Banner Stones Logo
Transsylvanien Arkeologi Resa


Resan tar dig över bergen och in i de transsylvaniska skogarna. Utfärden hämtar inspiration ur regionens rika historia, vackra landskap och genuina städer och byar. Inte minst kommer du att möta de guldrika berg som fick romarna att ta sig hit över Donau för nära 2000 år sedan. Har du inte älskat historia innan, så kommer du att göra det efter denna resa. Gör dig även redo att möta lokala historier om äkta vampyrism och berättelser om den riktiga Dracula.
 

Transsylvaniens vapensköld med de sju saxiska fästningarna Transsylvaniens vapensköld med de sju saxiska fästningarna

Information om resan för hösten 2019, meddelas under oktober.

Under vår vecka i Transsylvanien kommer vi bland annat att besöka de platser som lockade romarna att erövra det dakiska landområdet. Hur såg dessa platser ut då och vad hände sedan? Vi kommer att erfara udda landskap, slott och befästningar samt de händelser som fram till idag speglas genom territoriets rika natur och historia.

Räkna således med berättelser om daker och romare, om saxiska handelsmän, om personen bakom Dracula samt sanningen om forna legender som givit sin prägel till denna mytomspunna region. Inte minst kommer du att få uppleva det moderna Transsylvanien med allt vad det innebär av spännande kök och kulturliv.

Er lokala guide kommer att förmedla kunskapen om sitt land på engelska och er ciceron, arkeologen Richard Holmgren, förmedlar den arkeologisk och mycket av den kulturhistoriska delen på svenska.  

Resa Transsylvanien


















DAGSPROGRAM

Dag 1: Efter morgonflyget från Arlanda, eller Köpenhamn, till Bukarest väntar boende i centrala Bukarest. Vi besöker nationalmuseet för rumänsk historia där Trajanuskolonnen kommer att inleda med en spännande inblick i roms fälttåg mot Dakien. Middag äter vi i stadens äldre delar på den prestigefyllda restaurangen Caru cu Bere, från 1879.

Dag 2: Efter frukost far vi mot territoriet Transsylvanien. Vägen går delvis över en av Europas vackraste leder - den så kallade Transfagarsanvägen. Vi upptäcker inte minst befästningen Poenari, vilken har en direkt koppling till Vlad Dracula - fursten som inspirerade till Bram Stokers legendariska greve. Detta är den äkta befästningen som uppfördes av Vlad Dracula och alltså inte slottet Bran, vilket vi besöker senare under veckan. Slutdestination är Sibiu där vi tillbringar tre nätter för dagsturer i trakten. Vi bor centralt med middag i den medeltida staden.
 
Dag 3: Första utfärden går till förbundsstaden Alba Iulia och det mäktiga citadellet Alba Carolina – dessa betydelsefulla lämningar berikar oss med en över 2000 år gammal historia. Efter detta följer vi ”guldvägen” för att undersöka traktens guld- och gruvhistoria vilken inte minst lockade hit romarna. Vi gör en historisk rundresa från det speciella guldmuseet i Brad till platser såsom Gura Barza och besöker vidare en unik gruvgång från romartidens guldbrytning. Staden Brad når vi åter medels ånglok som tar oss över den smalspåriga gruvarbetarjärnvägen, Mocanita. Middag serveras hemma hos en familj i den traditionella byn Sibiel.

Dag 4: Efter frukost styr vi mot bergsskogarna och staden Sarmizegetusa som var dakernas huvudsäte och det viktigaste militära, religiösa och politiska centrat före och under krigen mot Rom. Sarmizegetusa var dakernas största och bäst fortifierade stad med lämningar som eggar till kunskap om ett förlorat rike. Bered er på en vacker skogspromenad och en hårresande historia om hur romarna intog staden under svåra omständigheter. Vi far sedan tillbaka mot Sibiu för lunch och för egen tid i staden med eftermiddagspromenader samt sedermera en gemytlig middag i vår saxiska handelsstad.
 
Dag 5: Tidigt lämnar vi Sibiu för att besöka två Saxiska byar, Viscri och Biertan samt inte minst den medeltida staden Sighisoara. Det första stoppet aktar den fortifierade kyrkan i Biertan - en del av UNESCO:s världsarv. Även Sighisoaras saxiska fästning bär på detta världsarv och är en av de bäst bevarade medeltida citadellen i Östeuropa. Här har du tid att koppla av på en lämplig lunchrestaurang innan vi utlovar ett mycket pittoreskt möte med byn Viscri - byn som fick prins Charles att bli kär i Transsylvanien. Slutdestinationen idag är den legendariska staden Brasov, där vi intar vår middag på en ypperlig restaurang samt även övernattar.

Dag 6: Efter frukost och under färden mot Bukarest, ska vi utfylla vår slottsrevy med både prakt och dramatik. Som sig bör så måste vi besöka det spektakulära slottet Bran vilket även är känt som Draculas slott. Detta blir ett fascinerande komplement till vårt tidigare besök vid Poenari. Efter en sedvanlig rustik lunch fortsätter vi mot slottet Peles - ett i Karpaterna vilandes nyrenässansslott längs med orientexpressens rutt. Detta är den tidigare kungliga familjens sommarresidens. Under kvällen når vi Bukarest för avslutningsmiddag och övernattning centralt i huvudstaden.

Dag 7: Idag kommer vi att ordna ett besök i parlamentspalatset - Nicolae Ceausescu rev stora delar av den gamla stadskärnan för att uppföra ett så kallat ”Folkets Palats” som ett monument både över honom själv som hans tid. Detta är världens näst största administrativa byggnad och således ”jaw-dropping”. Därefter är det tid att säga "La revedere" till detta spännande land. Det är dags att bege sig hem för att som samtalsvampyr dränera nära och kära på unika berättelser och upplevelser. 

 

RESEINFORMATION

Resedatum: Kommer våren 2018
 
Resans pris:
 Kommer våren 2018


I priset ingår:
Flygresa (flyg ToR Arlanda/Köpenhamn – Bukarest) 
Del i dubbelrum
Busstransfer i Bukarest samt rundresa i Transsylvanien
4-stjärniga hotell samt 6 frukostar och 6 middagar (halvpension)
Arkeologisk guide/ciceron samt engelsktalande lokal guide 
Inträden till samtliga programpunkter
 
Tillkommer för den som önskar:
Enkelrumstillägg
(del i dubbelrum kan ej garanteras, men ev. ordnas)
Dryck vid måltider samt dricks
Avbeställningsskydd 

Reservation för mindre ändringar i programmet av praktiska och oförutsedda skäl.


 


Har du några frågor till guiden om resans utfförande och innehåll, så kan du ställa dem i fältet nedan. 
 


...Lite mer om resan till Transsylvanien

Viscri
Brasov i Transsylvanien Brasov i Transsylvanien

Vår flygresa kommer att utgå från Rumäniens huvudstad, Bukarest. I huvudstadens historiska museum finns en fantastiskt detaljerad kopia av Trajanuskolonnen i Rom, vilken kommer att berika oss med spännande detaljer kring kejsar Trajanus fälttåg mot det forna Rumänien, det vill säga Dakien. Läs mer om Trajanuskolonnen längst ned på sidan.

Innan vi far norrut mot Transsylvanien dag 2, kommer du också att göra ett angenämt besök på en traditionell restaurang som grundades 1879 - Caru cu Bere. Resans varierande restaurangbesök kommer överlag att fokusera på det traditionsenliga och rustika köket. 

 

Under färden kommer du att bekanta dig med det mest spektakulära av landets arkitektur och monument. Vi besöker klassiska kyrkborgar i lantliga och traditionella idyller eller Peles helt underbart vackra slott - som du ser på bilden intill. Vi kommer att pendla mellan medeltid och antik historia. Den senare innefattar exempelvis ett besök vid det dakiska huvudsätet Sarmizegetuza. 

I Transsylvanien lär du också känna områdets långvariga gruvindustri och den historia som kretsar kring de rika guldförekomsterna. Det var inte minst denna ädelmetall som lockade romarna att ta sig över Donau och till landet bortom skogen. Under vår upptäcktsfärd kommer du att besöka ett tjugotal högintressanta platser, däribland städer och byar såsom Brasov, Viscri, Sighisoara och Biertan. I den spektakulära och saxiska handelsstaden Sibiu, även Europas kulturhuvudstad 2007, kommer vi att övernatta i tre nätter. Detta ger en ypperlig tillfällighet att kombinera resandet med en viss form av "hemkänsla" och mindre packande. 

Väl mött till en spännande och händelserik resa!

 

Richard Holmgren,
er guide och reseledare


​Läs mer om er ciceron här

Klicka på bilden nedan för att komma till bloggen. Där hittar du den spännande bakgrunden till Trajanuskolonnen i Rom, vilken beskriver de romerska fälttågen mot Dakien.