Hur man tillverkar zombiepulver

Zombiepulver Zombiepulver

I mitten av 70-talet blev etnobotanisten Wade Davis sponsrad av ett läkemedelsföretag för att undersöka existensen av ett beryktat zombiepulver på Haiti. Pulvret sades generera ”levande döda” med en förlamande effekt. Läkemedelsindustrin såg möjligheten att utveckla dessa egenskaper för användning vid narkos och bedövning. I sin vetenskapligt omstridda bok ”Passage of darkness” redogör Davis sedan för ett av de märkligare och drogrelaterade fenomen som någonsin studerats. Zombiefrågan blev en svår nöt att knäcka och systematiserad kunskap var inte lätt att tillämpa. 
 

Den väsentliga ingrediensen i pulvret var nervgiftet tetrodotoxin, vilket erhölls ur blåsfisken. Vi känner även denna aktiva substans från den japanska och stundom dödliga fiskrätten fugu. Nervgiftet i pulvret gör förtäraren skendöd från några minuter till någon timma för att senare låta dig ”återvända” från de döda (om inte dosen är för stark, vill säga).

Giftet tetrodotoxin kommer från blåsfisken Giftet tetrodotoxin kommer från blåsfisken


Vodunprästen utför ritualen som ett socialt straff - en slags avskräckande bestraffning. Det värsta som kunde hända för Haitis svarta befolkning var att bli av med sin individualitet och hamna under någon annans kontroll. Detta var en analogi och ständig påminnelse till tiden för slavsamhället. Tanken om zombien var en del av den lokala kulturen, där tron på samtida inre och yttre omständighet, var väsentliga för att ritualen skulle fungera. För offret var zombiefieringen beroende av tre viktiga faktorer; kulturell påverkan följt av paralysering och slutligen förvirring.

Zombien har gjort comeback i västerländsk populärkultur. Varför vet vi inte, men möjligen finns svaret i en ängslan att förlora sin personlighet i en alltmer digitaliserad och snabbt ombytlig värld? Kanske finns där även en oro för möjligheten att kunna påverka ditt eget liv - detta under oket av centraliserade lagar och regler, prestationer och skulder - sådant som kan begränsa din frihet och ditt oberoende.
 

(ca 13 minuter in i programmet)

Från onsdag 16 mars 2016, kl 14.30 

Recept

zombiepulver

I detta recept förekom inga mänskliga kvarlevor. I andra lokala recept var fragment från nermald skalle, underarm och skenben från utvalda gravar vanliga. Enligt bokur, vodunprästen, var dessa pulver de ”giftigaste” och den rituella gravingrediensen hade en starkt psykologisk reaktion på offret.

Ingredienser

- tusenfoting (Polydesmidae)
- fågelspindel (Theraphosidae) eller Araignée-crab, som den kallas på Haiti.
- ödla (Anolis coelestinus, Cope)
- padda (Bufo marinus)
- blåsfisk (Diodon holocanthus) innehåller det mycket starka nervgiftet tetrodotoxin!
- citron
- ammoniak
- kleren (destillerad sprit från sockerrör)


1) Tillredarens (vodunprästen) armar och händer smörjs med en skyddande lotion innehållande citron, ammoniak och kleren. Placera bomullspluggar i näsan, ta på en skyddande hatt och täck hela kroppen med hampasäckar.
2) Blåsfisken och paddan soltorkas under några dagar under stark sol.
3) Därefter värms fisken och paddan försiktigt över öppen eld. Det är viktigt att inte värma för länge då djurens aktiva gifter kan försvagas.
4) Mal sedan ovanstående ingredienser i en mortel till ett grovt fragmenterat stoff.
5) Rosta sedan spindeln (exempelvis en ”Haitian Brown”) med tusenfotingen samt den ogiftiga ödlan, ganska hårt. Värmen kan vara hög eftersom dessa djur inte har några aktiva toxin som kan förstöras.
6) Lägg sedan de rostade djuren i morteln och fortsätt att mala alltsammans tillsammans med blåsfisken och paddan - detta till ett pulver som även filtreras för att slutligen ge ett grövre pulver.
7) När pulvret appliceras på offrets kropp skapar det en känsla av myror under huden. Kliandet (paddans gift) skapar sår som gör att tetrodotoxinet når blodflödet. Mest effektivt är pulvret om det tas oralt under extremt noggrann dos. I vissa recept förekommer växtdelar för att skapa klåda och irritation på huden.

8) Överkurs: förmodligen var det den giftiga örten, Datura stramonium, som medförde amnesi och extrema hallucinationer som användes för att skapa ett ”efterpulver”. Om det första pulvret fick offret att skenbart dö och sedan återvända från de döda, så var det denna så kallade ”zombiegurka” som senare skapade ett bisarrt beteende. 

 
(lokala varianter förekom på Haiti samt skilda åsikter på ingrediensernas effekter)