Podcasten - Oupptäckta Skatter

Oupptäckta Skatter är en podcast med journalisten Emil Sergel och arkeologen Richard Holmgren. Utifrån egna erfarenheter, resor och utgrävningar vid jordens alla hörn, undersöker de platserna för världens oupptäckta skatter. I äventyrets anda siktar podden alltså inte på redan upptäckta platser och gömmor - den blickar framåt. På vägen mot möjliga upptäckter dyker programledarna ned i rafflande historier som skriker av upptäckarglädje – stoff som leder lyssnaren till insikt och stundom även till faktiska ruiner och kvarlevor. 


Receptet blir en spännande resa mot förlorade skatter, glömda gravar och försvunna städer samt förbisedda dokument. Detta är upptäcktsjakten för såväl entusiasten som den nyfikne lyssnaren, eller om man så vill - en plats där myter och legender blir verklighet...
 

Podden Oupptäckta Skatter

Emil Sergel  är frilansjournalist och dokumentärfilmare med hela jorden som arbetsplats. Han har under de senaste 15 åren härjat runt i berg, hav och i öknar - alltid med kameran i handen. Dessutom har han skrivit tre böcker, den senaste om bushpiloten Elin Larsson i Papuas djungler. Mer om Emil på www.emilsergel.se

Richard Holmgren  är arkeolog. Första skottkärran sköts i Konungarnas dal vid sidan om upptäcktsresor i Kina, Amazonas och sökandet efter Columbus skepp i Västindien. Han har vidare arbetat med utgrävningar i Syrien, i de antika städerna Petra och Pompeji, dokumenterat etrusker och Egyptens oaser samt förhistoriska grottor i Armenien. Sedan 90-talet leder han utgrävningar med Svenska Dödahavsexpeditionen. 
 

Podden Oupptäckta Skatter

Programinnehåll

Jakten på den försvunna skatten

Avsnitt 1.
Verkligheten bakom Jakten på den försvunna skatten
Första avsnittet av Oupptäckta Skatter gör en mjukstart i allas vår filmhjälte Indiana Jones och själva stereotypen för skattletande. Poddserien inleds således med det klassiska filmäventyret  ”Jakten på den försvunna skatten”, där Emil och Richard reder ut skillnader och likheter mellan film och verklighet i ett modernt hjälteepos. Förbundsarken kommer även att granskas i ett separat avsnitt längre fram.

Arkeologins största upptäckt?

Avsnitt 2. 
Här väntar arkeologernas största skattgömma
Alla är vi säkert bekanta med den ökända terrakottaarmén i Kina. Vad många kanske inte reflekterat över är att soldaterna inte är ett ändamål i sig, de vaktar nämligen något ännu större - närmare bestämt graven av kinas förste kejsare Qin Shi Huangdi. Om så mycket arbete lagts ned på att skapa denna armé, hur överväldigande är då inte själva gravkammaren? Blir detta den största skattgömma som någonsin öppnats?

Mer information här

Alexander den Stores grav

Avsnitt 3.
Var finns Alexander den Stores försvunna grav?
”Säg mig, var är Alexander den Stores grav? Visa den för mig och säg mig vilken dag han dog”. Orden framfördes av kyrkofadern Johannes Chrysostomos för att visa Kristus storhet som vida större än tidernas största krigsherre. Alexanders grav var glömd redan för 1600 år sedan och sökandet efter denna har fortsatt fram till denna dag. Richard och Emil söker svaren efter tidernas mest eftersökta grav.

Programavsnitt

1. Verkligheten bakom Jakten på den försvunna skatten

2. Här väntar arkeologernas största skattgömma

Mer information här

Podcasten har gjort ett uppehåll pga oförutsedda händelser och arbeten... Vi återkommer så snart som möjligt! Tack så länge!

...kommer framöver!

Var finns Alexander den Stores försvunna grav?

3. Var finns Alexander den Stores försvunna grav?