Cornell University som arbetar med C14-dateringar. 

Vår ciceron och handledare i fält är arkeologen Richard Holmgren ARCDOC, som förutom utgrävningar i Armenien har arbetat i Mellanöstern i snart 30 år. Med långa erfarenheter från utgrävningar på platser såsom klippstaden Petra, Pompeji och Döda havet, delar han nu med sig av sina kunskaper. Vi bor bekvämt men enkelt på turisthotell i Gyumri, Armeniens kulturella hjärta.  

Foto: Levon Aghikyan
Foto: Levon Aghikyan

Klicka på länken nedan för att läsa ett sammandrag av arkeologen Levon Aghikyans frågeställning kring gravarna i Karnut (PDF)

PLANERAT DAGSPROGRAM

Dag 1. Sverige – Yerevan
Utresa under tidig kväll från Arlanda med mellanlandning i Wien och ankomst till Armeniens huvudstad under natten dagen därpå. Vi reser med buss till hotell Aviatrans, centralt beläget i Jerevan för att installera oss här för ett par dagar. 

Dag 2. Yerevan - en stad som ingen annan
Efter en lite senare frukost åker du på en city tour med buss för att bekanta dig med Armeniens huvudstad. Efter detta har du tid att utforska staden på egen hand och äta en senare lunch på valfritt ställe. Jerevan har en mängd trevliga uterestauranger och kaféer. Om du vill så kan du även besöka det historiska muséet tillsammans mer er ciceron, vilket ligger ett par hundra meter från ditt hotell. Här finns ett ypperligt axplock av Armeniens alla tidsåldrar - en kräset utvald samling av de mest centrala fyndorterna. På kvällen väntar en lika väl vald och smaklig välkomstmiddag i centrala Jerevan. Det finns sedan flera pubar och nöjeskvarter, öppna för den som vill, då detta ju är en sedvanlig lördagskväll i storstaden.  

Dag 3. Gyumri - Armeniens kulturella hjärta
Efter en ledig förmiddag med lunch på egen hand, åker vi vidare till Armeniens kulturstad Gyumri. Vi kommer fram under sena eftermiddagen och du kan då bekanta dig med hotellets omgivningar, packa upp och under en gemensam middag får du en briefing om morgondagen, då vi kommer att inleda vårt utgrävningsarbete. Gemensam middag på hotellet.

Dag 4 till dag 10. Utgrävningsarbete – Karnut
Under en vecka, det vill säga sju arbetsdagar, kommer du att vara engagerad i utgrävningsarbetet i Karnut. Samtliga dagar har du frukost och middag på hotellet samt att du får en lunchbox med dig ut i fält. Från morgon till eftermiddag är du med och gräver ut såväl gravar som boplatslämningar. Du får bekanta dig med stratigrafisk utgrävningsteknik, fältritning och fyndbearbetning av exempelvis keramik. 
Under två tillfällen, efter arbetet, kommer vi även att fara iväg på två exkursioner där vi ska besöka det megalitiska monumentet Hartashen som ligger nära gränsen till Georgien. De märkliga Hartashen-stenarna - rader av jättestenar som sticker iväg i linjer långt bort över kullarna – hur gamla är de och hur passar de in med andra bronsåldersmonument? Här är landskapet kargt och byarna genuina. Vi kommer också att bese lämningar från den urartiska järnåldern. Under minst ett par kvällar kommer du även att kunna lyssna till föreläsningar om regionens mycket rika arkeologiska lämningar, historia, myter och legender.     

Dag 11. Gyumri – Jerevan
Under morgonen far vi tillbaka till huvudstaden Jerevan för att ta in på vårt hotell. Njut av staden och dess många sevärdheter och faciliteter. Du har tid att införskaffa sådant du vill ta med dig hem och du kan disponera dagen hur du vill – kanske gör du det tillsammans med dina kollegor och nya vänner från utgrävningen. Både lunch och middag råder du över själv denna dag. Den enda tid du behöver tänka på är strax efter midnatt, då vi tillsammans far ut till flygplatsen. 

Dag 12. Hemkomst
Hemfärden under föregående natt ger ankomst till Arlanda under tidig förmiddag. Sedan har du all tid i världen att botanisera vidare i din förvärvade erfarenhet och kunskap. Du kommer att ha mycket att berätta!

 

Foto: Richard Holmgren
Foto: Richard Holmgren

Megaliterna i Hartashen - en av utflykterna under utgrävningsveckan.

Pris & Resfakta:

Ordinarie pris per person med del i dubbelrum: 29.490:-
Prenumerantpris per person (Populär Arkeologi), del i dubbelrum: 27.990:-

Enkelrumstillägg: 3.490:-    

I priset ingår
 • Flyg ToR Stockholm-Yerevan via Wien,
 • flygavgifter 
 • transporter, visningar samt entréer enligt program
 • 9 nätter på mellanklasshotell och 2 nätter på mellanklasshotell efter/före flygresor
 • 10 frukostar
 • 8 lunchboxar
 • 9 middagar
 • visst grävmaterial, kunskapsförmedling och handledning i fält av svensk arkeolog/färdledare samt engelsktalande arkeologer
 • guidning på utflykter enligt program (guidning sker på engelska och svenska)
 • skatter (sådana över jord)


I priset ingår inte

 • Enkelrumstillägg (se ovan för pris)
 • Reseförsäkring
 • Dryck
 • Dricks

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans grävarbete och visningar. Ta med knäskydd och arbetskläder. Avbeställningsskydd kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Resan sker i samarbete med Historiska Resor. Klicka på logon nedan för att boka resan och för vidare information från deras hemsida. Du kan också ringa dem direkt på telefon: 08-54595220.

Välkommen!

Priset är baserat på de flygtariffer och skatter som gällde september 2018. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. Ditt namn skall i bokningen överensstämma med stavningen i det pass du tänker använda under resan. För resans genomförande erfordras 20 deltagare. Övriga resevillkor enligt HISTORISKA RESORs hemsida: www.historiskaresor.se

Historiska Resor AB
Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm, 08-545 95 220, homeros@historiskaresor.se, www.historiskaresor.se

Foto & Illustrationer: Levon Aghikyan
Foto & Illustrationer: Levon Aghikyan

Någon fråga om resan?