Banner Stones Logo

Armenien - Legender & Arkeologi öster om Ararat

Resan ges igen under sept/okt 2019, då med modifierat program. Uppdateras under sommaren 2018.


Följ med arkeologen Richard Holmgren på en resa till det mytomspunna Armenien. Färden går genom hisnande landskap med naturupplevelser, mytologi och spännande utgrävningsplatser - legender och landskap som formats vid foten av berget Ararat. Resan passar såväl historieintresserade som allmänt nyfikna eller de som helt enkelt söker en unik kulturupplevelse. Vi skall icke förglömma landets smakrika kök. Under resan har du helpension.

Richard förmedlar det forna Armenien där du bland mycket annat följer med in i grottan med världens äldsta vintillverkning. Här har han gjort utgrävningar tillsammans med armeniska arkeologer. Er lokale guide introducerar dig i landets traditioner och det moderna Armenien. Du besöker ett av världens vackrast belägna kloster via en av världens längsta linbanor – Tatev, samt grottstaden Khndzoresk. Du lär dig mer om det spännande urartiska riket som givit namnet till det berg där Noa landade med arken. Med jeepfärd söker vi ett uråldrigt meteoritnedslag och tar oss till platser som turisterna sällan får se - svårtolkade megaliter, Armeniens Stonehenge, kristnandets vagga och hednatempel längs den gamla Sidenvägen samt mycket mer!

Väl mött till en spännande resa! 

- PRIS & RESFAKTA SE NEDERST PÅ SIDAN

Dagsprogram

Programmet i korthet

Dag 1: Avresa mot Armeniens huvudstad Yerevan med centralt boende i huvudstaden

Dag 2: Stadstur i Yerevan / Urartufortet Erebuni / Fri tid i huvudstaden

Dag 3: Khor Virap vid Ararat / Utgrävningarna i Arenigrottan / Noravank / Zorats Karer / Goris

Dag 4: Grottstaden Khndzoresk / Tatevs Vingar / Det vackra Tatevklostret / Hermon

Dag 5: Caravanserai längs Sidenvägen / Med jeep till Sevsar / Noraduz / Sevan / Dilijan

Dag 6: Stenhuggaren i Vanadzor / Mysteriet i Hartashen / Gyumri

Dag 7: Ria Taza / Aragatbergen / Amberd / Echmiadzin och relikmuseet / Yerevan

Dag 8: Yerevan / Geghardklostret / Garni / Historiska Museet

Dag 9: Hemfärd


Detaljerat dagsprogram​

Dag 1: ”Välkommen till Armenien”
Du reser från Stockholm och landar sedan i Armeniens huvudstad Yerevan under småtimmarna dagen därpå för att sedan checka in på vårt hotell som ligger centralt i staden.
Vi sover sedan ut och gör oss redo för spännande dagar i Armenien. 


Dag 2: ”Kungariket Ararat nu och då”
Efter sen frukost börjar vi lite lugnt med att känna på Armeniens huvudstad från bussen. Er engelsktalande guide kommer att göra dig bekant med det moderna Armenien och många av stadens speciella institutioner och byggnader. Detta gör vi på vägen till en av de befästningar som bevakade det norra urartiska gränsområdet. Erebuni är en sådan plats och var under 700-talet f.Kr. ett betydelsefullt politiskt och ekonomiska centra. Namnet Jerevan kan härledas ur namnet Erebuni - från Erebuni och Erevani till Jerevan. Vi tittar på kilskrifttexter som dateras till tiden för kungarna av Urartu - Argishti och hans son Rusa. Det var också på kilskrift som de första mesopotamiska berättelserna om syndafloden nedtecknades, vilka vidare refererar till bergen i Urartu – det vill säga Ararat. Vi äter en lite senare lunch centralt i Yerevan och slår oss ned vid ett långbord och smakar av nya rätter och drycker. Mätta och belåtna väntar sedan en ledig eftermiddag i Jerevan. Du får tid till att själv lära känna gator och stråk kring hotellet, alternativt slå dig ned i lugn och ro på något av stadens många caféer. På kvällen hittar vi ett ställe för en trevlig middag tillsammans. Då vårt boende i Jerevan ligger centralt så kan man senare möta kvällen med en spatsertur genom ett rikt gatuliv av pubar och kvällsöppna affärer.

Dag 3: ”Världens äldsta kristna stat, grottor & Armeniens Stonehenge”
Efter frukost reser vi söderut mot den armeniska provinsen Vayots Dzor. Vi besöker klosterkyrkan Khor Virap för att titta närmare på den historiskt omdanande händelse som år 301 låg till grund för Armeniens antagande av kristendomen. Vi går ned i den fängelsehåla, numera en krypta, som spelade en viktig roll för omständigheterna kring denna historia. Platsen ligger nedanför berget Ararat och du kommer att befinna dig närmare än någonsin. Efter ytterligare ett par timmar når vi den bördiga Arpaflodens dalgång. Här utforskar vi den spektakulära vin- och kultgrottan Areni-1, där vår ciceron har deltagit i utgrävningar av väldens äldsta och mer än 6000 år gamla vinframställning. Man brukar associera Noas planterade vingården till de vattenflöden som rinner ned från Ararats nordöstra sida – här kan du således ta del av de fysiska lämningar som kanske inspirerade det Gamla Testamentets författare. Efter lunch fortsätter vi till det vackert belägna Noravank-klostret, positionerat vid sina lodrätta och rosenfärgade klippor. Färden fortsätter österut längs en av de gamla Sidenvägarna och snart når vi de märkliga stenarna i Zorats Karer. Här finner vi mäktigt resta stenar, ofta kallade för Armeniens Stonehenge,vilka kanske vittnar om flydda och forna kunskaper inom astronomi. På kvällen äter vi middag och somnar gott på vårt hotell i staden Goris i sydöstra Armenien.

Dag 4: ”Från en grottstad och svindlande klostermiljö till Hermon”
Efter frukost gör vi oss redo att besöka det spännande Khndzoresk. Platsen är känd för sin spektakulära dalgång med pittoreska bergsformationer och sina gamla grottbosättningar. Några av dessa används fortfarande som stall och förråd, men beboddes senast på 50-talet. Sedan gör vi oss redo för en färd på Tatevs Vingar. Detta är en linbana som går mellan Halidzor och Tatevklostret. Linbanan är en unik och välbyggd konstruktion från 2010 och är världens längsta i sin kategori. Under färden ”flyger” vi över den 320 meter djupa floddalen, Vorotan. Vi äter lunch vid platsen för klostret och därefter väntar en rundvandring i Tatev-komplexet som sedan 800-talet är beläget på en hög basaltplatå nära byn Tatev. Klostret är känt som biskopssätet av Syunik och var ett viktigt ekonomiskt, politiskt och religiöst centrum. Under 13- och 1400-talet inhyste klostret även ett av de viktigaste medeltida universiteten i Armenien. Men, viktigast av allt är upplevelsen i sin helhet - ett vackrare beläget kloster är svårt att finna. Därefter far vi åter genom ett vackert vårlandskap med destination Hermon. Detta är en hotellby där vi också äter middag och övernattar för att under morgondagen resa norrut längs med Sidenvägen.

Dag 5: ”Sidenväg & Jeepsafari vid förhistorisk nedslagsplats”
Njut av frukost innan era ciceroner tar er med mot en av de gamla passagerna för Sidenvägsrutten, Selim-passet. Vi stannar och besöker ett av de medeltida härbärgena från 1300-talet vilket uppfördes längs med leden. En fascinerande plats som ger en bild av hur det gick till när packdjur och handelsmän samsades under ett och samma tak, ibland i isande snöstorm. Vi tar sedan terrängbilar för att besöka en plats ute i ingenstans – en plats som under bronsåldern drabbades av något som resulterade i ytterst spektakulära hällristningar. Vi undersöker de tusentals år gamla och inristade observationerna som kanske förtäljer historien om en forna och nerslagen himlakropp. Efter ytterligare en färd på åter farbara väger når vi den medeltida begravningsplatsen Noraduz. Platsen pryds av det största klustret av khachkar-stenar i Armenien. Vad en khatchkar är för något, det blir en spännande upptäckt för både kulturhistoria och öga. En lite senare lunch än vanligt äter vi på en fiskrestaurang nära den vackra Sevansjön - nyfångad och färsk fisk från sjön förstås. Under sen eftermiddag fortsätter vi norrut mot Tavushprovinsen och anländer vidare i Dilijan. Staden har även kallats ”Armeniens Schweiz” med sina skogar och alpina ängar. Här ska vi äta middag och övernatta inför morgondagens upptäcktsfärd.

Dag 6: ”Det förnämsta av stenhuggeri & mysteriet med Hartashenstenarna”
Från Dilijan går färden till Vanadzor där vi ska återuppta klokheten från Noraduz. Hur är det möjligt att med sådan precision tillverka de armeniska och karaktäristiska stenkorsen – så kallade khatchkars? Vi besöker en stenhuggare och lär oss hur det hela går till i detalj. Med denna erfarenhet går färden sedan till den armeniska kulturhuvudstaden Gyumri – tidigare det ryska Alexandropol, vars arkitektur av mörk vulkanisk sten fortfarande dominerar staden. Gyumri blir en paus på vår väg till trakten intill den Georgiska gränsen. Vi äter lunch i staden, alt. hämtar lunchboxar och förbereder oss för ett besök vid en besynnerlig plats - Hartashen-stenarna. Vi ska titta närmare på dessa märkliga rader av jättestenar som sticker iväg i linjer långt bort över kullarna. Är dessa verkligen forntida och om så är fallet, hur passar de då in med andra bronsåldersmonument vi sett under vår färd? Landskapet är kargt, friskt och byarna genuina. Vi riktar sedan in oss på vårt hotell i staden Gyumri. Middagen avnjuter vi på en trivsam och speciell restaurang i stadens närhet där man specialiserats sig på lokalt odlad fisk – grillad stör. Vi kan garantera att detta blir den godaste fisk du någonsin ätit – detta är dessutom en underdrift.

Dag 7: ”På första dagen i månaden, blev bergens toppar synliga...
Efter vår morgonmåltid i staden med det roliga namnet, far vi i riktning mot de armeniska bergen söderöver, Aragats. Under vår färd passerar vi genom gröna berg och kullar och mindre byar. Vår lokala guide berättar om olika bysamhällen och landets olika minoriteter, t.ex. folkgruppen Yazidi. Vi passerar byar som Ria Taza och rastar vid ett bageri. På vår färd söderut kommer Ararat åter att göra sig märkbart. Dess högsta och snötäckta topp på 5137 meter kommer snart att dominera horisonten. Första Moseboken berättar att "…på sjuttonde dagen i sjunde månaden blev arken stående på Araratbergen. När den tionde månaden kom så blev bergens toppar synliga…" Dessa forna berättelser avsåg även Aragats berg. Vi beger oss upp på dessa och till den iögonfallande Amberd-fästningen. Vi färdas över ett högt bergspass och kommer in i betesfjäll och djupa dalar, kantade av snöklädda toppar. Amberd är en armenisk fästning från 600-talet med omgivningar på 2300 meters höjd. Fästningen ligger mycket vackert på en klippa med utsikt över dalgångarna nedanför. Vi kommer att äta lunch på vägen ned och stannar till hos en familj som åter gör oss bekant med det armeniska köket. Nästa besök berör platsen för en av världens äldsta kyrkor som ligger i Etchmiadzin – Armeniens motsvarighet till Vatikanen om du så vill. Här kan du uppleva en fascinerande resa genom tiden, gå in i katedralen och vidare beundra de slående samlingarna av religiösa kuriositeter. Här finns världens enda relik av Noas Ark att beskåda. Jodå, vi beser denna samt en annan relik som blir aktuell imorgon. Så småningom når vi tillbaka till Yerevan där vi åter checkar in på vårt hotell och vilar upp oss. Vi äter en ny spännande middag och känner oss nu mer bekanta med Yerevan. Möt kvällen på stan, kanske vid de spektakulära fontänerna - mötesplatsen som pulserar av vatten och klassisk musik.

Dag 8: ”Lansen, hednatemplet och en gammal sko"
Vi börjar dagen med en tur till det magnifika Geghard-klostret som delvis är uthugget ur det intilliggande berget. En del av klostret leder in i ett naturligt kyrkorum medan nästa port leder till klippan med naturligt framrinnande vatten – ett urtjusigt koncept som elegant sammanfoga natur och kultur. Har vi tur så ljuder dessutom klipp- och kyrkväggarna av ekot från armenisk körsång. Klostret har fått sitt namn efter det spjut som stöttes mot Jesus under hans korsfästelse – ett spjut som fördes till platsen av aposteln Judas Taddeus. Efter en lokal guidning, ta er tid att vandra runt på platsen eller bara slå er ned i solen. Sedan hamnar du i Garni eftersom platsen sitter på en alldeles speciell byggnad. Här finns nämligen det enda bevarade monumentet av hellenistisk arkitektur i Kaukasusområdet. Templet står på en platå omgivet av djupa raviner med säregna basaltformationer. Vi försöker reda ut templets funktion med hänsyn till både rituella som politiska motiv. Lunchen äter vi under skuggiga lövverk och vi smakar på nybakat lavash-bröd som kan fyllas med kryddväxter samt med ost och honung – kanske tillsammans med sval Kilikia-öl, armeniskt vin eller en iskall vodka gjord av frukter och bär från trakten. Väl tillbaka i det närbelägna Jerevan, gör vi ett besök i stadens arkeologiska museum. Här finner vi de viktigaste godbitarna från Armeniens rika förflutna. Fynden är av så pass olika karaktär att det är lätt att glömma dagarna man letade efter en stol på ett museum. Museipersonalen är väldigt duktiga på att förmedla sina samlingar och att visa axplock från de mer betydelsefulla delarna av regionens forna prylkavalkad. Inte minst så får ni även se en välbekant tingest, nämligen världens äldsta lädersko – en sko från den plats som ni besökte tidigare under veckan, i Arenigrottan. Museibesöket är frivilligt och kan ses som en summering av Armeniens historiska drama. Ta sedan lite tid för dig själv innan vi åter ses för vår avskedsmiddag.

Dag 9: ”Farväl till Noas Land"
Efter midnatt gör vi oss redo för vår hemresa och beger oss tillsammans ut till den närbelägna flygplatsen i Jerevan. Förvisso blir det en tidig avfärd, men det är ingen dum sak att vara hemma lagom till elvakaffet, detta med minnen, reflektioner och berättelser från en mycket speciell resa!

Pris & Resfakta

Resans pris: 21 990 kr

Enkelrumstillägg: 2 690

I priset ingår
  • Flyg ToR Stockholm-Yerevan inkl. flygskatter. 
  • Inkvartering med del i dubbelrum och helpension.
  • Transporter & entréer enligt program.
  • Guidning och utflykter enligt program (guidning sker på engelska och svenska).


I priset ingår inte

  • Enkelrumstillägg
  • Avbeställningsskydd & Reseförsäkring
  • Dryck
  • Dricks

Resan sker i samarbete med Historiska Resor. Klicka på logon nedan för att boka resan och för vidare information från deras hemsida. Du kan också ringa dem direkt på telefon: 08-54595220.

Välkommen!

Någon fråga om resan?

Klicka nedan för större bilder
Klicka nedan för större bilder