loading...

Tidsresenären - Myternas Armenien

​...en resa genom legender och dramatiska landskap...
  • 22-30 april, 2016


Denna nya Tidsresa till Armenien kombinerar det bästa av tidigare års Armenienresor med den unika resan ”Noas Land & Ararat”. Under resan har du dessutom helpension.

Resan ger dig ett unikt tillfälle att uppleva landets historia, dess fantastiska natur samt dess moderna kultur med allt vad det innebär av traditioner och sedvänjor. Er reseledare som har arbetat med utgrävningar i landet, levererar tillsammans med lokala guider, en lättillgänglig bild av den moderna och forna kulturen. Resans val av platser är en skön blandning av naturupplevelser vid berget Ararats fot, pågående utgrävningsplatser, spännande miljöer och lokala kök. 

Väl mött till en resa som tillfredsställer alla sinnen!

 

- PRIS, RESFAKTA & BOKNING SE NEDERST PÅ SIDAN

Dagsprogram

Programmet i korthet

Dag 1: Avresa från Arlanda via Moskva till Yerevan. Välkomstmiddag och centralt boende i Armeniens huvudstad Yerevan.

Dag 2: Stadstur i Yerevan / Erebunifortet & armenisk forntid / lunch i Oghakadzevparken / Armenisk konjak med provsmakning / Egen tid / Middag och övernattning i Yerevan.

Dag 3: Aragatbergen & Amberd / lunch hos privat familj / Den heliga staden och relikmuséet / Middag och övernattning i Yerevan.

Dag 4: Klosterkyrkan Khor Virap vid Ararats fot / Utgrävningen i Arenigrottan / Lunch vid grottan / Noravank / Carahunge - Armeniens Stonehenge / Middag och övernattning i Goris.

Dag 5: Grottstaden Khnzoresk / Tatevs vingar / Lunch / Tatevs kloster och universitet / Middag och övernattning i Goris.

Dag 6: Utfärd till Ughtasarberget med lunchbox / Eghegis / Övernattning och middag i Hermons stugby.

Dag 7: Selimpasset längs Sidenvägen / Caravanserai / Noraduz / Lunch på fiskrestaurang vid Sevansjön / Garnitemplet / Geghard / Middag och övernattning i Yerevan.

Dag 8: Armeniens arkeologiska museum / Lunch / Matmarknaden / Dudukhantverk / Egen tid i staden / Middag och övernattning i Yerevan..

Dag 9: Yerevan Cascade / Lunch / Hemresa från Yerevan via Moskva till Arlanda (prel. flygtider, se nedan).

Detaljerat dagsprogram

Dag 1: ”Välkommen till legendernas Armenien” Avresa sker från Arlanda via Moskva till Yerevan. Vi åker sedan in till stadskärnan och checkar in på vårt hotell mitt i Yerevans centrum. Efter uppfräschning kilar vi iväg och äter en trevlig och efterlängtad välkomstmiddag på en gemytlig restaurang – självklart ser vi till att ditt första möte med det armeniska köket blir ett mycket angenämt sådant.

Dag 2: ”Stad i skuggan av Ararat och fermentering av klass”
Efter frukost lär vi känna Armeniens huvudstad, Yerevan. Er engelsktalande guide kommer att göra dig bekant med det moderna Armenien och många av stadens speciella institutioner och byggnader. Du kommer också att få en bra överblick av stadens centrala delar, såsom Republic Square och Operahuset, så att du själv också kan hitta runt i staden när du så önskar.
Därefter ger vi i oss i kast med att närma oss den armeniska järnåldern och det mäktiga urartiska kungariket. Vi utforskar en i raden av befästningar som bredde ut sig längs med det norra urartiska gränsområdet. Erebuni är en sådan plats och var under 700-talet f.Kr. ett betydelsefullt politiska, ekonomiska och kulturella centa. Namnet Yerevan kan härledas ur namnet Erebuni. Ta bort ”i” i namnet Erebuni och hör efter får du se. Vi undersöker de otroligt välbevarade kilskrifterna daterade från tiden för kungarna av Urartu - Argishti och hans son Rusa. Sedan äter vi vår försa lunch i en av Yerevans vackra parker – vi slår oss ned vid ett långbord och smakar av nya rätter och drycker.
Mätta och belåtna väntar sedan ett intressant besök på den berömda och armeniska brandyfabriken ”Ararat”. I de gamla rysktalande länderna, marknadsförs den armeniska brandyn som Cognac. År 1900 vann nämligen denna brandy pris i Paris och imponerade på fransmännen så pass att den sedan dess har tillåtits att kallas ”Cognac”. Vi besöker fabriken, guidas bland tunnor och lär oss smaka av riktigt destillerad ”druvjuice”.
På kvällen hittar vi ett nytt ställe för en trevlig middag tillsammans. Då vårt boende i Yerevan ligger centralt, så kan man senare möta kvällen med spatserturer genom ett rikt gatuliv av caféer, pubar och nattöppna affärer.

Dag 3: ”Berg, heliga platser och virke från Noas Ark såklart”
Efter morgonmåltiden far vi i riktning mot Aragatbergen. Under vår färd passerar vi genom gröna berg och kullar, porlande bäckar och mindre byar. Vår lokala guide berättar om olika bysamhällen och landets olika minoriteter, t.ex. folkgruppen Yazidi. Vi stannar till en stund för att uppmärksamma den helige Mesrop Mashtots (skaparen av det armeniska alfabetet). Armenien har sitt egna grafiskt unika alfabet sedan år 405 e.Kr. vilket ursprungligen bestod av 36 bokstäver.
Vi beger oss sedan upp på berget Aragat och till den iögonfallande Amberd-fästningen. Färden går över ett högt bergspass med betesfjäll och djupa dalar, kantat av snöklädda toppar. Amberd är en armenisk fästning från 600-talet med omgivningar på 2300 meters höjd. Sannolikheten att möta en herde är större än att se ”trekkers” längs med vandringslederna. Fästningen, med sina torn, ligger mycket vackert på en klippa med utsikt ned över dalgångarna. Vi fortsätter sedan vår färd tillbaka ned i diset och kommer så småningom till vårt lunchställe, som vi denna dag får oss serverad hos en armenisk familj.
Nästa besök blir i en av världens äldsta och kristna kyrkor som ligger i Etchmiadzin – Armeniens motsvarighet till Vatikanen om du så vill. Här kan du uppleva en fascinerande resa genom tiden, gå in i katedralen, uppleva pågående ceremoni och beundra de slående samlingarna av bibliska reliker. Här finns även den enda reliken från Noas Ark att beskåda. Jodå, det stämmer.
Efter återkomsten till Yerevan och en angenäm middag i gott sällskap har ni kvällen fri. Ta till exempel en promenad ned till Republic Square och se hur de jättelika fontänerna brusande skjuter ut belyst vatten till symfonier av klassisk musik. Denna är en avkopplande och folklig mötesplats för stadens innevånare efter mörkrets inbrott. Man känner att man är långt hemifrån. 

Dag 4: ”Grottan med världens äldsta vin och österns Stonehenge” Idag reser vi till södra delen av Armenien. Vi besöker klosterkyrkan Khor Virap som ligger på en vacker plats med det bibliska berget Ararat närmare än någonsin. Idag gestaltar detta komplex en stor omdanande historisk händelse – antagandet av kristendomen i Armenien, år 301. Armenien var det första landet i världen som blev officiellt kristet. Vi går ned i kryptan där det hela började samtidigt som vi inte kan låta bli att snegla på Ararats snövita topp.
Efter ett par timmar når vi en värld av strömmande floder och fertila dalar, Vayots Dzor-provinsen. Vi utforskar den spektakulära kultgrottan Areni-1, där vår ciceron har deltagit i utgrävningar av väldens äldsta och mer än 6000 år gamla vinframställning. Det sägs att Noah planterade den första vingården i trakten.
Lunchen äter vi någonstans under skuggiga lövverk – vi äter nybakat lavashbröd som kan fyllas med kryddväxter och örter samt ost och honung, kanske tillsammans med sval Kilikia-öl, armeniskt vin eller en iskall vodka gjord från frukter och bär från trakten.
I området besöker vi även det spektakulära Noravank-klostret, positionerat vid lodrätta och rosenfärgade klippor. Trodde ni att ni kunde bli trötta på kloster? Armenien bevisar motsatsen – vi lovar. Det handlar om landskap, karaktär, färger och spännande arkitektoniska lösningar.
Efter lunch fortsätter färden till ett märkligt monument, Carahunge. Här finner vi mäktiga stenmonument som kanske vittnar om flydda och forna kunskaper om himlakroppar och stjärnhimlen. På kvällen äter vi middag och somnar gott på vårt hotell i staden Goris i sydöstra Armenien.

Dag 5: ”En färd på vingar till en svindlande klostermiljö”
Efter frukost gör vi oss redo att besöka den spännande platsen Khndzoresk. Platsen är känd för sin spektakulära dalgång med pittoreska bergsformationer och sina gamla grottbosättningar. Många av dessa används fortfarande som stall och förråd, men beboddes senast på 50-talet. Vi far vidare och äter lunch med vacker utsikt i de nära omgivningarna samt gör oss sedan redo för en färd på Tatevs Vingar. Detta är en linbana som går mellan staden Halidzor och klostret Tatev. Linbanan är en unik och välbyggd konstruktion från 2010 och är världens längsta och fritt hängande i sin kategori. Under färden ”flyger” vi över den 320 meter djupa floddalen, Vorotan. Efter detta väntar klostret Tatev som är ett komplex från 800-talet, beläget på en hög basaltplatå nära byn Tatev. Klostret är känt som biskopssätet av Syunik och var ett viktigt ekonomiskt, politiskt och religiöst centrum. Under 13- och 1400-talet inhyste klostret även ett av de viktigaste medeltida universiteten i Armenien. Men, viktigast av allt är upplevelsen i sin helhet - ett vackrare beläget kloster är svårt att finna.

Dag 6: ”Vem skrev getskrift på 3300 meters höjd?”
En annorlunda och äventyrlig dag väntar. Idag, större delen av dagen, packar vi med lunchbox och antar utmaningen att ta oss upp till det 3300 meter höga berget Ughtasar. Få har gjort detta. Vi äter frukost i Goris och far sedan till bergets fot där ryska UAZ-452:or väntar – vad är det? Det är rysk fyrhjulsdrift när den är som bäst och efter ett par timmar når vi höjder där endast forntiden lämnat sitt avtryck. Kanske är det sol eller ett lätt snöfall som ackompanjerar vårt besök bland tusentals spännande ristningar uppe på den gamla vulkanen? Vi lär oss mer om dessa för världen unika hällristningar och vi studerar hur viktig bergsgeten var för traktens tidiga människor. Detta blir inte bara en fantastisk naturupplevelse, men här öppnar sig en hel värld av insikter, till exempel den om hur julbocken kom att hamna under vår julgran.  
Med friska kinder far vi sedan västerut där vi ska lokalisera en ny arkeologisk fyndplats vid namn Eghegis. Detta är en judisk gravplats som studeras i detalj av historikern Michael Stone. Platsen har blivit en stor överraskning för hela akademien, då upptäckten är unik i sitt slag.
Därefter är det dags för middag och den intar vi vid den vackert belägna stugbyn Hermon – där vi också övernattar för att ta oss vidare norrut.

Dag 7: ”Sidenvägen, färsk fisk från Sevansjön & kyrkor uthuggna i berg” Njut av frukost innan era ciceroner tar er med mot en av de gamla passagerna för Sidenvägsrutten, Selim-passet. Vi stannar och besöker ett av de medeltida härbärgena från 1300-talet, vilket uppfördes längs med vägen. En fascinerande plats som ger en bild av hur det gick till när packdjur och handelsmän samsades under ett och samma tak, ibland i isande snöstorm.
Efter ytterligare en färd besöker vi sedan den medeltida begravningsplatsen Noraduz. Platsen pryds av den största samlingen av khachkar-stenar i republiken Armenien. Vad en khatchkar är för något, det blir en spännande upptäckt för både kulturhistoria och öga. Efter detta når vi den högt belägna och vackra Sevansjön där vi intar lunch på en traktens bästa fiskrestauranger.
Slumra till en stund medan vi dundrar vidare till en plats som heter Garni. Platsen har bevarat en alldeles speciell byggnad. Här finns nämligen det enda och fram till idag, forna och bevarade monumentet av hellenistisk arkitektur i Kaukasusområdet. Templet står på en naturligt fortifierad platå med utsikt över djupa ravindalar och säregna basaltformationer. Vi försöker reda ut templets funktion.
Nästa stopp blir det magnifika Geghard-klostret som delvis är uthugget ur det intilliggande berget. En del av klostret leder in i ett naturligt kyrkorum medan nästa port leder till klippan med naturligt framrinnande vatten – ett urtjusigt koncept som elegant förenar natur och kultur. Har vi tur så ljuder dessutom klipp- och kyrkväggarna av ekot från armenisk körsång. Efter en lokal guidning, så ta er tid att vandra runt på platsen eller bara slå er ned i solen.
Väl tillbaka till Yerevan checkar vi åter in på vårt hotell. Vi äter en ny spännande middag och känner oss nu ganska bekanta med Yerevan – som att komma tillbaka hem.

Dag 8: ”Från vad som hände norr om babyloniska riket till frukt & flöjt” Vi gör ett mycket viktigt och intressant besök i det arkeologiska museet, ”Museum of Armenien History”. Här finner ni påtagliga godbitar från Armeniens rika förflutna vilka ger en utmärkt överblick av forna kulturer i det armeniska höglandet. Fynden är av så pass olika karaktär att det är lätt att glömma dagarna man letade efter en stol på ett museum. Museipersonalen är dessutom väldigt duktiga på att förmedla sina samlingar och att visa de mest betydelsefulla delarna av regionens forna prylkavalkad. Inte minst så får ni även se en välbekant tingest, nämligen världens äldsta lädersko – en sko från en plats som ni redan besökt under dag 4, grottan i Areni. Därefter väljer vi en plats att inta vår lunch och där vi kan avnjuta svala drycker.
Sedan besöker vi den stora matmarknaden där man kan köpa torkad- eller färsk frukt – något som är mycket sedvanligt i Armenien. Nyplockade hallon smakar gudomligt och torkade mullbär är inte så pjåkigt det heller. Torkad frukt är något väldigt speciellt i Armenien och besöket på marknaden är ett utmärkt tillfälle att inhandla sådant man vill ta med sig hem till Sverige. Vi kommer idag också att besöka hantverkare för att se hur man tillverkar Armeniens nationalinstrument – en flöjt, en så kallad Duduk. Traditionen gör gällande att den ska tillverkas av virke från aprikosträdet. Mycket ska man höra innan öronen faller av och ta därför tillfället i akt att njuta av Duduken.
Du kommer också att ha tid för egen tid i Yerevan under eftermiddagen och så småningom vankas det avskedsmiddag.

Dag 9: ”Du kom väl ihåg att handla havtornssylt och armenisk brandy” Strax efter lunch lämnar vi Yerevan och tar oss gemensamt ut till flygplatsen för att åter bege oss till Sverige. Tillåter väder och ljus, så får du åter en fantastisk utsikt över Ararats berg och en sista möjlighet att lokalisera Noas Ark. Denna gång uppifrån. Förmiddagen är ett utmärkt tillfälle att handla sådant som du vill ta med dig hem från Armenien. Du får hjälp och tips om var du hittar det du söker. På vägen till flygplatsen ska vi också stanna till vid ett alldeles speciellt byggnadsverk i Yerevan, ”Cascade”. Här finns fint armeniskt hantverk för den som vill pressa gränserna för Aeroflots 23 kilo och inte minst huserar här berömda konstverk av skulptören Fernando Botero.

Pris & Resfakta

Resans pris från 17 900:-​

Enkelrumstillägg 2 500:-


I priset ingår
  • Flyg Stockholm-Yerevan med Aeroflot  inkl. flygskatter. Aeroflot har de absolut bästa flygtiderna samt en ny flotta med bekväma plan. 
  • Inkvartering med del i dubbelrum samt helpension.
  • Transporter & entréer enligt program.
  • Guidning och utflykter enligt program. Guidning sker delvis på engelska och delvis på svenska.


I priset ingår inte

  • Enkelrumstillägg
  • Avbeställningsskydd & Reseförsäkring
  • Dryck
  • Dricks
Priser med reservation för eventuella valutaförändringar.

Resan sker i samarbete med Resecenter. Klicka på logon nedan för att komma till Resecenters hemsida. Du kan också ringa dem direkt på telefon: 011-20 03 90 eller 013-28 02 90.

Välkommen!

Någon fråga om resan?

Klicka på kartan för att
se din resrutt
Klicka nedan för större bilder
Klicka nedan för större bilder