Information & tips inför resan - Armenien

Reseinformation


Landet:
Huvudstaden Yerevan, i Armenien, ligger vid foten av berget Ararat som idag ligger i Turkiet - du kan tydligt se det över 5000 meter höga berget från Yerevan.
 Idag finns ingen öppen gräns mellan Armenien och Östra Turkiet. Vill du ha en snabb och bra översikt av Armenien, så titta gärna in på Internets Wikipediasidor. Det finns idag ingen bra översiktlig guidebok över Armenien på svenska, men många bokhandlare, t.ex. bokus.com säljer flera bra guideböcker på engelska. Är du användare av en läsplatta eller en smartphone, så har Svenska UD en alldeles utmärkt app som är gratis. Den heter UD Resklar. Där finner du information om alla världens länder samt råd och tips om hälsa, vaccination och reseförsäkring. Appen är även utmärkt för att få fram fakta om Armenien - till exempel landets geografi, språk, religion och politiska system och annat. Du kan Ladda ned appen från iTunes eller Google Play.

Pass och Visum:

Se till att du har ett giltigt pass och att det även har en giltighetstid om minst sex månader efter inträdet till Armenien. Som svensk medborgare behöver du inget visum till Armenien. 

Pengar & Valuta:
Bästa betalningsmedlen att ta med sig på vår resa är Euro för växling till AMD samt ett kreditkort. I Armenien betalar man med den armeniska valutan Dram, som förkortas AMD. Det är inte alltid lätt att hitta och växla in AMD inför resan, men det finns många bra möjligheter att växla i Yerevan. I huvudstaden finns flera möjligheter att betala med kreditkort. Bäst täckning har VISA. Med ditt kreditkort kan du även ta ut pengar via otaliga automater i Yerevan, men beroende på vilken uttagsavgift du har på ditt kort, så kan det vara lämpligt att växla in till Euro inför din resa. Dessa kan du vidare växla in till AMD, med god kurs, via ett flertal lättillgängliga växlingskontor som till och med brukar finnas i närköpsbutiker. Många har öppet dygnet runt och är säkra som växlingskontor. Ett sådant finns till exempel endast femtio meter från vårt hotell. Räkna med att den lunch som du betalar varje dag (i samtliga länder) ligger runt motsvarande 100 kronor, detta vid sidan om annat du kan tänka dig vilja köpa under resan. Om du vill beställa tex. alkoholhaltiga drycker under middag och lunch, så kostar det också extra. Dessa är dock mycket billiga i Armenien - räkna med en tredjedel av svenska priser på öl och vin. 


Försäkring:
Försäkring tecknar du själv inför resan, antingen i form av en separat reseförsäkring eller ser över vad som ingår i din hemförsäkring. 

Hälsa & Vaccinering:

Vi kommer att vandra en del vid de platser vi besöker. Detta kommer att ske i ett tempo så att alla hänger med, men se upp med dåliga knän. Känner du dig osäker på din ork, så löser vi det på plats. Känner du att du vid vissa tillfällen föredrar att slå dig ned ett slag, så låt oss bara veta på plats. Man behöver inte hänga med på allt och det finns alltid lösningar för trötta ben eller de dagar som man känner sig tröttare än andra. Att dricka mycket vatten under resan är kanske det bästa sättet att hålla sig i trim och fri från uttorkning med påföljande besvär. Det kan rekommenderas att man även tar med vanliga huvudvärkstabletter.

Inga obligatoriska vaccinationer krävs för vår resa, men om du vill, kan du höra med din näraliggande vårdcentral eller vaccinationscentral i god tid före avresan. För vaccinering inför resan brukar man då föreslå Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationer samt skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot).
Är du känslig för mygg, så ta med ett medel du har god erfarenhet utav. Myggor är inte vanliga under denna resa, men på vissa platser kan myggor förekomma i linje med säsong och årliga variationer


Dricks:
På flera av de platser som vi besöker ses dricksen som en naturlig löneförmån. Vi kommer att ge dricks till våra utländska guider samt busschauffören, de som ger oss service på hotellen samt andra som tar hand om oss. Lämplig dricks är motsvarande ca 30 kronor per dag och person. Denna summa samlas in av er reseledare och fördelas sedan till de som det berör.

Bagage och flyg:
På Aeroflot får du checka in ett större bagage om max 23 kg. Ditt handbagage får väga 10 kg. En sak som man kan tänka på är att se till att packa ned ett lätt ombyte, dvs. underkläder och någon lätt tröja samt toalettartiklar även i det lätta handbagaget. I sällsynta fall händer det att ett bagage kan försenas innan det slutligen kommer tillrätta. Detta kan hända under alla resor och kan bero på en eventuell försening som gör att ditt incheckade bagage inte hinner med ditt anslutande flyg. Det kan vara bra att tänka på detta under resor generellt och tillåter dig att fräscha upp dig i väntan på att ditt försenade bagage sänds till ditt hotell. Tänk dock på att inte ta för mycket flytande vätskor i ditt handbagage såsom tandkräm eller andra toalettartiklar i flytande form. På Arlanda ska dessa läggas i en genomskinlig en liters och återförslutningsbar plastpåse (finns på plats). Varje enskild förpackning får rymma högst 100 milliliter. Du får ta med dig så många förpackningar som får plats i plastpåsen och du måste kunna stänga påsen.
Om du vidare använder någon form av medicinering. Se då till att du har tillgång till denna i det bagage du alltid bär med dig. Vi flyger med Aeroflot. Aeroflot har de bästa flygtiderna och är numera verkligen inget annat än just "flott". Nya flygplan av typen Boeing och Airbus ackompanjeras med fin service och skickliga piloter.Väder:
Vädret under resan kan vara varierande. Det vanliga är soliga dagstemperaturer på 20–30 grader samt ibland kalla morgnar och nätter. Vi kan mycket väl drabbas av betydligt högre temperaturer och i värsta fall även kyla och regn på vissa platser. Med största sannolikhet får vi dock ett väder som påminner om en svensk sommar. Eftersom vi på flera ställen kommer upp på högre höjd, så kan temperaturen sjunka avsevärt. Läs därför vidare under rubriken "klädsel" för att skapa dig en uppfattning om vad du bör ta med dig i klädväg.

Klädsel:
Fötter: Vi kommer att vandra en hel del. Av största vikt är därför bra skor. Många resenärer dyrkar kängor. Resan vill dock slå ett slag för normala och gåvänliga skor med bra sula eftersom kängor med stort "K" kan bli både klumpiga, varma och inte minst förstörande där fornlämningar ligger ytligt. Försök dock att undvika öppna skor eftersom klippor och stenar kan vara vassa. Kom ihåg att vi alltid har tillgång till vår bus, under rundresan. Detta gör att du inte behöver vara ängslig för att bära med för mycket av klädsel. Du kan alltid lämna det du för tillfället inte behöver i buss eller jeepar. För de som uppskattar ett ombyte till middagen eller annat, så kan det givetvis vara skönt att byta till ett extra par skor. Vandringssandaler är heller ingen dum idé, speciellt eftersom de inte tar någon större plats och kan alterneras med stadigare skor där värmen är mer påtaglig eller om dina huvudskor blir våta.

Huvud: Hatt eller en tjock hårkalufs brukar vara bra mot solen. Notera att det är extra viktigt att skydda huvudet. Det kan ibland vara svårt att inse hur mycket värme som ett bart huvud exponeras för. Om man inte drabbas av akut värmeslag, vilket man inte får, så kan illamående och feber följa som resultat av dåligt skydd på huvudet.

Kropp: Det finns inga sedvanliga restriktioner för klädsel vid flertalet av de platser vi kommer att besöka. Det går alltså utmärkt att gå i shorts och t-shirt de dagar som det är varmt. Vi rekommenderar dock att alltid ha ett par tunna långbyxor och en långärmad skjorta vid varma dagar - eller åtminstone snabb tillgång till detta. Vid besök i vissa kyrkor är en mer repektabel klädsel nödvändig. Vi meddelar om detta i tid för sådana besök. Men se upp för den starka solen på vissa platser. Ta gärna med solskyddskräm. För kvällarna utomhus eller höga höjder, är naturligtvis en tjockare tröja och en varm jacka ett måste.
För eventuella bad, ta med badkläder om du vill. Till exempel har hotellet i Yerevan tillgång till en privat pool mot en mindre avgift.
Skydd mot regn är givetvis bra. Vi försöker förstås undvika att exponera oss i onödan för regnoväder, men ibland kan det vara oundvikligt. En vattenavstötande jacka i kombination med en liten hopvikbar regnponcho är ypperligt. Ett beprövat litet hopvikbart paraply är inte heller en dålig lösning.

Mat & Dryck:

De hotell som vi kommer att bo på erbjuder bra frukost. Det varierande utbudet av varmrätter och andra smårätter öppnar även goda möjligheter för vegetarianer. Vatten finns att köpa på flera ställen samt på hotellet. Se till att ta med en liten ryggsäck eller en smidig axelväska för att förvara vatten samt andra småsaker i.

Kommunikation och el:
Adapter krävs men de flesta stickkontakter som har smala “pinnar” går att trycka in i uttagen (sådana som är typiska för t.ex. mobilladdare).
Man kan ringa utrikes från alla hotell och svenska mobiltelefon fungerar vid alla tätbefolkade platser som vi besöker, även om det är dyrt att ringa (SMS är att rekommendera). I dagsläget har samtliga våra hotell i Armenien tillgång till Internet. Har du en bärbar dator, en smartphone eller något mittemellan, så har de flesta hotell även gratis trådlös anslutning. Detta ger den trevliga kvällsmöjligheten att dela med sig av upplevelser genom mail och foton eller t.o.m. dig själv, genom Skype.

Är något oklart eller är det något annat du funderar över?